Indretning af lejligheden

Indretning af lejligheden

Ved din indretning af lejligheden er der mange ting, som du skal tage højde for. Hvad er størrelsen på den lejlighed du har? Er den stor, lille eller midt i mellem? Hvilke behov har du og din familie? Er der børn involveret eller er det bare dig? Det er også vigtigt at tage højde for dit budget ved din indretning af lejligheden.

Det er også en god idé at finde ud af ret hurtigt, hvilken stilart du vil indrette din lejlighed i. Det kan hjælpe med at begrænse dine muligheder og gøre din planlægning nemmere, det kan nemlig virke lidt overvældene.

Størrelse

Det er vigtigt at tage højde for størrelsen af din lejlighed, før du begynder at indrette. Det kan selvfølgelig begrænse dig lidt i de valg du kan tage med din indretning, men det er vigtigt at få det på plads først, så der ikke går noget galt senere.

Lille

Har du en lille lejlighed begrænser det på mange punkter, men det betyder ikke, at du ikke har mulighed for at gøre rummet personligt.

Med et mindre areal, skal du være smartere med, hvad du anskaffer dig. Det kan derfor være en god idé at sørge for, at de møbler du har er multifunktionelle. Det samme med de rum du har til rådighed.

Udnyt vægplads med høje opbevaringsmøbler som reoler og skabe, da de kan centralisere ting, og dermed lave en illusion af større gulvplads.

Mellem

Hvis du har en lejlighed, der er et sted imellem stor og lille, har du lidt mere plads at gøre godt med. Det kan stadig være en god idé at anskaffe dig møbler, der kan have flere funktioner, men du kan også finde nogle, der kun bruges til det de skal.

Stor

Har du en stor lejlighed har du rigtig pladsen til at udfolde dig. Du skal dog passe på ikke at komme til at udfolde dig for meget, for det er stadig en lejlighed.

En god idé, når du har en lidt større lejlighed, er at bruge mere af gulvpladsen. Hvis alle møbler står op af væggen, kan det virke lidt kedeligt og ensformigt. Du kan for eksempel have spisebordet stående ud fra væggen, da dette bringer mere bevægelse i rummet.

Stile

Det kan være lidt svært at finde ud af, hvilken stil du har plads til i din lejlighed, især hvis du ikke har så meget plads, men det betyder ikke, at din indretning af lejligheden kun kan være i én stil. Med lidt kreativ tænkning og planlægning, kan du indrette din lejlighed i lige præcis den eller de stile der passer til din personlighed.

Minimalistisk

Hvis du vil gå den mere minimalistiske vej, har du et par muligheder. Du kan for eksempel tage inspiration fra japansk indretning, men også nordisk indretning har rødder i en form for minimalisme.

En god tommelfingerregel, hvis du vil give dig i kast med minimalismen er at bringe naturmaterialer ind i din indretning. Det kan for eksempel være træ, der kan bruges til rigtig mange ting i hjemmet.

Her er der en guide til forskellige træsorter du kan overveje at inddrage i din indretning af lejligheden.

Du kan vælge at gå den nordiske vej, med lyse træsorter eller den mere asiatiske med mørkere sorter. Du kan også overveje en fusion af de to, hvor du måske indretter i en asiatisk inspireret stil, men med lyse træsorter, eller i nordisk inspireret med mørkere sorter. Du kan også overveje at blande dem helt, så du bruger både lyse og mørke sorter. Der er mange muligheder, og det er selvfølgelig helt op til dig, hvad der passer bedst til din stil.

Moderne

Er du til en mere moderne indretning af lejligheden har du også et par muligheder. Da moderne indretning, lige som alle de andre indretningsstile, er et bredt spektrum kan det være en god idé at finde inspiration på Pinterest.

Hvis du synes at det er lidt overvældene med alle de ideer, kan du for eksempel finde én, du virkelig synes om og så bygge op omkring den.

Med moderne indretning kan du for eksempel gå en mere urban eller industriel vej. Her kan du overveje at have en eller flere murstensvægge. Hvis du ikke tilfældigvis allerede har det i din lejlighed, og ikke har lov til at lave en permanent løsning, kan det nemt laves med flamingo plader.

Her er der en video til, hvordan du kan lave sådan en væg hjemme.

Traditionel

Den traditionelle indretning er også en mulighed når du bor i lejlighed. Du har måske ikke helt pladsen til at udfolde dig, men hvis du begrænser antallet af møbler lidt, kan du sagtens opnå den samme effekt, som hvis du havde et stort hus.

