Indret dit depotrum

Indret dit depotrum

Langt de fleste har behov for et depotrum. Det skal bruges til alle de ting, der er sæsonbetonet og generelt alt det, der bare ikke er plads til i resten af huset. Uanset om du har et større eller mindre rum, til opbevaring, kan det dog være en udfordring at organisere, så det fungerer helt optimalt. Desværre ender depotrummet også ofte som et stort rodet kaos. Det skyldes som regel fordi vi efterhånden mister overblikket, i takt med at vi tilføjer flere og flere ting.
Nøglen til et ryddeligt og systemsat depotrum, er at starte ud med at organisere dit rum helt fra bunden. Får du indrettet dit depot optimalt og med tingene sat i system har du det perfekte udgangspunkt for at du altid kan finde lige det du står og har brug for. Samtidig bliver det meget nemmere at holde dit depotrum ordentligt også ud i fremtiden.

Forskellige typer depotrum

Det er meget forskelligt muligheder der er for at skabe et depotrum. Overvej derfor hvilke muligheder du har for i forhold til et depotrum og hvordan du får mest muligt ud af den plads. Det gælder både hvis du bor i en større ejendom eller måske en lejlighed. De forskellige depotrum har forskellig funktionalitet og det har også betydning for hvordan du indretter det bedst muligt. Her er nogle forslag til gode steder at lave et depotrum.

Depotrum i kælderen

Det er ikke alle der har et kælderrum til rådighed, men hvis du har er det et oplagt sted at indrette til depotrum. Kældere har ofte nogle optimale forhold til opbevaring af mange ting, da det er et mørkt og køligt rum. På den anden side skal der tænkes grundigt over indretningen, hvis du vælger din kælder som depotrum. Det er grundet risikoen for oversvømmelse, fugt eller lignende som kan opstå i kælderen. Derfor er det en god idé bl.a. at tænke i reoler, der gør at dine ting ikke står direkte på gulvet. Foruden at pakke dine ting i lufttætte kasser, så dine ting er godt beskyttet.

Depotrum på loftet

Modsat kælderen så er der også gode muligheder for at lave loftet til et depotrum. Her er der gerne tæt, tørt og rummeligt. Det giver nogle gode forhold til at bruge et rummeligt loft til opbevaring. Da væggene på loftet gerne skråner indad, egner rummet sig perfekt til ting som kasser, kufferter og andre opbevarings elementer der har en lav profil. Du kan også vælge at få lavet indbyggede skabe langs lofts væggene. Ved de højere endevægge har du mulighed for at placere højere ting eller også indrette med reoler eller hylder, der giver flere opbevarings muligheder.

Depotrum under trappen

Hvis du ikke har mulighed for -eller adgang til hverken loft eller kælder, så er der heldigvis andre muligheder. Du kan blandt andet vælge at udnytte pladsen under en trappe, hvis du har sådan en i dit hjem. En trappe efterlader ofte en plads under trappen der står mere eller mindre uudnyttet hen. Dermed er det et perfekt sted at lave et lille depotrum, uden at det stjæler noget af pladsen i rummet. Da pladsen ofte er lille og har en speciel form, alt efter trappens udformning, så er det et ideelt sted til indbyggede eller special designede hylder eller skabe. På den måde får du brugt pladsen bedst muligt og samtidig skjuler det de ting du har til opbevaring, så det ikke ødelægger æstetikken i rummet.

Andre muligheder for depotrum

Der er rigtig mange muligheder for at integrere opbevaringsplads i dit hjem. Det kan være en af ovenstående, men du kan også bruge garagen, et skur eller en gang. Det afgørende er egentlig hvilke muligheder din bolig giver og hvor meget depotrums plads, du har behov for.

Indretningen:

Start fra bunden

Måske står du og skal først til at indrette dit rum eller også har du allerede et depotrum. Uanset hvad er det vigtigt at starte helt fra bunden. Så rummet allerede er fyldt med ting, ja så skal det ryddes. Rummet skal være helt tomt, når du starter. På den måde er du ikke begrænset på forhånd af ting i rummet. Når pladsen er ryddet er det en god idé lige at få givet stedet en god rengøring, så depotrummet er helt klar til indretningen. Det kan virke omfattende, men når du er i mål med indretningen af dit nye depotrum, så er det næsten en færdig investering. Dermed sagt at der heldigvis kan gå meget lang tid, før du måske behøver at gå det hele over igen. Så det er tiden værd at bruge på det.

