Lille Værelse

Indretning af lille teenageværelse

Det er vigtigt at sikre en god indretning af teenagerens værelse. Teenageårene er en ny tid, hvor værelset bliver brugt endnu mere, og hvor der skal være plads til at have venner på besøg og hviske om hemmeligheder. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du sikrer en god indretning af selv et lille teenageværelse.

Fra barn mod voksen

Vi har alle oplevet det. At gå fra at se vores værelse som et sted, hvor man sover og hvor man kan lege til at det pludselig får en helt anden – og større – betydning. Når man når teenagealderen får værelset ofte en helt anden vigtighed end tidligere, og der opstår også andre behov.

Det er disse nye behov som indretning af et teenageværelse skal tage udgangspunkt i.

Som teenager bliver man ofte mere privat, og har større behov for muligheden for privatliv. Et værelse skal derfor være et sted, hvor teenageren kan trække sig tilbage. Der skal være mulighed for at lukke døren, og her skal teenagerens private sfære respekteret. Som forældre kan det være lidt af overgang at være vidne til. Ikke desto mindre er det vigtigt at respektere teenagerens ændrede behov. Bare tænk på, hvordan du selv har brug for et frirum eller respekt for en lukket dør i ny og næ.

Nye toner

Det er nye toner at have en teenager i huset, og det kræver et værelse, hvor teenageren kan være i fred. Men det kræver også, at værelset lægger op til, at teenageren har lyst til og mulighed for at gøre de ting, som nu engang er interesseområder. Det kan være at det er at læse bøger, se film, tegne eller høre musik, som er det, der primært skal bruges tid på, på værelset.

Det er de færreste der kan tilbyde deres børn, og nu teenagere, det drømmeværelse de har i tankerne. De fleste værelser har en vis begrænsning i, hvad der er plads til. Denne artikel vil derfor tage udgangspunkt i indretning af et lille teenageværelse, men hvor teenageren stadig får det frirum og privatliv, som er ønsket.


Artiklens vigtigste tips til indretning af lille teenageværelse kan opsummeres i følgende pointer:


5 konkrete tips til indretning af lille teenageværelse

  1. Giv teenageren mulighed for selv at bestemme over indretningen. Jo større indflydelse på værelse, desto bedre vil værelset fungere.
  2. Gør plads til forskellige aktiviteter i værelset. Det skal være et sted, hvor der er plads til at udfolde sine interesser, være sammen med vennerne og hvor der er plads til at læse lektier. Værelset bliver flittigt brugt af teenagere.
  3. Udnyt alle værelsets kvadratmeter. Udnyt kvadratmeterne både i højde og bredden. Det vil skabe mange flere muligheder i værelset. Det kan eksempelvis være ved at lave en hems.
  4. Gør det muligt at skabe privatliv for teenageren. Hvis det er muligt kan værelset placeres et sted i hjemmet, hvor det er nemt at komme til fra indgangsdøren.
  5. Giv teenageren lov til at udfolde sine ideer. Selvom valget af farve på væggen falder på sort, så vær åben for det men gør det tydeligt, at teenageren selv skal være med til at male det over igen.

Læs med videre her og få pointerne uddybet. Du får også mange flere med på vejen!

Privatliv

Placeringen af teenageværelset kan med fordel være en del af hjemmet, hvor der er lidt fred og rod. Det er eksempelvis ikke sikkert, at teenagerens finder det optimalt at have værelset lige ved siden af sine forældres værelse.

Det er også slut med at dele værelse med mindre søskende. Selvom det kan være praktisk og frigive mere plads til andre rum i hjemmet. En teenager bør altså have sit eget lille frirum i form af sit helt eget værelse.

Det er vigtigt, at teenageren kan lukke sin dør og få privatliv på sit værelse.

For at skabe endnu større fornemmelse af privatliv kan der forskellige steder i indretningen tænkes i små hemmelige rum. Det kan være skuffer med lås til, skabe med små hemmelige rum eller lignende.

Teenagerens behov

En teenager går mod mere ansvar og stærkere holdninger. Teenage-årene er i særdeleshed med til at forme den fremtidige og hele tidentitet. Dette sammenholdt med, at det er teenagerens interesser og behov, som det nye værelse skal leve op til betyder, at teenageren selv bør deltage i indretningen af værelset.

Selvom det tidligere har været forældrenes område har teenagere ofte helt klare ideer og ønsker til, hvordan værelset skal se ud. Det lige fra møbler, pynt til farver.

Derfor kan indretningen af det lille teenageværelse med fordel være teenagerens eget projekt. Forældrene kan være med på sidelinjen, og stå til rådighed med en hjælpende hånd og gode råd. Eller i kan gøre det i fællesskab. Det hele kommer an på, hvad teenageren selv har lyst til.

Inddragelsen kan altså ske på mange forskellige måder men det er afgørende for at sikre, at værelset falder i god smag og giver mulighed for præcis det, som teenageren ønsker at bruge værelset til.

