Indretning af køkken

Indretning af køkkenet – køkken inspiration

Indretning af køkkenet er en af de ting i din husindretning, som er vigtigst. Ligesom stuen kommer du og resten af din familie til at opholde jer der meget. Både når der skal kokkereres, men også, hvis I har pladsen i køkkenet, til at indtage måltider i løbet af dagen.

Det er derfor vigtigt med din indretning af køkkenet, er det er optimeret og funktionelt, både i forhold til pladsen, men også i forhold til opbevaring køkkenredskaberne. Optimering og funktionalitet er selvfølgelig en smagssag, men der er nogle ting, der går igen i de fleste tilfælde. Det er derfor en god idé at finde inspiration på internettet. Det kan for eksempel være på Pinterest, hvor mange deler deres oplevelser.

Der er en masse muligheder i forhold til din indretning af køkkenet, og der er i denne artikel samlet inspiration, så du kan komme i gang med planlægningen. Både i forhold til hvilken stil du kan gå efter, dog er der helt klart flere end dem listet. Dog også i forhold til de ting, det er en god idé at have i dit køkken.

Efter dine behov

De fleste køkkener er bygget efter en skabelon, alt efter hvad generationer af mennesker har besluttet er det mest nødvendige. Det betyder dog ikke, at du skal gøre det lige som alle andre. Selv i indretning af køkkenet skal der være plads til individualitet og udfoldelse.

Det kan du blandt andet gøre ved at indrette køkkenet efter de funktioner du vil bruge det til. Her er der et par ideer til dig.

Hobbyer

Du har måske en kulinarisk hobby, som du gerne vil bruge tid på når du har fri fra arbejde, og det skal du selvfølgelig finde plads til i dit hjem.

Med de lidt større ting, som ølbrygning, rykker man normalt ud i garagen eller ned i kælderen. Andre store ting, som for eksempel en saftkoger kan sagtens gemmes væk, når den ikke er i brug, og så hentes frem, når tiden og sæsonen er til det.

Du kan desuden også gro krydderurter i køkkenet. Hvis du får nok lys, kan du have dem til at stå i vindueskarmen, men du kan også investere i et vækstlys.

Her finder du en guide til at gro krydderurter og andre planter i dit hjem.

Mastercheffen

Er du en der bruge en masse tid i køkkenet og virkelig elsker at kræse om den mad som du laver? Så er det også vigtigt at fokusere på funktionaliteten, udstyret og den plads du har til rådighed. Har du en masse køkkenmaskiner skal du overveje, hvor de bedst opbevares alt efter deres størrelse og hvor ofte de bliver brugt.

De ting, som du bruger ofte, skal du også finde plads til. Knive er gode at have til at stå fremme på køkkenbordet. Både fordi de kan optage en masse plads i skuffen, men også fordi de er nemmere at komme til. Du kan for eksempel have den klassiske træblok, med huller i, eller måske et magnetisk ophæng. Begge er simple måder at opbevare knive på, men du skal selvfølgelig vælge den, der passer til din indretning af køkkenet og som du synes er mest funktionel.

Plads til børn

Køkkenet er et samlingspunkt for mange familie. Det betyder også at børnene kommer til at opholde sig en del derude. Også selvom de måske ikke er store nok til at svinge med kniven, når der skal laves mad. Det er en god idé at gøre plads til dem i din indretning af køkkenet. Det kan eventuelt også lede til hjælp og kulinarisk udfoldelse fra deres side, når de bliver lidt større.

Børnehøjde

En god måde at introducere børnene til køkkenet, er at få dem op i samme højde som bordene. Så kan de lære ved at observere. Det kan hjælpe til at udvikle deres nysgerrighed i køkkenet.

Det kan gøres nemt i din indretning af køkkenet. En lille skammel eller bænk kan snildt stå i køkkenet og rykkes rundt alt efter behov. Hvis det er en, der kan klappes sammen, optager den heller ikke særlig meget plads når børnene ikke er med.

Gør planlægningen sjov og kreativ

Madlavning i sig selv er en kreativ proces, som børnene måske ikke forstår helt når de er små. Det betyder dog ikke, at de ikke må være i køkkenet – tværtimod.

