Indretning af garderoben

Indretning af garderoben

Det er desværre ikke os alle, der har plads til at indrette et helt walk-in closet, men det er muligt at opnå noget der ligner, hvis der gøres lidt ud af indretning af garderoben.

En god indretning af garderoben har stor betydning for overblik over dit tøj, og gør det muligt at finde lige præcis dét du leder efter. Det kan afhjælpe at tøjet forputter sig bagerst i skabet, og en god indretning af garderoben kan gøre, at det bliver en fest at finde dagens outfit!

En gennemtænkt indretning af garderoben betyder, at dit tøj altid bliver præsenteret på den bedst mulige måde, også selvom det ikke er nyligt indkøbt. Det kan være inspirerende når du skal vælge og sammensætte dit sæt.

Læs med her og få nogle basale men afgørende råd til at opnå en perfekt indretning af garderoben.

Hvad skal der gøres plads til i garderoben?

Det første indretningen af garderoben kræver er, at du overvejer hvor meget og hvad, der skal opbevares her. Er der udelukkende tale om tøj, eller skal der eksempelvis også være plads til sko? Hvis garderoben fungerer som primær opbevaring i dit hjem kan det være en god idé at sikre plads til andet end tøj og sko, såsom soveposen, gæstehåndklæder, strygejern eller lignende. Garderoben skal først og fremmest være funktionel – ellers bliver den hurtig rodet og uoverskuelig.

Hvis pladsen er til det kan du integrere et strygebræt i garderoben, som nemt kan slås ud når du skal bruge det. Så har du tøjet lige ved hånden, og det kan nemt hænges på plads igen efter en tur med strygejernet.

Før du begynder at indrette garderoben til dit tøj er en vigtigt overvejelse, der skal gøres, hvad det egentligt er for tøj der skal være plads til. Har du eksempelvis mange skjorter eller mange lange kjoler? Det er vigtigt at sikre plads til det tøj, som din garderobe består af. Det får betydning for, hvor mange bøjlestænger, skuffer og hylder garderobeindretningen skal bestå af.

Så første skridt er at gøre klart, hvilke behov du har, og hvordan garderoben kan indrettes, så du er sikker på, at alle dine ting kan være der. Så er du fri for halve løsninger med eksempelvis kommoder andre steder i hjemmet.

Udnyt pladsen

Garderobe fra gulv til loft er en måde at udnytte pladsen på, og sikre plads til alle dine sager. Hvis du ønsker at sikre et godt overblik over dit tøj, og have mulighed for at samle det hele ét sted, er det nødvendigt at sikre rigeligt med plads. Hvis du har et garderobeskab i forvejen kan pladsen ovenpå skabet udnyttes med kasser til opbevaring af diverse.

Bøjlestænger

Bøjlestænger er en måde at undgå, at tøjet bliver krøllet. Skal garderoben indeholde skjorter og kjoler er det vigtigt at gøre god plads til det. Særligt, hvis der skal være plads til lange kjoler, skal det tænkes ind i indretningen.

Hvis der er meget tøj, der skal hænge på bøjlestænger er en mulighed at indrette stængerne til bøjler således, at de kan trækkes ud af skabet.

Sammen med bøjletstænger kan laves plads til at hænge bukser op.

Hylder

Hylder kan med fordel anvendes til jeans, t-shirts, trøjer og lignende. Alt det, der kan lægges sammen og som ikke risikerer at blive alt for krøllet. Til opbevaring af sko kan dertil lavede hylder sættes op i bunden af skabet.

Skuffer

Skuffer er fordelagtigt til mindre stykker tøj, såsom undertøj, strømper og lignende. Generelt er det en god idé at have en klar opdeling af tøjet, så du altid ved, hvor du skal lede efter det, du mangler.

En skuffe til accessories er oplagt. Her kan inddeles i mindre rum til bælter, slips og lignende. Alt det, som ofte ender bagerst i skabet.

Kasser

Øverste hylde i skabet, specielt ved et højskab, er oplagt til kasser med de ting, som mere sjældent benyttes. Hvis der kan gå længere tid mellem, at disse kasser tages ud, er det en god idé at lave et fint label, som kan sættes på kassen.

Opdeling af tøjet

Udover at opdele tøjet ud fra beklædningsgenstande kan tøjet inddeles i eksempelvis farver. Inddeling i farver kan gøre det lettere at få overblik over tøjet, og gøre det lettere at sammensætte.

