Indretning af drivhus

Drivhus indretning

Et drivhus kan være lige så fancy eller simpelt, eller derimellem, alt efter hvilke ønsker du har.  Du kan finde drivhuse i alle længder, breder og former og der er reelt ikke nogen standard størrelse. Størrelsen afhænger altså i høj grad af hvor meget og hvad du vil bruge dit drivhus til. Du kan finde en guide til hvilket drivhus du skal vælge her.
Der er også mange muligheder for at anskaffe sig et drivhus. Du kan gå ned til det lokale byggemarked og en god portion penge på et nyt drivhus. Der er dog også flere muligheder for billigere løsninger. Du kan blot gå på den Blå Avis, Facebooks marketplace eller lignende for at finde gode brugte drivhuse, til en fornuftig pris. Hvis du er den handytype og har mod på et have-projekt kan du endda bygget dit drivhus selv. Det kan du også vælge at gøre med enten nye eller brugte materialer. Vi giver inspiration til hvordan du kan indrette dit drivhus, så det både egner sig til plantedyrkning og ophold.

Drivhus – Et rum til dyrkning og ophold

Idéen og fordelen ved et drivhus er selvfølgelig at skabe de optimale rammer for dyrkning af dine egne planter, men det kan meget mere end det. For hvorfor ikke udnytte drivhuset til, som et hyggeligt ’haverum’, hvor du kan opholde dig året rundt.

Før du går i gang med at indrette dit drivhus:

Et godt råd inden du går i gang med at købe og finde ting til at indrette dit drivhus med, er at nedskrive en plan for indretningen. Skriv ned hvad du godt kunne tænke dig at have i dit drivhus: møbler, bede, krukker, bænke, redskaber m.m. Herefter kan du prøve at tegne en plan for hvordan det skal placeres i drivhuset. På den måde får du et visuelt indtryk af din indretning, der giver et godt overblik og udgangspunkt indretningen.

Interiør til dit drivhus

Der er flere ting du bør overveje, når du sidder med din plan for indretningen af dit drivhus. Du skal tænke over hvor meget plads til planter du skal have, alt efter hvor meget og hvad du vil dyrke i dit drivhus. Skal drivhuset også bruges til ophold er det optimalt at tænke i enkle og flytbare møbler. Det giver fleksibilitet og mange muligheder spisning, afslapning og meget mere i dit smukke ”haveværelse”. Størrelsen på dit drivhus er selvfølgelig også afgørende for indretningen af dit drivhus, så vælg udfra det du har mest behov for.

Arbejdsbord

Har du et rummelig drivhus og vil du bruge meget af tiden i drivhuset på at dyrke frugt, grønt og andet, så er et arbejdsbord et must. Du kan lave et større eller mindre hjørne i drivhuset til dit arbejdsbord. En arbejdsstation har du de bedste forudsætninger for at bruge dine grønne fingre og have udstyret lige ved hånden. Det tørre og lyse drivhus, giver også mulighed for at du kan arbejde med dine planter uanset vejret og årstid.
Du kan vælge et bord med skuffer eller have kasser under bordet, hvor du kan opbevare fx dine frø, planteskilte og potter. Har du mulighed for at hænge nogle kroge op ved arbejdsbordet er det perfekt til fx små skovle, sakse og lignende. Et bord til formålet kan du sagtens finde i et have-center, eller lave dit eget af gammelt træ fx paller. Du kan også finde et godt arbejdsbord på et loppemarked. Husk at vælge et bord i træ eller andet solidt materiale, der kan klare at blive udsat for jord, sol og værktøj m.m.

Havemøbler

Vil du også bruge dit drivhus som et opholdsrum, omgivet af lys, planter og hjemmedyrket frugt og grønt? Så skal du indtænke havemøbler i indretningen. Det behøver selvfølgelig, ikke være havemøbler, hvis du har noget andet i tankerne, men de er gode til formålet. Møblerne skal nemlig kunne stå imod klimaet der kommer til at være i drivhuset og som gerne skal kunne fungere både i og udenfor drivhuset. Ved at vælge flytbare møbler kan du rykke rundt efter behov og sætte møblerne udenfor drivhuset til passende stunder.

Når du vælger dine møbler skal du selvfølgelig, som med alt andet, tænke over størrelsen, så det passer til dit drivhus og det du vil bruge det til. Det skal være småt nok, til ikke at optage for meget plads og stort nok til dit formål. Måske drømmer du om at kunne nyde nyde dagens måltider ved drivhuset og skal have noget der fungerer som spisebord. Det kan være du skal have noget mindre, der bare egner sig til fordybelse i en bog, drikke en kop kaffe eller sidde to personer. Igen skal du tænke over materialet, når du vælger dit bord. Der er dog både velegnede møbler af alt fra flet og træ til glas og mosaik.

