Indretning af soveværelse

Indretning af soveværelset

Indretning af soveværelset er en vigtig ting, både for din søvn, men også de timer du er vågen. Du bruger cirka en tredjedel af dit liv i din seng, og det er derfor vigtigt at du har din indretning af soveværelset i orden.

Det skal både være et sted, hvor du har lyst til at opholde dig, når du gør dig klar til at sove, men der skal også være et miljø, der fremmer god søvn og søvnvaner.

I nedenstående artikel er der samlet nogle ideer til at inspirere din indretning af soveværelset, men der er også en guide til, ting du kan gøre, så du kan få en bedre nattesøvn, der vil gavne dig i sidste ende.

Traditionel indretning af soveværelset

Indretning af soveværelset i den traditionelle stil, er både simpelt og elegant. Det er med til at opretholde en afslappende atmosfære og kan sagtens indrettes lidt mere personligt.

Farver

Ud over de almindelige møbler til indretning af soveværelset, er farvepaletten vigtig i den traditionelle stil. Prøv at holde dig til lyse eller dæmpede farver. Det er for eksempel en god idé at holde væggene i hvidt eller pasteller, og så måske bruge mere farve på sengetøjet.

For at opretholde den dæmpede atmosfære kan du bruge én kontrastfarve til sengetøjet eller måske have et simpelt mønster i to farver.

Du kan eventuelt også anskaffe dig et tæpper, i kontrastfarver, og så holde resten af din indretning i afdæmpede farver. Det skaber et pust af liv, uden at være for meget. Især, hvis du gerne vil holde din indretning simpel.

Træ

Et godt materiale at inkorporere i din traditionelle indretning af soveværelset er træ. Der er mange forskellige sorter, der kan være med til at personliggøre din stil.

Du kan for eksempel gå efter lyst træ, for et mere minimalistisk og nordisk look, eller mørkt træ, som for eksempel valnød for mere kontrast og et mere luksuriøst look.

Her finder du en guide til de forskellige træsorter, der bruges i hjemmet, og ideer til, hvad du eventuelt kan bruge dem til.

Eksperimenterende og unik indretning af soveværelset

Er den traditionelle indretning af soveværelset ikke helt noget for dig? Vil du gerne være lidt ekstra i din indretning, måske bruge nogle flere farver eller lave noget smart med sengen? Så får du her lidt inspiration til at få dig i gang.

Farver

Du behøver absolut ikke holde dig til hvid og pasteller. Hvis du vil have mere knald på farverne, kan det sagtens gøres i din indretning af soveværelset.

Det er også nemt at gøre. Sengetøjet er det nemmeste sted at begynde, hvis du vil bringe lidt farve i spil.

Du kan også købe en kommode og male den. Du kan for eksempel male selve kommoden i én farve, og skufferne i anden eller flere andre farver.

Andre måder at bringe farver ind på er ved hjælp af kunst. Du kan holde dig til det almindelige og hænge billeder eller plakater på væggene, men du kan også gøre det lidt ekstra, og bruge en hel væg på det. Du kan vælge at male den én solid farve, eller lave dit eget kunstværk. Det kan for eksempel være noget du selv finder på, eller noget du maler efter.

Pinterest kan du finde en masse inspiration, og kendte malerier er kun en søgning væk.

Drømmeseng

Der er nok nogen, der har drømt om en drømmeseng da de var små. Den drøm er forholdsvis nem at føre ud i livet, uden at det bliver alt for dyrt.

Det kan nemt gøres med et par PVC rør og lidt myggenet. Du kan også købe et stativ til sengen, hvor stoffet skal draperes over.

Den dyreste måde at gøre det på, er nok at investere i en rigtig himmelseng. Det kommer helt an på dit budget, og hvilket look du går efter i dit soveværelse.

Walk in Closet

Det er ikke alle hjem i Danmark, der har et indbygget Walk in Closet, men det betyder ikke at du ikke kan inkorporere et i din indretning af soveværelset.

Hvis du har pladsen i dit soveværelse, kan en illusion af et Walk in Closet nemt opnås. Det kræver som minimum et skab, gerne to for maksimum effekt, men det er en forholdsvis nem opstilling. Her får du en mere gennemgående guide til at opsætte dit eget Walk in Closet og tips til organiseringen af dit tøj.

Ung

At være ung er et bredt spektre, især når det gælder indretning af soveværelset. Er det til et barn? En teenager? Eller en ung voksen, der er flyttet hjemmefra? Der er også massere muligheder i forhold til hvilken type person der skal bo på værelset, og hvilke funktioner der skal integreres i rummet.

Børneværelser

Til børnene er det en god idé at finde et tema, noget som børnene er interesseret i til deres indretning af soveværelset. Hvis du har en lille prinsesse kan du for eksempel indrette med pink eller lilla, og virkelig gøre det hyggeligt. Her kan du også bruge ideen med at lave en himmelseng fra tidligere.