Tøjet kan også opdeles i henholdsvis sommertøj og vintertøj, og på den måde at årstidens tøj ligger først for. Generelt handler opdeling af tøjet om, at skabe overblik over det tøj, man har, og gøre det nemt at få adgang til det tøj, man leder efter.

Plads til vasketøj?

Med muligheden for at indrette garderoben fra bunden kan det give anledning til at give plads til ting, som ikke før var en del af garderoben.

Hvis vasketøjet fylder lidt for meget på eksempelvis badeværelset kan der med fordel gøres plads til det i garderoben. Eksempelvis i store skuffer nederst i garderoben, med mulighed for at adskille vasketøjet i farver og efter, hvor mange grader det skal vaskes ved.

Det frigiver plads på badeværelset, og gemmer det snavsede tøj væk.

Detaljer ved garderoben

Der er særligt to detaljer som er værd at medtænke ved indretnings af garderoben; god belysning og et spejl.

God belysning gør, at det altid er nemt at få overblik over dit tøj. En god indretning af garderoben kan næsten være ligegyldig, hvis du alligevel ikke har mulighed for at se den. Den gode belysning kan sikres ved små spot-lamper øverst i garderoben eller ved at installere LED-lampe i garderoben, som automatisk tænder når lågerne åbnes.

Et spejl er en nødvendighed som del af garderoben. Det lettere gør at sammensætte dit outfit der, hvor tøjet også er placeret. Det kan med fordel være et gulv til loft spejl, så du har mulighed for at se hele outfittet i sin sammenhæng. Du kan få inspiration ved at læse vores guide til valg af spejl.

Åben eller lukket garderobe?

Du kan vælge at have en åben garderobe, hvor du altid kan se ind til dit tøj. Det vil dog kræve konstant orden, da garderoben ellers kan synes rodet. Derudover kan det være nødvendigt at farveinddele tøjet for at skabe ro for øjet.

Alternativt kan garderoben dækkes af almindelige låger, skydelåger eller et gardin, som nemt kan trækkes fra. En lukket garderobe tillader travle perioder, hvor orden i garderoben ikke er første prioritet. Fordelen ved almindelige låger eller skydelåger er, at tøjet beskyttes for lugte og lyde. Den anden fordel er, at ydersiden kan fungere som spejl.

Skydelåger er et oplagt valg, hvis du har begrænset plads. Så undgår du låger, der kommer til at fylde i rummet.

Den lukkede garderobe er for dig, der ønsker et enkelt og minimalistisk udtryk. Hvis garderoben er placeret i soveværelset kan den lukkede garderobe sikre ro omkring dig, når du ligger i sengen.

En eksklusiv detalje

Hvis du ikke helt kan give slip på ideen om en åben garderobe kan du investere i et simpelt tøjstativ, som kan stå i rummet sammen med garderoben. Her kan du hænge dine yndlings items; din favorit skjorte, den smukkeste blazer, du ejer og en elegant taske. Det vil give et eksklusivt look. Du kan også hænge morgendagens outfit her, så er det klar til at hoppe i.

5 gode råd

De gode råd til indretning af garderoben kan opsummeres i følgende punkter:

1. Gør dig klart, hvilke behov du har og hvad din garderobe skal kunne.
2. Har du eksempelvis mange lange kjoler bliver det afgørende for, hvordan din garderobe skal indrettes; de skal have plads til at kunne hænge for ikke at blive krøllede.
3. Der er god hjælp at hente i forskellige former for indretning; såsom skuffer, hylder og kasser. Det sikrer, at dit tøj kan opbevares på den bedst mulige måde.
4. Du bør sikre dig god belysning, så du altid kan finde lige det tøj, du står og mangler.
5. Gør dig bevidst om, hvilke fordele og ulemper der er ved henholdsvis en åben og en lukket garderobe. Er du et rodehoved bør du nok vælge det sidste.


Derud over er det godt givet ud at bruge tid på at undersøge, hvilke mulige garderobe løsninger de forskellige butikker tilbyder. Der er masser af inspiration at hente både i butikker og på forskellige blogs, men her er det vigtigt at huske på, hvilke konkrete muligheder og behov du har. Drømmer du om en eksklusiv, åben garderobe men har både dit eget og din kæreste tøj, der skal være plads til, så kan det eksklusive look sikres et andet sted i hjemmet; eksempelvis i entreen, hvor det er muligt at nøjes med få items hængende fremme.


Er du så heldig at have mulighed for at indrette et walk-in closet i dit hjem kan du læse vores gode råd til indretning af walk-in closet.