Indretning af sommerhuset

Indretning af sommerhuset

Det kan være nemt, at udskyde din indretning af sommerhuset, da du ikke ser det hele tiden, men det er en form for andet hjem, og hvis du ligger bare en lille smule ekstra i indretningen, ender det med, at du vil opholde dig langt mere i dit sommerhus, end hvis du skyder det hen.

Der er mange muligheder med indretning af sommerhuset. Det kommer helt an på, hvilken stil du går efter. Om det er mørkere og varme farver eller lysere og køligere farver. Vil du gøre det billigt med genbrug eller prøve dig frem med DIY og upcycling?

Gør det selv

Ved din indretning af sommerhuset har du en gylden mulighed for at prøve dig frem med at gøre det selv. Du kan for eksempel tage inspiration fra naturen omkring dig. Sten fra stranden og drivtømmer kan sagtens laves om til noget nyttigt eller pænt til dit sommerhus.

Upcycling

Noget du eventuelt kan give dig i kast med, som både hjælper miljøet, pungen og giver dit sommerhus et helt unikt look er upcycling. Her bruger du materialer, der alligevel skal smides ud, til at lave noget andet og gøre det brugbart igen. Her finder du en mere indgående guide til upcycling.

Genbrug

En anden ting, der både er godt for pungen og miljøet, er genbrug. Der findes massere af møbler, pyntegenstande og service i genbrugsforretningerne som bare venter på at finde en plads i dit sommerhus. De er også med til at give dit hus et unikt og romantisk look. Især, hvis du vælger at gå efter en mere retro inspireret stil.

Du kan også sagtens upcycle genstande du har købt i genbrug. Det gør at det beholder noget at den gamle stil, men også får noget nyt og unikt.

Stilarter

Ligesom med et almindeligt hjem, er der flere stilarter du kan vælge imellem til din indretning af sommerhuset. Nedenfor får du et par stykker, og ideer til hvilket materiale, der er godt at inkorporere i dit sommerhus.

Traditionelt

Du har sikkert set det. Lyse trævægge, en sofa med lidt uldent stof og billeder fra den nærliggende natur. Den traditionelle stil har et eller andet over sig, der bare skriger hygge, sommer og familieliv.

For at opnå et traditionelt look, er det en god idé at forsøge sig med genbrug. Her kan du nemlig finde de nostalgiske møbler, der virkelig holder stilen oppe.

Prøv også at undersøge, om der er lokale kunstnere, der maler den omkringliggende natur.

Moderne

Hvis du vil gå for en mere moderne stil skal du heller ikke snydes. Der er massere måder at opnå dette på. Du kan for eksempel vælge et farveskema i lyse farver. Hvid og pasteller, for at starte ud med et godt fundament.

Vælg møbler i lige linjer, lavet af kvalitetsmaterialer, som passer ind i dit farveskema. Det er med til at give dit sommerhus et elegant look.

Du kan eventuelt også eksperimentere lidt mere med farverne og inkorporere kontraster. Det kan for eksempel være en eller flere vægge, eller møbler.

Du kan overveje i køkkenet som et eksempel, at male væggene hvide og installere et køkken, hvor lågerne måske sørger for kontrasten. Du kan prøve med blå, grønne eller måske røde låger. Hvis du vil holde det lidt nedtonet, men stadig som kontrast, kan de være i en mørk grå.

Der er massere af muligheder. Du kan nemlig også inkorporere den moderne stil, i vægpynten. Billeder er en god måde, at binde hele looket sammen på, og er ofte det man ordner til sidst. Du kan både hænge malerier, plakater og fotografier alt efter hvad det er du vil ende op med.

Træ

Et materiale du næsten ikke kan undgå i et sommerhus er træ. Ofte er sommerhuset bygget i træ, og du har derfor nogle smukke trævægge både inde og ude.

Ofte bliver det udvendige malet, mens de indvendige planker holdes naturlige. Her har du flere muligheder. Alt efter hvilket look du vil opnå.

Som nævnt tidligere kan du overveje at male væggene. Både i hvid, for at holde det simpelt, eller i en kontrastfarve, for at pifte rummet lidt op.

Du kan også overveje, at give det olie, med farve. Det kan hjælpe med at opnå en mørkere og varmere farve, der kan give nogle helt andre muligheder.

Du kan også gå skridtet videre og indrette med møbler lavet af træ. Et spisebord i stuen, er et godt statement piece at bringe ind i alle hjem, ikke kun sommerhuset.

Her får du en guide til, hvordan du kan bruge træ til din indretning af sommerhuset.

Gør det hyggeligt

Når I tager op i sommerhuset er det ofte for at komme lidt væk fra den travle hverdag, slappe af og være sammen med familien. Det er derfor vigtigt at der er den rigtige atmosfære, så I virkelig kan få det meste ud af den tid I opholder jer der.

Lys

En god måde at skabe den rigtige stemning på er ved hjælp af lys. Der er et eller andet magisk ved at sidde en sommeraften, når solen ikke er gået helt ned, ude på terrassen.

En god måde at skabe den fornemmelse er ved stearinlys. Du kan både have rigtige stearinlys, hvilket giver den helt rigtige atmosfære, eller bruge LED lys, formet som stearinlys, hvilket giver en lignende effekt.