Et jungle tema, eller natur er også en idé. Det kommer helt an på, hvilken slags person dit barn er, og hvad der interesserer dem. Hvad vil de gerne se på, lege i og sove i? Find ud af det, og du er allerede godt på vej.

Teenageværelser

Teenagere er på nogle punkter nemmere at indrette til. De vil i mange tilfælde gerne have simple møbler og farver, for så virkelig at vise deres personligheder gennem dekorationer.

Her kan de så være en god idé at indkøbe møbler, der nemt kan flytte med, når de flytter hjemmefra. Vægpynt og nipsting er nemmere at ændre end møblerne, og helt klart også billigere.

Voksen

En ung voksen, der lige er flyttet hjemmefra, har måske ikke den store plads eller det store budget.

Det kan være, at du bor på kollegie, hvor du har et værelse, med tilhørende badeværelse, og så skal dele køkken med andre. Det åbner for nogle muligheder og lukker for nogle andre.

Det betyder, at du måske bliver nødt til at bruge dit soveværelse til andet end bare at sove i. Hvis du studerer, kan du have et skrivebord på værelset. Prøv eventuelt, at dele rummet op, ved at stille dit skrivebord ud fra væggen, i stedet for langs med den. Hvis du ikke har pladsen, kan du også vælge at læse i køkkenet, selvom der måske kan være nogle distraktioner.

Træner du hjemme, kan det også inkorporeres. En yogamåtte optager ikke så meget plads, når den er rullet sammen og kan nemt stå i et hjørne når den ikke er i brug. Håndvægte og andre redskaber, kan eventuelt også stilles i hjørnet, eller i et skab, hvis der er plads.

Ældre

Jo ældre du bliver, des mindre sover du. Det er en naturlig ændring, som forskere ikke med sikkerhed kender grunden til. Det betyder dog ikke, at du skal snyde dig selv for den bedste søvn og det bedste omgivelser som du kan.

Behagelige omgivelser

Omring dig selv, med ting og farver, der får dig til at slappe af. Det kan for eksempel være møbler du har arvet, billeder af familiemedlemmer og håndarbejde du har lavet i tidens løb.

Det er også vigtigt at finde den rigtige madras, da den kan have en stor effekt på kvaliteten af din søvn. Her er der guide til dig, så du kan finde den helt rigtige madras. Du har måske brugt en forkert madras i forhold til din krop. Find ud af det nu og forbedre din søvn.

Gør det nemmere

Jo længere oppe i alderen du når, des mere skrænter dit helbred måske. Det kan derfor være en god idé at gøre nogle ting nemmere, som tidligere var noget du ikke skulle tænke over.

En simpel stol, er måske en idé at have stående, til når du skal i tøjet. Bukser, sokker og sko kan godt være sværere at tage på, når benene ikke er, hvad de har været. Derfor kan det være rart at have et sted at sidde. Det er heller ikke altid nemt at gøre det, hvis du sidder på sengen, da den kan være for blød, og du så rutsjer rundt og har mere besvær med at komme i tøjet.

Opbevaring

Mange opbevarer blandt andet tøj i soveværelset. Måske også familiememorialer og andre ting, som man ikke vil skille sig af med, men som man ikke helt ved, hvor skal være. De har måske ikke en rigtig plads i hjemmet, måske passer de ikke ind i indretningen. Derfor er det vigtigt at de ikke bare ender i stabler i hjørner eller smidt på stole eller andre overflader. Det gælder også for tøjet.

Sengen

Du kan nemt finde en seng, med indbyggede skuffer, hvor du kan opbevare alle de ting, som du ikke har brug for til hverdag. Det kan være alle familie memorialerne, men også tøj, der ikke er i sæson, som vinterjakker og termobukser om sommeren for eksempel. Hvis den seng du finder ikke har indbygget skuffer, men der er stadigvæk er plads under den, kan du overveje at bruge kasser med hjul til at opbevare tingene.

Skabe og kommoder

Hvis du ikke er så heldig at have et indbygget skab, eller et Walk in Closet, skal du selv ud og anskaffe dig møbler til at opbevare tøj og andre ting.

En kommode er god til at opbevare ting, der skal foldes, mens nogle ting har bedre af at hænge. Du kan også indrette dit eget Walk in Closet uden at skulle i gang med den helt store opbygning.

Du kan læse om, hvordan du kan opnå det her, der er også gode ideer til hvordan du kan indrette og organisere dit helt eget Walk in Closet.

Hvordan skaber du et soveklima?

Der indgår mange faktorer i at kreere et rart soveklima. Det er også forskelligt fra person til person, men det betyder ikke, at der ikke er lavet undersøgelser af det, for at finde ud af, hvad der for den gennemsnitlige person er de bedste ting at gøre for at have et soveklima, der inviterer til en dyb og forfriskende søvn.

God søvn hjælper nemlig til at din dannelse af væksthormoner stiger, mens mængden af stresshormoner falder. Det kan også hjælpe på vægttab og andre problemer du eventuelt kan have.