En måde at få børnene med ud i køkkenet på, er at have dem hjælpe med at planlægge måltiderne i løbet af ugen. Dette kan selvfølgelig gøres på en post-it note, men en sjovere og mere kreativ måde at inkorporere det i din indretning af køkkenet på, er ved at hænge en tavle op. Det kan for eksempel være en almindelig tavle, hvor du bruger kridt, eller et whiteboard, hvor du bruger tudser. Her kan ugens dage skrives op, hvis der er pladsen kan I eventuelt planlægge hele måneden.

I kan nu i samarbejde med børnene planlægge jeres måltider.

Den kan også bruges som kalender, hvis det passer bedre ind i jeres familie. Børnene kan eventuelt dekorere tavlen med tegninger og små beskeder. Det giver et endnu mere personligt pust til køkkenet.

Funktionalitet

Funktionaliteten af din indretning af køkkenet skal være i orden. Det går ikke at du for eksempel går ind i hjørner, at skabe åbner ind i hinanden eller at der ikke er plads til opbevaring af ting i skabene.

Det er derfor vigtigt at du, når du planlægger din indretning af køkkenet overvejer, hvordan de forskellige brikker passer sammen i forhold til hinanden.

En god ting du kan gøre, er at sørge for, at der er plads i køkkenet. Vil du have spisebord ude i køkkenet, men kniber det med pladsen, kan det være, at du skal overveje at finde et alternativ. Det er meget nemmere at lave mad, når du ikke skal manøvrere rundt om en masse ting.

Det er vigtigt at lave en plan, når du vil indrette dit køkken, men det er også vigtigt at den ikke tager overhånd. Det er nemlig nemt at have for mange ønsker og ideer. Prøv at holde det simpelt, det kan måske sørge for, at udrydde nogle problemer der kan opstå under din indretning af køkkenet.

Stile til indretning af køkkenet

Der er mange forskellige stile du kan bruge til din indretning af køkkenet. Det kommer helt an på din stil, og hvordan det skal passe sammen med indretningen af resten af dit hjem.

Farver og materialer er steder, hvor din stil virkelig kan skinne igennem. Nedenfor er der samlet nogle ideer til dig for at gøre din indretning af køkkenet lidt nemmere.

Landkøkken

Er du til den landlige og romantiske indretning af køkkenet er det en god idé at holde det i simple farver. Brun, grøn og blå er farver du ofte ser i køkkener lavet i en landlig stil.

Det er også en god idé at bruge træ til at bygge det meste af køkkenet op af. For at gøre det mere interessant kan du for eksempel lave dine køkkendiske af træ, male eventuelle låger og skabe, men holde bordpladen i træets naturlige farve.

Alt efter hvilket look du går efter, er der flere forskellige træsorter du kan bruge i køkkenet. Her får du en liste af træsorter som du kan tage inspiration fra.

Hvis du har muligheden er det en god idé at indrette et spisekammer. Et spisekammer er indbegrebet af idyllisk landkøkken, og er helt klart noget, der virkelig cementerer den landlige indretning i dit hjem.

Du kan eventuelt, hvis du har pladsen i køkkenet, bruge et stort gammelt klædeskab som en mindre version af et spisekammer. Du kan helt sikkert finde et i din lokale genbrugsbutik, og hvis det ikke passer ind i din indretning, kan du med lidt upcycling nemt opgradere den til at matche din indretning perfekt.

Industrikøkken

Er du til det lidt mere effektive og professionelle indretning af køkkenet kan du lege lidt mere med mørke og lyse farver. Tekstur er også noget du kan prøve dig frem med.

Du kan både gøre det i en mere rustik, urbanjungle-agtig stil eller en moderne og glat stil.

Rustik

Vil du have det mere rustikke look, kan du overveje at prøve dig frem med teksturerne på væggene som en start. En væg med mursten bringer virkelig det rustikke look ud. Det kan gøres på flere forskellige måder, hvis der ikke tilfældigvis er en i dit køkken.

Du kan for eksempel male det på. Det kan både gøres med en masse malertape og tålmodighed. Du kan også prøve dig frem med et stempel som dette. Det går lidt hurtigere og kræver ikke så meget.

Vil du have noget der ser mere virkeligt ud kan du også overveje vægklistermærker eller falske mursten, der er tynde, men skal limes på væggen individuelt. Det tager selvfølgelig en del tid, men det færdige resultat kan virkelig være det værd.