Lyskæder kan også virke hyggelige, og give rummet et overjordisk skær.

Blød og varm

Andre måder at inkorporere hyggen på er ved at have et sted, i sommerhuset, der virkelig inviterer til at sidde sammen. Det kan både være på terrassen, når vejret er til det, men også i stuen på de lidt køligere aftner.

Hygge findes ofte i varme og nærhed. Det kan opnås, ved at have et sted at sidde sammen. Det kan for eksempel være inde i sofaen eller på en bænk med hynder udenfor.

Nærheden kan opnås med tæpper (bonus hvis i deler). Der er et eller andet ved at sidde sammen under et tæppe.

Ild

Levende ild bringer bare mere hygge ind i din stue. Det kan opnås. Med stearinlys som nævnt tidligere, men en brændeovn er også en god måde at opnå det på. Det er heller ikke altid at den danske sommer er lige venlig, og det kan derfor godt blive lidt koldt om aftenen.

Indretning af de forskellige rum

Ved din indretning af sommerhuset er der især nogle rum, der er værd at fokusere på. Sommerhuse er ikke så store som almindelige huse, så det er ikke helt så stort arbejde som det ville være, hvis du skulle indrette dit eget hus.

Køkken

Ved indretningen af køkkenet i sommerhuset er det vigtigt at fokusere på brug. Der hjemme har man ofte en masse ting, som man ikke bruger til dagligt, men som alligevel har en plads.

I sommerhuset er der ikke helt så meget plads, så er det vigtigere at have det mest nødvendige. Hvis der er noget, som I finder at I har brug for, kan I altid medbringe det selv, eller overveje at købe en ekstra og stille det i sommerhuset.

Anskaf også et spisebord, som eventuelt kan klappes ud, eller med ekstra plader. Det sker, at man får gæster i sommerhuset, og det er altid rart at kunne invitere dem ind.

Stue

Stuen er samlingspunktet ikke bare i dit hjem, men også i sommerhuset. Sørg for at have en sofa, der er stor nok til at huse hele familien. Overvej også at anskaffe dig en lænestol, hvilket virkeligt kan bringe rummet sammen.

Et stuebord, kan for eksempel også bruges til at samle puslespil på eller til brætspil med familien. Tv og Tv-bord er ikke et must, men det er selvfølgelig godt at have til de dage, hvor I ikke kan opholde jer ude.

Soveværelse

Soveværelset er det sted, der er nemt at glemme, fordi du ofte ikke opholder dig der så meget. Det er ikke ens betydende med, at det ikke er vigtigt.

Sørg for at du har den rigtige madras til din krop, så du kan få den bedste søvn muligt.

Her er der en guide til hvordan du finder den madras, der passer perfekt til dig og dine behov.

Andre ting at være opmærksom på er temperaturen på værelset – hellere for koldt end for varmt.

Vinter

Det kan være, at du får lyst til at tage i sommerhus om vinteren, eller du er måske helårsbeboer i sommerhuset.

Her ser du kravene til helårsbeboelse i sommerhuse.

Det kan være rigtig hyggeligt at bruge en weekend i sommerhuset om vinteren, men der er nok nogle ting, som du har brug for.

Ild

Vær opmærksom på at have opvarmning i sommerhuset. Det kan blandt andet suppleres med en brændeovn. Det hjælper både på varmen i sommerhuset, men som nævnt tidligere, så skruer det også op for hygge faktoren, hvilket virkelig er at slå to fluer med et smæk.

Terrassen

Terrassen er måske det sted, hvor du og din familie kommer til at opholde jer mest om sommeren. Både i løbet af dagen, men også om aftenen. Derfor er det en god idé at indrette den så den passer til jeres behov.

Et terrassebord, hvor I kan sidde sammen hele familien og spise frokost, aftensmad eller nyde en drink i tusmørket er helt klart et must på terrassen.

Du kan også lave et hjørne med en sofa, fyldt med puder og tæpper. Tager du lyskæderne fra tidligere opnår du virkelig en hyggelig effekt.

Planter

Du kan også have en masse planter til at stå derude, find nogle, der ikke kræver så meget pleje, så du ikke behøver at bekymre dig om dem, når du ikke opholder dig i sommerhuset.

Her er der en guide til forskellige planter, du kan have, du kan også overveje, at anskaffe dig krydderurter til brug i din madlavning, når du opholder dig i sommerhuset.

Overdækket

Det kan være en god idé at overdække terrassen, til de knap så pæne dage. Det kan gøres både permanent, men også semipermanent.

Overvej at anskaffe dig en markise, der kan køres ud, når solen er for stærk, eller når det regner, men stadig er varmt nok til at opholde sig ude på terrassen.

En mindre permanent løsning er at have en parasol stående.

Til slut

Nu har du fået lidt inspiration til din indretning af sommerhuset. Der er mange muligheder, og selvom det ikke er et lige så stort forehavende som indretningen af dit hus er, kan det stadig virke overvældende.

Det er derfor en god idé at planlægge, hvordan du bedst griber det an. Din indretning af sommerhuset er personlig. Dermed er planlægningen det også.

Det er altid en god idé at lave en plan, men det er også godt at trække inspiration fra andre. Det kan du for eksempel gøre på Pinterest, hvor der er massere af pins om indretning, men også DIY projekter til pynt of recycling.