Farvesammensætning til indretning

Farvesammensætning

Farver et et sprog som vi alle, rent intuitivt, forstår at “snakke” og samtidig har farver en enorm betydning for vores liv, langt større end vi nok lige går og er bevidste om. Det gælder i stort set alle aspekter også når det kommer til indretning og farvesammensætning. Farvepaletten til dit hjem bør derfor overvejes nøje og det kan være en svær beslutning at tage. Farverne kan nemlig være med til at fremkalde bestemte stemninger, påvirke humøret og følelserne foruden at give et æstetisk udtryk.
På den måde har farver magt og derfor skal du, før du vælger malings farver til dit hjem og interiør, undersøge farvernes individuelle betydning. Udover hvilke farver der fungerer bedst til de forskellige rum i hjemmet.

Farvetyper

 • Primære farver:
  Rød, blå og gul. Kan ikke laves af blanding af andre farver
 • Sekundære farver:
  orange, lilla og grøn. Kan skabes ved at blande de primære farver sammen.
 • Tertiære farver:
  Alle andre farver end de 6 ovenstående og de kan laves ved at blande de primære- og sekundære farver.

Varme farver

Rød, orange, gul og kombinationer af de her farver, udgør de varme farver. De er forbundet med lykke, optimisme, energi og leder ofte tankerne hen på forår og sommer. De varme farver anses som glade farver, der virker opløftende på humøret. De varme farver giver også gerne en ungdommelig og farverig effekt til hjemmet.

Rød: Får dig til at føle dig passioneret og energisk.

Orange: Giver en stemning af entusiasme og varme.

Gul: Vækker glæde og spontanitet.

Kølige farver

De kølige farver er grøn, blå og lilla og nuancer heraf. De har oftest en beroligende og afslappende effekt og kan lede tankerne hen  på himlen, vand og vinter. Det er farver der alt efter tone kan give en eftertænksom og behagelig stemning i hjemmet.

Grøn: Spreder en frisk og optimistisk stemning.

Blå: Kan give en følelse af afslapning og sikkerhed.

Lilla: Inspirerer til kreativitet.

 Neutrale farver

De neutrale farver er hvid, grå og beige, men også sort og brune nuancer går under her. Det er farver med meget lidt intensitet og farvemætning og har heller stor farvemæssig effekt. De er til gengæld gode at kombinere de andre farver med og skaber god balance.

Hvid: Giver en ren og frisk fornemmelse

Grå: Får en professionel og elegant udtryk

Sort: Kan skabe en sofistikeret og seriøs stemning

Brun: Giver rolighed og jordforbindelse

Det er vigtigt at huske, at farver og deres påvirkning kan være meget subjektive. Én farve kan gøre den ene person glad, men den anden irriteret og omvendt med en anden farve. Hvordan vi opfatter en farve kan også være påvirket af kultur eller personlige oplevelser. Farver bliver dermed en meget personlig ting og er derfor også så gode til at afspejle din personlighed.

Farveskema

At vælge et overordnet farveskema for dit hjem, kan være en god idé når du skal væge en farver og farvesammensætning til rum, vægge og interiør. Et farveskema giver et overblik over en sammensætning af farver og kan gå ud fra når du vælger fx maling. De kan være helt simple med tre overordnede farver eller du kan have et mere ambitiøst skema med mange farver. Det kan være en rigtig god hjælp at kigge på et farvehjul, da det hjælper dig til at forstå hvordan de forskellige farvefamilier fungerer. Farverne ved siden af hinanden kaldes analoge farver. Farve direkte overfor hinanden kaldes for komplementære farver.
– Du kan læse mere om farvehjulet og hvordan du bruger det her.

farveharmonier ud fra farvehjulet, der kan hjælpe dig med at skabe harmoniske farvesammensætninger:

 • Monokrom harmoni: Skaber harmoni ved at bruge én farve, som du bruger i flere forskellige nuancer. – Giver ensartethed.
 • Analog harmoni: Giver harmoni ved at bruge et antal af farver, der ligger ved siden af hinanden i farvehjulet. – Giver et roligt udtryk.
 • Komplementær harmoni: Skabes ved at bruge to farver, der ligger overfor hinanden i farvehjulet. – Skaber blikfang
 • Kontrast harmoni: Her bruges flere farver der ligger langt fra hinanden i farvehjulet. – skaber farverig harmoni.

  Der er flere forskellige måder at kombinere farverne på i farvehjulet, så det giver en flot og harmonisk farvesammensætning med lige de farver der passer til dig og dit hjem.