Der er rigtig mange muligheder alt efter hvor hurtigt, billigt og realistisk du vil have at det skal se ud. Det kan derfor være en god idé at kigge på Pinterest efter ideer. Det hjælper altid at andre har forsøgt det før en selv.

Moderne

I et moderne industrikøkken, kan du prøve dig frem med kontrast farver. For at gøre det mindre traditionelt, kan du overveje at have skabslåger i en mørk farve, måske grå eller sort? Mens væggen kan holdes i hvid, så køkkenet ikke virker alt for mørkt.

Du kan også overveje at bruge marmorbordplader og så bringe mamoret op på væggen bag vasken for virkeligt at bringe looket sammen.

For at bringe urban ind i mikset kan du for eksempel bruge et materiale som beton. Det giver et mere råt look i dit køkken. Du kan eksempelvis have din bordplader, og måske også en køkken ø i beton, eller du kan overveje at have gulvet i beton. De giver begge et råt look i din indretning.

Minimalistisk

Dit minimalistiske køkken kan sagtens have elementer fra det landlige og det industrielle køkken. Det vigtigste er, at der er rene linjer og ikke for meget uorden.

Hvis du stoler på dig selv, kan du have hylder frit hængende, hvor du kan udstille din service, men den nemmeste måde, at få det minimalistiske look på i din indretning af køkkenet, er ved at gemme din service bag låger.

Så gør det ikke så meget, hvis det roder lidt.

En anden ting at være opmærksom på i din minimalistiske indretning af køkkenet er farver. Det kan hurtigt virke rodet, hvis de farver du har valgt er i flere forskellige farvefamilier. En nem måde at undgå det på er ved at vælge et par gennemgående farver, eventuelt forskellige nuancer af den samme farve. Det gør, at du har et tema, og det kan også forsimple din indretning af køkkenet en smule.

Inventar

Når du begynder på din indretning af køkkenet, er der en masse ting du skal tage højde for. Du kan starte med at spørge dig selv hvilke funktioner du vil have ud af dit køkken.

Ved du, at du vil bruge dit køkken meget, kan det være en god idé at investere i kvalitetsinventar. Dette kunne eventuelt også motivere dig til at bruge køkkenet mere, hvis det er noget du har problemer med.

Vasken

Meget af forberedelsen af mad foregår i og omkring vasken. Det er derfor en god idé at installere en, der er nem at holde ren, men som også er til at holde ud at se på.

En stålvask passer ind i de fleste køkkener, og er nemme at holde. Hvis du vil gøre lidt ekstra, kan du anskaffe dig en, der er en del af bordet på den ene side. Det kan for eksempel være behjælpeligt, hvis du har en varm gryde du skal stille et sted. Eller til at stille servicen, når du har vasket op. Den slags vask vil også passe rigtig godt ind i den industrielle stil. Denne vask fra vaskebutikken.dk til 3.427 kr. passer perfekt til stilen.

For en måde at gøre din vask mere brugervenlig, kan du overveje at anskaffe en køkkenvask, der er opdelt i to rum. Denne fra vaskebutikken.dk til 2.249 kr. kunne være en mulighed. Så kan du blandt andet have opvask i den ene side og vaske grøntsager i den anden.

Komfuret

Komfuret er et andet sted, hvor du opholder dig meget af tiden når du laver mad i køkkenet. Det er derfor også vigtigt at du tager det med i dine overvejelser i din indretning.

I de fleste danske hjem er ovn og kogeplader sammen i et, men det behøver det ikke være. Du kan for eksempel have kogepladerne på køkkenbordet, mens ovnen er installeret i et skab. Alt efter hvad der passer bedst ind i dit køkken og indretning og til dine behov, er det noget der kan overvejes.

Ved at have ovnen i et skab, kan den løftes højere op fra gulvet, hvilket måske er bedre for nogen end for andre.

Emhætte

Emhætten er også en vigtig del af inventaret. Der er mange forskellige stile i emhætter. Du kan få dem indbygget i loftet eller i et falskt skab, så de ikke optager en masse plads omkring komfuret.

Du kan også få dem i super moderne stil med en glat overflade. De fleste emhætter kan nemt inkorporeres ind i den indretning af køkkenet du har valgt, da de er forholdsvis simple i deres design.