Hvis du vil læse mere om ting du kan gøre, for at få en bedre nattesøvn, er der i nedenstående forslag taget udgangspunkt i denne og denne artikel om søvnoptimering.

Temperatur

Et godt sted at starte på at få en bedre søvn, er at sænke temperaturen i dit soveværelse. Du sover bedst, hvis din hudtemperatur er i termoneutralitet, det vil sige at den ligger mellem 25 og 30 grader. Det er lidt svært at måle, når du sover, men hvis du har et køligt soveværelse og en varm dyne, så justerer du selv i løbet af natten alt efter, om du er kold eller varm.

Skærme

Der er flere undersøgelser der beviser at blåt lys fra telefonen, computeren og tv’et hæmmer melatonin, hvilket er søvnhormonet. Det fører til, at du har sværere ved at falde i søvn, og at din søvn måske ikke er så god, som den kan være.

Der er nogle ting, du kan gøre, for at minimere din tid foran skærmen.

Du kan for eksempel have et tidspunkt, hvor du slukker for alle apparater, eller ligger dem væk, hvor de ikke frister. En god tommelfingerregel er at gøre dette minimum en time før du skal i seng.

Det kan også være fristende at arbejde i soveværelset. Måske er du allerede gået i seng, men mangler lige at skrive de sidste mails for i dag, så du rækker efter telefonen eller din bærbar – stop med det.

I stedet kan du indrette et lille kontor enten i stuen, eller hvis du har et repos er det også en mulighed. Især, hvis du ikke har pladsen til at have et almindeligt kontor.

Hvis der er noget du mangler at gøre, eller noget du skal huske, som godt kan vente til dagen efter, så skriv det ned. Lig en notesbog ved siden af sengen, og skriv det lige så snart tanken er der. Det kan også hjælpe dig med at falde i søvn, når du ikke behøver at ligge og tænke på noget, fordi du er bange for at glemme det.

Lyd og lys

Lyd og lys er også to faktorer, der kan ødelægge din søvn.

Den naturlige måde at opretholde en døgnrytme, er at få sol i løbet af dage, og skrue ned for lyset, når det bliver mørkt, så din krop ved, at det er tid til at gå i seng.

Om vinteren er det især vigtigt at være så meget udenfor som muligt, så du kan få så meget sollys som overhovedet muligt. Det hjælper dig med at danne proteinet hypocretin, der er med til at opretholde søvnbalancen.

Om sommeren, kan du have det modsatte problem, da solen ofte går ned omkring kl. 22-23. Her kan du investere i nogle mørkelægningsgardiner til soveværelset, som kan hjælpe mod dette.

Hvis du har problemer med lyd, kan du anskaffe dig et par hørepropper, men du kan også prøve med en white noise maskine, der er kører en konstant lyd, som er med til at maskere lydene fra dine omgivelser.

Skru ned for aktiviteten

Du har en masse at lave i løbet af dagen, hvilket er med til at holde dig vågen, men når du når hen på aftenen, er det en god idé at skrue ned for dit aktivitets niveau. Dette fortæller din krop, at det er tid til at gå i seng.

Det betyder også, at det er en god idé at træne tidligere på dagen, idet din krop producerer stoffet adrenalin, som er med til at holde dig vågen.

Prøv også at stoppe med at drikke kaffe minimum seks timer før sengetid. Det er også en god idé at undgå alkohol så vidt muligt. Det er søvninducerende, men når det bliver nedbrudt mens du sover, leder det til dårligere søvnkvalitet.

Andre ting du kan lave før du går i seng kan være: læse en god, men ikke for spændende bog, meditere eller tage et varmt og afslappende bad.

Planter

Planter er også noget, der kan hjælpe på kvaliteten af din søvn. De kan være med til at rense luften inde på dit soveværelse, hvilket blandt andet kan modvirke hovedpiner og andre mulige sygdomme.

Her finder du en guide, med en masse ideer til, hvilke planter du kan have, ikke bare i dit soveværelse, men i hele huset.

Til slut

Nu har du fået en masse gode ideer til indretning af soveværelset i alle aldre og forskellige stile, hvad end du er til det traditionelle eller det unikke. Du har desuden også fået en guide til at skabe de bedste omgivelser for at optimere din søvn.

Det betyder også, at du nu ikke har en undskyldning for at udsætte din indretning af soveværelset. Du har massere ideer og gode råd, så det næste skridt er at komme i gang.

Husk dog at sætte dig ned, og lave en plan, før du begynder på indretningen. Det kan nemlig nemt blive et uoverskueligt projekt, hvis du ikke ved helt præcist, hvad du vil opnå.

Det er ikke svært at lave planen. Med lidt hjælp fra opmålinger af værelset, google, og de møbler du måske allerede har, er du allerede godt på vej. Overvej også hvilket farvetema du vil have, så har du snart et værelse, der virkelig optimerer din søvn.