Farver til dit hjem

Det kan være en udfordring at vælge farver og farvesammensætning til hjemmet, men farver kan være et kraftfuldt værktøj og er værd at bruge tid på. De rigtige farver kan være en del af det, der netop får en bolig, til at føles som et hjem. Det kan være en rigtig god idé at have en overordnet farvepalette at gå ud fra til dit hjem. Efterfølgende kan du se på hvordan farverne bedst sammensættes og fordeles i de forskellige rum. Det er nemlig vigtigt at overveje rummets aktivitet og brug i forhold til farvevalget og sammensætning. I soveværelset skal jo gerne skabes en rolig stemning, hvorimod spisestuen gerne må indbyde med energi og liv i farvevalget. Din personlighed afspejles af farvesammensætningen i dit hjem og selvom vi ikke tænker meget mere over det, så påvirker farverne os hver dag. Dit hjems farver kan påvirke både vores stemning og tanker.

Farver til køkkenet

Køkkenet er det rum, hvor alle samles, der bliver tilberedt mad og hygget. Det skal også afspejle sig i farverne, der samtidig skal indbyde til madlavning og kulinariske oplevelser og hverdag. Derfor bør din farvesammensætning i køkkenet også have nogle varme og energiske farver, der byder velkommen og skaber liv. Du kan bruge mange af de varme nuancer til at skabe et inspirerende køkken og nogle af de mest populære farver til køkkenet har en gylden baseret tone. Det afhænger helt af smag og behag og hvad der inspirerer dig til at stå i køkkenet. Du kan finde idéer til hvilke farver dit køkken skal være her. 

Farver til Soveværelset

Soveværelset er et privat rum og her du både skal vågne og falde i søvn med ro i kroppen. Derfor vil det være et oplagt valg at vælge afslappende og kølig farvesammensætninger til det rum. Det handler nemlig for de fleste om at skabe en rolig atmosfære i soveværelset, men du kan også bruge en farvesammensætning af nogle afdæmpede varme farver for en mere energisk eller romantisk vibe. Farverne du vælger kan også have en betydning for hvor godt du sover og det kan du læse mere om her.

Farver til badeværelset

Når du vælger farver til badeværelset, skal du gerne tænke i lyse farver og naturlige nuancer som blå, flodgrøn og lyse jordagtige farvesammensætninger. Det er farver der altid været populære til badeværelset, fordi de skaber en afslappende spa-agtig fornemmelse, hvor man føler sig godt tilpas. Du kan finde inspiration til farverne til dit badeværelse her. Badeværelset er et rum du både bruger på at blive klar i om morgen og forbereder dig til at gå i seng om aftenen. Derfor er det vigtigt at vælge en farvesammensætning der både, booster din energi og samtidig kan bruges kan få dig ned på jorden igen.

Farver til stuen

Vi tilbringer rigtig meget af vores tid i stuen, derfor er det vigtigt at de farver vi vælger gør rummet levende og indbydende at være i. Ideelle farver til stuen, er beige, fløde, hvid og solbrun. Det er relativt neutrale farver med en varm tone.  De lyse farver får rummet til at virke større og kan sammensættes enten med en mere intens varm farve eller en kølig farve der giver mere dybde. Det afhænger alt sammen af hvilken stemning du ønsker din stue skal udtrykke. Du kan finde inspiration til maling af din stue her.

Farver til spisestuen

Når det kommer til at skulle udvælge en farve til din spisestue, så kan det være en god idé at kigge efter en farve i en varm tone, der kan skabe en indbydende stemning. Det skal være en farve der netop afspejler at det er et samlingpunkt, med liv og energi. De varme farver egner sig derfor særligt godt og især rød og orange, skulle eftersigende også øge appetitten. En af de mest populære farve til spisestuen er farver i jord nuancer. Det kan give en varme, der samtidig er alsidig og nem at sammensætte andre farver med.  Find farver til din spisestue her.

Farver har stor indflydelse på dit liv og kan afspejle din person og livsstil, så de farver du vælger til dit hjem har stor betydning. De rigtige farver og farvesammensætninger påvirker hjemmets komfort, stemning og ikke mindst æstetik. Så hvis du synes det er svært at vælge farver til et rum i dit hjem, kan du måske prøve at gå efter den stemning og det humør du ønsker skal være i rummet. På den måde får du forhåbentlig hurtigt indsnævret udvalget og så er det nemmere at gå arbejde videre derfra.

Farver og følelser er altså tæt forbundet, så derfor er det så vigtigt at bruge tid på og tage farvernes effekter i betragtning, inden du vælger en farvesammensætning til dit hjem. Nu vil vi bare ønske rigtig god fornøjelse med at vælge farver og farvesætning til dit hjem. Husk du altid er velkommen til at kontakte os for mere vejledning og du kan samtidig finde mere inspiration til boligindretningen her.