Indret efter interesser

I indretningen kan der gøres plads til lige netop dét, som teenageren interesserer sig for. Her får du nogle ideer til, hvordan indretning og interesser konkret kan tænkes sammen.

Interesse for sko

Hvis teenageren har en stor interesse for sko, kan der indrettes herefter. Der kan gøres plads til alle sko ved at lave hylder hertil. Eksempelvis langs hele den ene væg foroven, hvor de kan stå på rad og række.

Interesse for rejser

I et værelse indrettet efter interesse for rejser er det oplagt at have et stort verdenskort på væggen. På kortet kan placeres nåle i alle de lande og byer, som er besøgt. En kuffert kan gøre det ud for et sengebord eller lignende. Der skal selv sagt være plads til alle rejsebøgerne, som i årenes løb bliver samlet sammen – måske på den hylde, hvor bøgerne kan fungere som en dekoration i sig selv. Og så er det oplagt med en stor plante på værelset, som leder tankerne mod varmere himmelstrøg. På den måde får rejse-livet del i hverdagen.

Interesse for mode

Ved interesse for mode er der ingen tvivl om, at det er garderoben der skal prioriteres. Det er en god idé at søge masser af inspiration i smarte løsninger for en garderobe til et lille værelse, så pladsen virkelig udnyttes. Her er det et must med et stort spejl, hvor alt tøj kan afprøves og vurderes.

Interesse for sport

Hvis teenagerens interesse falder på sport kan værelset indrettes funktionelt. På den måde gøres der plads til bevægelse på værelset. Der kan eksempelvis opsættes et basketball net – hvor der selvfølgelig spilles med skumgummi bolde. Eller der kan sættes en dartskive op, hvor der kan spilles mod vennerne. Der findes små bordfodboldborde, som kan være værd at prioritere ved særlig interesse for fodbold – også selvom pladsen er trang.

Interesse for musik

Hvis teenageren interesserer sig særligt for musik er det endnu mere fordelagtigt, hvis værelset kan være placeret så afsides som muligt i hjemmet. Om det er teenageren selv, der spiller musik, eller om det er musik der lyttes til på værelset, så skal der være plads til det, uden at blive bedt om at skrue ned. For det er netop dét, som er fedt at bruge sin fritid på. Lav nogle klare regler for, i hvilket tidsrum der må spilles musik – og overhold dem i lige så høj grad selv.

Interesse for film

Ved interesse for film kan der gøres noget særligt ud af at sørge for, at der kan skrues op for filmhyggen. Det kan være, at der skal investeres i et TV, der kan lidt mere end normalt. Eller at lyden skal være helt i top, så hele filmoplevelsen når nye højde. Uanset er det værd at prioritere, hvis det er teenagerens særlige interesse. Her kan det være fordelagtigt at vælge en sovesofa, som kan laves om til seng om aftenen. Det vil gøre det muligt at have venner på besøg til film i sofaen.


Uanset hvad teenagerens interesserer sig for, er det muligt at skabe rum for lige netop det. Det kræver ikke megen fantasi og kreativitet for at skabe et værelse, som er personligt og som lægger op til udfoldelse af interesser.

Udnyttelse af pladsen

For at udnytte pladsen bedst muligt er det en god idé nøje at overveje, hvad der fyldes ind i værelset. For at sikre den bedste indretning af det lille teenageværelse er det vigtigt at udnytte pladsen så godt som muligt. Det gøres ved at udnytte værelsets kvadratmeter på alle leder og kanter.

Køjeseng til teenagere

En køjeseng hører ikke nødvendigvis kun barndommen til. En køjeseng kan laves på en måde, så den er knap så barnlig.

En simpel køjeseng, og som er bredere end en enkeltmands seng, kan her være en løsning. Det frigiver enorm meget plads. Under køjesengen kan der eksempelvis placeres et skrivebord, en lille sofa eller lignende. Det gør, at pladsen på værelset udnyttes optimalt. Det giver derud over mulighed for at bruge værelset til mange flere ting end blot en soveplads, på trods af lille et lille teenageværelse.

En anden løsning kan være at lave en hems. Det kræver noget mere arbejde, og det kræver også en hvis højde fra gulv til loft. En hems giver en fornemmelse af, at værelset pludselig bliver til to. Desuden virker det mindre barnligt end en almindelig køjeseng.

En anden løsning er, at bygge en seng op på kommoder. På den måde skabes en anderledes og unik seng, og hvor alt tøj, sager og hemmeligheder kan gemmes i skuffer og skaber under sengen. Det er en genial måde at udnytte få kvadratmeter på.

Udnyt højden til hylder

For at udnytte pladsen kan der sættes hylder op i hele højden af værelset. Det er en god måde at udnytte pladsen på samtidig med, at der skabes opbevaringsplads eller plads til de ting, som teenageren holder mest af og vil have stående fremme.