De mest populære farver du kan finde emhætter i er, sort, hvid og metal. Hvilket er farver, der nemt kan matche det farvetema du vælger at have.

Den perfekte emhætte

Alt efter hvad du leder efter, er der den perfekte emhætte til dig. Men der er et par ting, der er gode at tage højde for, når du er ude at lede efter en.

  1. Støjniveau. Har du et køkkenalrum er det måske en god idé at finde en emhætte der ikke larmer alt for meget. Det kan også være at du eller andre i husstanden er sensitive over for støjen, så dette er i det hele taget en god ting at kigge efter når I leder efter emhætter.
  2. Kapaciteten. Forskellige emhætter har forskellig kapacitet til at fjerne mados, fedt og lugt i køkkenet. Køkkenets størrelse er med til at afgøre, hvilken kapacitet emhætten skal have. Du skal derfor vide rumfanget af køkkenet (højde X længde X bredde) før du tager ud for at købe emhætte. Som udgangspunkt skal emhætten kunne udskifte luften i køkkenet 10 gange i timen, så du skal finde rumfanget X 10, for at finde den rigtige emhætte.
  3. Stil. Der findes en del forskellige stile af emhætter, og du skal selvfølgelig finde den der passer bedst til din stil og dit køkken. Det er derfor vigtigt at overveje, hvordan du vil have din emhætte opsat i køkkenet. Du kan for eksempel have en frit hængende, en indbygget, væghængende eller udtræksemhætte.

Der er en masse gode tips til, hvordan du finder den emhætte, der passer bedst ind i dit køkken på Skousen.dk.

Køkkenborde

Køkkenbordene er virkelig et sted, hvor der er plads til at vise din personlighed. Er du til marmor, beton eller granit? Træ? Hvilken sort passer bedst ind i din indretning af køkkenet? Du kan også holde det fuldkommen industrielt og have stålbordplader.

Det er helt op til dig, hvad der passer bedst ind i din indretning af køkkenet. Der er dog nogle ting, som er gode at tage højde for,

  1. Er det materiale du har valgt nemt at holde rent? Skal du kun køre en klud over for at det er rent, eller skal du virkelig skrubbe? Hvis det har en mere ru overflade kan det være meget svært at holde rent.
  2. Er det et materiale der kan holde? Både til daglig brug, men også stilmæssigt. Det er en god idé at finde køkkenborde, som du har lyst til at bruge i mange år fremadrettet. Køkkenet er ikke det der bliver renoveret oftest på grund af prisen. Det er derfor en god idé at bruge materialer af god kvalitet, hvor stilen er tidsløs.

Køkken ø

Hvis du har pladsen kan en køkken ø være en fantastisk ting at have i dit køkken. Med den kan du både bruge overfladen til at lave med på – især hvis der er mange i køkkenet. Eller i kan bruge det som et ekstra spisebord. Færdiggør det med for eksempel et par af disse barstole til 509 kr. stykket.

Der er et par måder at komme omkring køkkenøen på. Du kan have den indbygget ligesom køkkenborde og skabe. Så matcher den også al inventaret. Eller du kan overveje at anskaffe dig et bord, med hylder under til opbevaring.

Det rustikke køkkenbord fra Lammeuld.dk til 1600 kr. optager ikke så meget plads og at god at bruge til opbevaring. Det vil også passe godt ind i både den landlige og industrielle indretning af køkkenet.

Opbevaring og organisering i køkkenet

Det er nemt når du starter på en frisk at rykke alting ind. Tingene står på sirlige rækker og indbyder til brug, men når du så kommer i gang og du måske har lidt travlt, er det nemt at smide tingene ind på diverse hylder. Det er derfor en god idé at finde ud af, hvor tingene står bedst.

De ting, som du bruger oftest kan du stille forrest og på de hylder der er nemmest at nå. Mere eksotiske ingredienser, som du måske ikke bruger særlig tit kan stilles længere ind på hylderne og højere oppe, for at de ikke bliver mikset sammen.

Glas – etiketter

En god måde at organisere tørvarer i dine skabe på, er ved at flytte alle tingene fra deres indpakninger over i glas. Det kan hjælpe med et mere gennemgående look, og så er der ikke mere risiko for at indpakningen går i stykker og der ligger mel ud over det hele i skabet.