Bor du i en lejlighed med højt til loftet kan du udnytte det. Installér høje reoler og skabe til opbevaring eller hæng store billeder, plakater eller malerier som statements.

Du kan optimere din stue ved at købe et spisebord, med indlægningsplader. Så kan du have det kort, når det kun er dig og familien og så slå det ud, når I har gæster. Det kan for eksempel være dette spisebord til 6.669 kr.

Børnefamilier

Er I en familie med børn, opstår der også nogle unikke problemer. Skal børnene have hver deres værelse, eller skal de dele? For nogen er en lejlighed et godt sted at starte en familie, men kun en midlertidig løsning, mens det for andre er et permanent sted at bo.

For børnene, der skal dele værelse er det en god idé at dele det op, så de har deres eget personlige rum. Dette kan for eksempel gøres ved hjælp af en køjeseng. Den er også med til at optimere pladsen opad.

Du kan også dele værelset op farvemæssigt alt efter hvilke farver dine børn bedst kan lide. Det kan gøre forskellen på dit og mit nemmere at skelne imellem.

Singler

Bor du alene er der ingen andre end dig selv at tage hensyn til med din indretning af lejligheden. Det betyder også at du kan gøre lige hvad du vil.

Vil du være planteforælder og fylde hele din lejlighed med store og små planter har du pladsen. Det kan være at du ikke ved noget om planter, men det skal ikke holde dig fra at give dig i kast med dem.

Her finder du en guide til forskellige typer af planter der ofte findes i hjemmet. Både de nemme, de mere krævende og dem der hjælper på inde miljøet i dit hjem.

Par

Er I et par der flytter sammen i en lejlighed er der en masse dit og mit i forhold til møbler og ting. Her er det vigtigt at finde noget der er vores.

Det kan I blandt andet klare ved at I vælger én stil til jeres indretning af lejligheden. Der er måske nogle af den enes eller andens møbler der passer bedre ind i denne stil, og I kan senere gå ud sammen og finde møbler der passer ind med det I allerede har.

Ældre

Når du er ældre og bor eller flytter i lejlighed, kan det være svært at begrænse de ting du har. Du har sikkert samlet en masse minder i løbet af dit liv, og disse kan ses i de genstande du har. Det er helt fint, men vær dog opmærksom på at det nemt kan virke rodet, hvis du har en masse møbler og pyntegenstande stående på et lille areal.

Det gør også rengøringen sværere at gennemføre, hvad end du gør det selv eller har en hjemmehjælper. Det kan derfor være en god idé at overveje hvilke af dine ting, som er vigtige for dig og hvad der egentlig bare optager en masse plads. Billeder kan for eksempel digitaliseres og så gemmes.

Budget

Det er meget normalt at have et budget når du flytter i det hele taget.

Det kan være at du flytter hjemmefra, fra noget større til noget mindre eller omvendt. Pointen er, at der højest sandsynligt er noget i dit nye hjem, som du mangler.

En del af de ting kan du finde i IKEA. De har et stort udvalg af både møbler og service til dig der lige er flyttet hjemmefra eller hvis der bare er noget du mangler i hjemmet.

Hvis IKEA ikke er noget for dig, kan du selvfølgelig finde en masse ting til din lejlighed i genbrugsforretninger. De fleste møbler og service du finder der er lavet af gode materialer og kan holde i lang tid fremover. De kan også give et unikt og personligt twist til din indretning af lejligheden.

Derudover kan du, hvis de møbler du finder ikke helt passer ind i din vision, overveje upcycling. Det kan give et nyt pust til ikke bare møbler, men alt hvad du kan finde på. På Pinterest kan du også finde en masse ideer til upcycling.

Til slut

De begrænsninger der findes i din indretning af lejligheden i forhold til et hus, skal absolut ikke holde dig fra at gøre dit hjem personligt, lige meget hvor stort det er og hvor mange mennesker I bor der.

Det kan være at I skal finde på nogle kreative løsninger, men med hjælp fra både Pinterest og Youtube kan det meste lade sig gøre. Ikke bare pladsmæssigt men også i forhold til budgettet.

At have et pænt indrettet hjem som du kan være stolt af, behøver ikke at koste en årsløn, når der findes en masse muligheder for alternative løsninger.

Det er altid vigtigt at have en plan for, hvordan du vil indrette. Det gælder lige meget om du har en villa eller en et-værelset lejlighed. Det er dog især vigtigt med lejligheden, da du ikke har så meget plads.

Det kan derfor være en god idé at bruge plantegningen, til at planlægge din indretning, så der ikke opstår problemer under din indretning af lejligheden.