Ryd op, Ryd ud og Kategoriser

Når du alligevel skal starte ud med at få ryddet op, der hvor du vil have dit depotrum, så er det også oplagt at få ryddet ud. Det kan være mere overskueligt hvis du starter med at opdele dine ting i kategorier. Fx at samle tøj, ferieudstyr, redskaber og legetøj i hver sin bunke. På den måde får du et overblik over dine ting og hvad du har mere eller mindre af. Der er helt sikkert nogle ting som ikke længere skaber nogen nytte eller som ikke længere virker. Gode funktionelle ting kan du eventuelt vælge at sende til genbrug, så nogle andre måske kan få glæde af dine ting.
Ved at få kategoriseret dine ting har du også et godt udgangspunkt for at få organiseret dit depotrum, bedst muligt.

Lav en oversigt

Når du har fået ryddet ud og kategoriseret alle din ting du skal have i dit depot, så er næste trin at få lavet en oversigt. Lav en liste over alle de ting du har og som skal have en plads i rummet. Samtidig giver det mulighed for at få et overblik over hvad du har brug for opbevaringselementer i depotet. På den måde ved du ca. hvad du skal bruge af hylder, kasser, skabe, reoler og lignende, til at opbevare dine ting i og på.

Opbevaring i depotrummet

Det er helt op til dig, hvor mange ting du har og hvor stort dit depotrum er i for hold til at vælge opbevaringselementer. Som regel vil det der fungerer bedst være en kombination af forskellige kasser og bokse, placeret på hyldeplads. Hylder og reoler er en god måde at fjerne ting fra gulvet og skabe mere plads. På hylderne kan du have mindre kasser stående, sammen med mapper og andre mindre opbevaringselementer. Du kan nedenunder hylderne vælge at have større opbevaringstående, hvis du har behov for det.
Det er en rigtig god idé at opbevare dine ting i gennemsigtige kasser. Det giver mulighed for hurtigt at se hvad der er i kassen og lokalisere det du har brug for. De gennemsigtige plastikkasser er også meget modstandsdygtige og det er derfor en god sikkerhed at opbevare dine ting heri.
De findes i alverdens størrelser og nogle også med hjul, så du kan få lige dem der passer til dit depotrum. Du kan se eksempler på kasserne her.

Placering

Når det kommer til et depotrum og opbevaring er det vigtigt at tænke over tingenes placering. Helt praktisk skal alle de tunge genstande placeres i bunden fx på en reol. Det minimerer risikoen for at de vælter eller at de falder ned oveni noget andet, der kan gå i stykker. Ved at placere de tunge ting nederst fx kasser med bøger eller tungt værktøj, undgår du også at du selv kommer til skade, ved at skulle løfte dem ned. Dermed også sagt at de letteste ting skal placeres øverst fx tæpper, dyner og tøj.
Når vi snakker placering gælder det også ift. hvad du bruger, hvornår og hvor ofte. Det er vigtigt at du får placeret det du bruger sjældent bagerst i dit depotrum eller nogle af de mindre fremkommelige steder. På den måde kan du placere det du bruger oftere, ugentligt eller måske månedligt på de pladser, der er mere lige til. Placer det du bruger tit, sådan så du ikke skal rode rundt efter det, og så det gerne står i øjenhøjde i rummet. Det gør det nemt og overskueligt at bruge dit depotrum.

Brug klistermærker

Det er selvfølgelig alfa omega for, at dit depotrum kommer til at fungere optimalt, at du ved hvor alt er. Det gør at du undgå at få blandet tingene sammen igen og samtidig vide hvor du kan finde enhver ting. For uanset hvor god din hukommelse er eller om du bruger gennemsigtige kasser, er det let at miste overblikket. Det gør du dermed nemmest ved at sætte klistermærker på alle dine opbevaringselementer. På klistermærkerne kan du skrive ned, hvad de forskellige kasser m.m. indeholder. På den måde kan du hurtigere finde det du skal bruge eller placere nye ting som kommer til depotrummet med tiden. Klistermærkerne er det nemme at skifte, hvis kassen, på et tidspunkt, skal bruges til noget andet. Så undgå at skrive direkte på kasserne. Du kan fx bruge de her klistermærker fra ikea. Du kan også købe en etiketmaskine, hvor du kan skrive og printe den tekst ud du har brug for. Du kan finde en her.

Depotrummet er nok et af, hvis ikke det mest, forsømte rum i hjemmet. Her gemmer vi alt og ingenting, som vi har samlet igennem årenes løb. Det gør også at det er et af de rum vi forsøger at undgå så meget som muligt. Det er dog en stor fejl, for et depotrum kan være helt fantastisk at have, hvis bare det er indrettet og organiseret ordentligt. Vi håber du kunne bruge vores guide til at opnå det bedst mulige depotrum. Har du lyst til at læse mere om indretning, kan du finde flere artikler her.