For at gøre det nemmere for dig selv, så husk at markere hvert glas. Det kan også være en god idé at skrive udløbsdatoen på, så du ikke ender med noget som er for gammelt.

Kasser og kurve

Det er nemt bare at stille tingene ind i skabene og så tænke at det er fint, men en måde at organisere tingene endnu mere, er ved at have kasser eller kurve til at opbevare de mindre ting i.

Du kan for eksempel have ingredienser der minder om hinanden i de samme kurve. Det kan være hvedemel, grahamsmel og andre melsorter i en kasse. Sukker og sødemidler i en anden. Snacks og chokolade i en tredje. Du kan gøre det samme i dit krydderiskab. Med dem er det en god idé at stille dem, så du kan se hvad du har. Det kan hjælpe med at du får dem brugt i stedet for at de står og bliver for gamle.

Opdeling

Andre ting der er gode at overveje i din køkkenorganisering er hyldeindsatser. Hvis du har fire af en slags tallerkner og fire af en anden, kan du nemt sætte dem ind i skabet, sætte en hyldeindsats ind over dem og putte de andre tallerkner på den. Det giver en smule ekstra hyldeplads, og kan virkelig gøre en forskel i din indretning. Denne hyldeindsats til 39 kr. fra IKEA er både billig og kan tilpasses dine organiseringsbehov i din indretning af køkkenet.

Det er selvfølgelig også godt at investere i skuffeindsatser, der kan opdele skufferne. Det kan både være bestikbakker eller indsatser som denne til 79 kr. også fra IKEA.

I det hele taget har IKEA et bredt udvalg af køkkenorganiserings- og opbevaringsprodukter. Som er værd at tjekke ud, når du indretter dit køkken.

Efter al den opdeling, er det også vigtigt at vide, hvor tingene er. Det kan for eksempel gøres ved at sætte mærkater på kurve og indsatser. Du kan også overveje at sætte mærkater på kanten af hylderne de står på. Så er det nemt at vide, hvor kurven skal tilbage til, når du har brugt den.

Amerikansk køleskab

Du har sikkert set en amerikansk Tv-serie og haft lyst til at have et kæmpe amerikansk køleskab i dit køkken. Der er et par forskellige du kan overveje, alt efter hvad du har behov for i dit hjem.

De fleste af dem er brede og åbnes med to låger. Herefter kan der virkelig dykkes ned i de forskellige typer. Du kan få den ”almindelige” med vand- og is-dispenser i døren. Denne type kræver at køleskabet kan tilkobles vand.

En mere moderne version er et med en touchskærm, der kan tilkobles telefonen, så du kan se, hvad du har mens du er ude at købe ind. Det kunne for eksempel være dette køleskab fra Power.dk til 24.999 kr.

Der er mange muligheder, når du pludselig får så meget plads i køleskabet. Du kan for eksempel også overveje dette køleskab til 19.999 kr. der blandt andet har et indbygget vinkøleskab i lågen.

Prisen på et amerikansk køleskab er selvfølgelig lidt højere end et almindeligt et, men det kan helt klart også være en forbedring til dit køkken.

Til slut

Der er utrolig mange muligheder du kan overveje i din indretning af køkkenet. Både hvilken overordnet stil det skal være, men også møbler og basis inventar.

Med din indretning af køkkenet kan du virkelig prøve dig frem og eksperimentere. Det er dog vigtigt at du overvejer din indretning og dens effekt på lang sigt.

I mange andre rum, kan det være en god idé at skære prisen ved selv at lave ting, eller købe dem brugt, men i køkkenet kan det godt på længere sigt have en negativ effekt. Da køkkenet er et brugsrum, er det en god idé at investere i materialer og møbler der kan holde i mange år fremad, både slidmæssigt og stilmæssigt.

Indretningen af køkkenet er et vigtigt element i den generelle indretning af dit hus, da det er et af de rum, hvor familien opholder sig mest. Når du begynder på din indretning af køkkenet, er det derfor af stor betydning at du ligger en plan før du begynder. Størrelsen af dit køkkenet og din vision går desværre ikke altid hånd i hånd, så det er også godt, hvis du kan gå på kompromis på nogle punkter.