Det rigtige spejl

En guide til det helt rigtige spejl

At få det helt rigtige spejl op på væggen, kan give hele rummet helt nyt liv. Et spejl reflekterer lys og få et rum til at virke større, mere åbent og indbydende. Du kan også bruge det til at afspejle et favoritspot eller bare være en dekoration i sig selv. Du kan derfor bruge spejle i dit hjem til meget mere, end blot et sted at spejle sig i.
Der er dog nogle ting som du bør overveje, inden du går ud og køber et spejl til dit hjem. Vi har listet de vigtigste ting op herunder, som du skal være opmærksom på når du vælger dit spejl.

Spejlets størrelse

Som med så meget andet er noget af det første du skal overveje, hvilken størrelse der er den rigtige. Det er vigtigt for få skabt den rigtige harmoni mellem spejlet, væggens størrelse, samt spejlets placering på væggen.

Det er derfor en god idé, at starte med at måle væggen og beslutter hvor stort et areal spejlet skal udgøre. Du skal også overveje hvor stor en “rolle”, du ønsker at, spejlet skal udgøre i rummet i forhold til størrelsen.

Fire ting der er godt at vide om størrelsen:

 1. Harmoni i størrelse
  Et lille spejl på en stor væg vil hurtigt komme til, at se ubetydelig ud og ”gå tabt” på en store væg. Omvendt kan et meget stort spejl komme til at se malplaceret ud på en lille væg.  De to ting skal spille sammen.
 2. En del af væggen
  Skal spejlet indgå som baggrund og en del af væggen, er det en god idé at vælge et ekstra stort spejl (uden ramme). På den måde bliver det en del af rummet og reflekterer bredt og lyst.
 3. Et omdrejningspunkt
  Hvis spejlet skal tage plads i rummet, så er det også værd at overveje en god stor størrelse på spejlet. En markant ramme, kan være med til, at skabe opmærksomhed og sætte spejlet i fokus.
 4. Sammensætning
  Til både en stor eller mindre væg kan du også vælge at sætter flere mindre spejle sammen. Det giver mulighed for at skabe et spejl der passer til væggen og samtidig har et mere let udtryk end et massivt spejl kan give.

Spejlets form

Formen på det spejl du vælger er også rigtig vigtigt i forhold til hvilket udtryk spejlet skal have og give til dit rum.
Den firkantede og rektangulære form er den mest almindelige og ofte det typiske valg, når det kommer til spejle. Det skyldes at det bl.a. er en form der er både praktisk og klassisk, men der er mange flere muligheder der er værd at tage i betragtning.

Tre ting der er godt at vide om formen:

 1. Vandret og lodret
  Hvis du vælger en lang vandret form til dit spejl, fremhæver det bredden og de horisontale linjer i rummet. Vælger du derimod en høj lodret form skaber det mere højde fornemmelse og giver et smallere udtryk.
 2. Kvadrat og rektangel
  Den firkantede form er den mest traditionelle. Det skaber nogle skarpe og rene linjer, der både er meget klassisk og samtidig kan give rummet noget kant.
 3. Cirkel og buet
  En cirkulær eller buet form på spejlet giver et meget blødt og organisk udtryk. Alt efter rammens udformning kan det både være utroligt elegant, men også anderledes og levende.

Spejlets stil

Når du er på udkig efter et spejl er det selvfølgelig oplagt at kigge på spejlets stil. Stilen defineres både af størrelsen, formen, men også i høj grad af selve rammen om spejlet. Du kan vælge at lade spejlet afspejle den stil du allerede har i rummet og din bolig generelt. Det vil skabe en harmonisk indretning, hvor spejlet falder godt ind og ikke indtager en selvstændig rolle. Du kan derimod også vælge at bruge spejlet, som et uventet stilaspekt, der giver karakter og modspil i rummet. Det afhænger af din personlighed og begge dele kan skabe et fantastisk rum.

Tre ting der er godt af vide om stilen:

 1. Udsmykning
  Der kan være meget personlighed i at vælge et udsmykket spejl, der skaber en helt særlig stil. Det kan være i form af smukke udskæringer, der kan give noget dybde og liv til spejlet. Der er også spejle i rammer der minder om dekorererede billedrammer, som har en mere antik og storslået stil. Hvorimod fx solspejle har et mere kunstnerisk og orientalsk udtryk.
 2. Rammen
  Tykkelsen på rammen har også meget at sige når det kommer til spejlets stil. En meget tynd ramme udtrykker gerne en moderne, minimalisktisk og elegant stil. I modsætning til en kraftig markant ramme der virker mere solid og iøjnefaldende. Du kan også vælge slet ikke at have en ramme og lade spejlet smelte ind i omgivelsernes stil i stedet.
 3. Materialer
  Spejlets stil defineres i høj grad af rammen og derfor har materialerne rammen er lavet af stor betydning for stilen. Rammer i naturlige materialer som træ, flet og bambus der giver en varm og organisk stil. Hvorimod metalrammer kan være både rustikke og minimalisktiske i stilen. Der er også mosaikflise spejle, der gerne skaber liv og farver.

Spejlets farve

Farven på spejlet, eller nærmere rammen på spejlet, er også vigtigt at tage stilling til. Farven skal gerne både afspejle din personlighed og farve-mæssigt passe sammen med resten af rummets interiør. Det er også vigtigt at vælge farve udfra hvilken farve væg, spejlet skal være på. Du kan både tænke spejlets farve ind i en helhed til resten af dit hjem, eller bruge farven til at skabe kontraster.

Tre ting der er godt at vide om farven:

 1. Neutrale farver
  Sort, hvid og træfarver er mere neutrale og klassiske farver når det kommer til spejle. Det kan være et sikkert valg, hvis man er i tvivl om hvilken farve spejlet skal være. De neutrale farver på spejlet gør at de nemt kan integreres i resten af boligens indretning uden at skabe farveforvirring.
 2. Metalfarver
  Vælger du farver som metaller som jern kan det give rummet et lidt industrielt og råt look. Hvorimod hvis du vælger messing får det en mere moderne stil, der tilføjer lidt varme. Falder valget på en sølvfarve giver det et køligt og elegant udtryk.
 3. Farverige farver
  Det er også muligt at finde farverige spejle eller selv male rammen på spejlet i en bestemt farve. Det gør at spejlet skiller sig ud fra rummet og samtidig bliver et særligt karaktertræk.

Spejle kan nemt blive et lidt overset element, når det kommer til indretning. Det antages ofte mere som en nødvendighed, fremfor alle de muligheder der ellers er ved spejle. Spejle er nemlig et vidunderligt tilbehør til hjemmet og kan både være funktionelle og utroligt dekorative. De fås i alverdens former, designs, farver og størrelser, så der er noget for enhver og til ethvert rum. Du kan se vores udvalg af spejle her og du kan altid kontakte os, hvis du har brug for mere vejledning. God fornøjelse med at finde det rigtige spejl til dit hjem.
Vil du have mere inspiration til hvordan du kan indrette dit hjem kan du finde det her.