Havebænk

Hvis du ikke mener der er brug for eller plads til et havebord med siddepladser i dit drivhus, så er der heldigvis andre muligheder. En god måde at integrere siddepladser i drivhuset på en anden måde, kan være ved at indrette med en bænk. En bænk tager ikke meget plads, men giver stadig en hyggelig plads, hvor du kan nyde tiden blandt dine drivhusplanter.
Du kan vælge at placere bænken mellem to af bede, på den måde vil gulvpladsen midt i drivhuset være frit. Du kan sagtens bruge en brugt bænk fra et loppemarked el. lignende. Det kan være rigtig flot med en bænk i typisk træ eller metal, med patina. Du skal blot tilføje nogle hynder, puder og en plaid og volá, så har du den perfekte hyggekrogsbænk. Her kan du læse en bog eller nyde et glas vin imens du nyder de skønne omgivelser i drivhuset.

Potter og Bede

Når du skal dyrke dine planter i drivhuset, skal du i forhold til indretning, se på hvordan du vil dyrke dem. Du kan indrette med plantebede eller krukker. Du kan selvfølgelig også gå efter en kombination. Plantebedene egner sig rigtig godt til at dyrke afgrøder og det er nok også det de fleste forestiller sig når de tænker på et drivhus. Skal du indrette med plantebede er det vigtigt at du finder ud af hvor store de skal være. Foruden hvor de bedst placeres i drivhuset. Potter og krukker er mere fleksible og dem kan du nemt flytte rundt og skifte ud med tiden. Her kan du også plante forskellige afgrøder, i lidt mindre skala, end i plante bedene. Du kan også vælge at have smukke og duftende blomster i dine potter og afgrøder i bedene. Mulighederne er mange.
Det kan være en god idé at vælge en bestemt potte stil, for at bevare enkeltheden i dit drivhus. Det kan fx være terracotta, beton eller glaserede potter. Du har måske allerede nogle krukker stående til formålet ellers er de nemme at finde både nye og brugte.

Belysning

Det kan være værd at overveje at indrette med noget lys i dit drivhus. Det giver mulighed for at nyde tiden i drivhuset i de sene aftentimer henover sommer og forår. Foruden hvis du gerne vil bruge drivhuset i efteråret også. Hvis du har mulighed for at tilføre elektricitet til drivhuset, er der dejligt mange muligheder for at tilføre lys, der giver mulighed for ophold, når mørket sænker sig. Der er dog også andre løsninger, hvis du ikke har lige har adgang til elektricitet i dit drivhus.
Du kan blandt andet indrette med forskellige solcelle lamper, både rundt om i potter og bede. Det er også muligt at finde solcelle lamper der både kan stå på bordet eller hænge fra loftet. Du kan også finde lamper på batteri. En anden ting du kan gøre, er at indrette drivhuset med lyskæder på batteri. Det kan give en fantastisk glød og så er det noget så hyggeligt.

Planter i dit drivhus

Der er stort set ingen grænser for hvad du kan dyrke af planter i dit drivhus, hvis du sørger for de rigtige betingelser. Derfor skal du finde ud af hvad du gerne vil dyrke, så du kan tilpasse, temperatur, vand, fugtighed og jord. Det er vigtigt for at dine planter trives og du får det bedste resultat. Det er forskelligt fra årstid, til årstid hvad der er optimalt at dyrke, så det er godt at sætte sig ind i inden, du går i gang.
Her er nogle forslag til hvad du kan gå efter at dyrke i dit drivhus.

Grøntsager

Rigtig mange grøntsager trives i drivhuse og de fleste er nemme at få succes med. Du kunne starte med:

 • Agurk
 • Tomater
 • Peberfrugt
 • Radiser
 • Salat

Krydderurter

Krydderurter er gode i et drivhus. De kræver ikke meget plads, de dufter skønt og kræver ikke den store pleje. Du kan evt. plante nogle af disse urter:

 • Basilikum
 • Persille
 • Timian
 • Oregano
 • Koriander

Frugt

Et drivhus giver også mulighed for at dyrke frugter og selvom det kræver noget mere at få succes med, men det kan det godt lade sig gøre. Så lad dig ikke afskrække. Du kan prøve med nogle af følgende:

 • Vindruer
 • Bær
 • Citrusfrugter
 • Figner
 • Ferskner

Blomster

Hvis du vil have farver og duft i dit drivhus, så skal du gå efter at plante blomster. Her er nogle bud på blomster der både dufter, er smukke og nogle vil klatre rundt i drivhuset og skabe et vidunderligt univers:

 • Passionsblomst
 • Roser
 • Klematis
 • Trompetblomst
 • Petunia

De sidste par år er det blevet en trend, at drivhuset, bliver brugt til meget mere end at dyrke grøntsager. Det er blevet et ”haverum” – et værested, der bruges til hygge, afslapning, blomster, foruden dyrkning af frugt og grønt. Det bliver brugt både til stunder alene og fordybelse uanset om det er i planter eller noget helt andet. Det bliver også brugt til at invitere gæster til kaffe i fantastiske grønne og lyse omgivelser.
Dit drivhus kan nemt gøres til det perfekte sted både at dyrke planter og som opholdssted. Husk at personliggøre drivhuset med fine loppefund, specielle planter og ting der afspejler dig. På den måde bliver drivhuset til din helt egen get-away oase.