Møbler med flere funktioner

En genial måde at udnytte pladsen i værelset på er ved at indrette med møbler, som kan bruges til flere ting. Det kan eksempelvis være ved at indrette med en sovesofa, som kan forvandles om til en seng om aftenen. Det kan også være ved at have en skammel i værelset, som om dagen bruges til ekstra siddeplads til vennerne, og som kan fungere som sengebord om aftenen, eller som et lille bord.

Skab privatliv på værelset med den rette indretning

En anden måde både at udnytte pladsen på, skabe hygge og også en fornemmelse af privatliv er, at bygge reoler op omkring sengegavlen. På den måde skabes der opbevarings plads, samtidig med at sengen rammes ind, og skaber en fornemmelse af, at lukke af for resten af verden.

Det er blandt noget af det, som pludselig kan blive rart for en teenager. Ved at sikre den rigtige indretning bliver det muligt.

Skab fornemmelsen af flere rum

På selv et lille teenageværelse er det muligt at skabe en fornemmelse af, at have flere rum ved blot at indrette på den rigtige måde. Det kan blandt andet gøres ved løsningen med en hems. En anden, og lidt mere simpel måde, er ved at placere en reol i rummet, hvorfra sengen placeres. Bagsiden af reolen – som vender ud mod resten af værelset – kan beklædes med en plade af birkefiner. Pladen kan enten males i teenagerens foretrukne farve, eller den kan fungere som opslagstavle. Hvis der er tale om en kreativ teenager kan den også fungere som et sted, hvor kreativiteten kan få frit spil og der kan tegnes eller males, som man har lyst til.

Spejle som vej til flere kvadratmeter

De fleste teenagere vil have ønsket om, at have et spejl på sit værelse. Der kan gå mange timer med, at finde det helt rigtige outfit – om det så er til hverdag eller til en særlig anledning.


På billedet til venstre ses et spejl, som er placeret så det afspejler fine detaljer på værelset. Billedet er fra Pinterest, hvor der findes masser af inspiration til indretning af teenageværelset.


Men spejle er ikke kun anvendelige til at tjekke sit outfit. De er også geniale ved indretning, hvor der er begrænset med plads. Spejle har nemlig en evne til at snyde øjet, og kan skabe en fornemmelse af, at rummet er større end det egentlig er. Derfor er et stort spejl, eller flere små, en genial idé.

Der findes masser af forskellige spejle. Lad teenageren selv vælge, eksempelvis ved at lade sig inspirere af vores guide til valg af det helt rigtige spejl.

God belysning

God belysning er en anden god måde at skabe fornemmelsen af et stort rum. Det kan være ved forskellige typer af lyskilder, såsom en loftlampe kombineret med flere mindre lyskilder. Det kan desuden gøre det muligt at opdele værelset i flere sektioner, som kan få fokus alt efter hvilket lys, der tændes. Et meget simpelt trick, men utroligt nyttigt når det gælder de små kvadratmeter.

Garderoben på teenageværelset

For mange teenagere vil garderoben være af stor betydning. I teenageårene går mange ekstra meget op i, hvordan de ser ud, og hvilket tøj der befinder sig i garderoben. Der kan gå mange timer med at finde det helt rigtige sæt tøj. Derfor bør der skabe en god løsning på garderoben. Men ved indretning af et lille teenageværelse kan det være vanskeligt at imødekomme de ønsker, der kan være til garderoben.

En løsning er, at købe et fritstående tøjstativ som supplering til et helt almindeligt tøjskab. På den måde er der stadig mulighed for, at hænge forskellige sæt tøj klar, eller blot til pynt. Det kan i sig selv være dekorativt. Stativet kan også bruges til at hænge tasker på, favoritjakken eller lignende. Det vil skabe en følelse af noget eksklusivt, selv på et lille teenageværelse.


Her ses et eksempel på, hvordan en simpel bøjlestang kan være både funktionel og på samme tid være en del af indretningen af værelset. Inspiration fra Pinterest.


For mere inspiration kan du læse vores artikel om forskellige muligheder for indretning af garderoben.

Planter

I de fleste hjem er planter meget moderne. Er planter også i teenagerens interesse er det kun en fordel. Planter har nemlig en super god effekt for indeklimaet. Det skal nemlig ikke være en hemmelighed, at ikke alle teenagere er gode til at få luftet ud på værelset. Derfor kan det være en god idé med alle de kneb, der findes.

Og så er det en god idé at lære teenageren så hurtigt som muligt, at det er vigtigt at lufte ud.

Du kan læse mere om forskellige typer af planter, og få hjælp til at vælge de helt rigtige.


Der er masser af inspiration af hente på diverse boligsider, på Pinterest eller hjemme hos venner og veninder. Det er bare med at lade planlægningen starte og få skabt det bedste teenage-værelse, med plads til masser af gode timer båder alene og med vennerne. Og hvem ved – måske er mor og far også velkommen en gang imellem.


Er teenageren en pige? Læs også vores artikel om indretning af pigeværelse.