Indretning af stue

Indretning af Stuen

Indretning af stuen er et stort projekt, der kan gå i mange retninger alt efter, hvilken familie du har og hvad I har behov for i jeres hverdag. Med alle disse muligheder kan det virke som et overvældene projekt at påbegynde, men det behøver det ikke at være. Så længe du laver en plan, ved hvor meget plads du har og hvilke essentielle genstande du skal have, kan det sagtens blive et underholdende og hyggeligt projekt.

Ved indretning af stuen har du mulighed for virkelig at udtrykke dig selv og din stil, hvad end du er til det minimalistiske, farverige eller det klassiske. Her får du nogle ideer til din indretning af stuen, både i forhold til møbler, plads og hvad du kan gøre, hvis du har børn eller ej.

Børnefamilier

Indretning af stuen hos en børnefamilie kan virke som en uoverskuelig ting. Du starter ud med gode intentioner, men det ender alligevel med kaos når din plan bliver ført ud i praksis. Børnene slæber legetøj frem og tilbage mellem værelser og stue, og det bliver nemt et uoverskueligt rod, der bare ikke fungerer i en travl hverdag.

Opbevaring af legetøj

For at få nogenlunde styr på rodet, som legetøjet kan forårsage, er det en god idé at lave et system, til at opbevare noget af legetøjet inde i stuen.

Når du er i gang med din indretning af stuen, kan du for eksempel anskaffe dig kurve til at opbevare legetøjet i. Der er et par måder at organisere det på.

  • Du kan for eksempel tildele én kurv pr. barn. De har ansvaret for, at alt det legetøj, som tilhører dem kommer op i deres kurv.
  • En anden idé er at opdele kurvene i forskellige kategorier. Her kan du dele det op i bamser, dukker og andet legetøj.

Du kan også gøre det til et aftensritual, før børnene skal puttes, at de skal putte alt det legetøj væk, som de har brugt i løbet af dagen. Det er selvfølgelig ikke altid det sker, men det kan på mange måder gøres til en slags leg for de små. Hvilket i det mindste hjælper til at minimere rodet.

Børnehjørne

Hvis du har pladsen, så kan under din indretning af stuen tage højde for børnene, ved at tildele dem et område der er helt deres eget. Det kan for eksempel være et lille hjørne, hvor der er et bord og nogle stole. Et dukkehus eller andet legetøj.

Det kan på mange måder indskrænke diameteren af deres rod, hvilket gør, at du måske ikke falder over eventuelt legetøj, der ikke er ryddet op.

Børnevenlige møbler

Hvis du har børn, er det ikke lige altid, at de gør, hvad de bliver bedt om. Det kan derfor være lidt problematisk at have en flot hvid sofa, et valnøddestuebord eller andre møbler, der nemt skrammes og plettes.

Derfor kan det være en god idé, at investere i nogle møbler, der både ser pæne ud, men som også sagtens kan klare børn, der løber og leger og sætter fedtede fingre. Du kan for eksempel tage ud i genbrugsforretninger og kigge omkring efter møbler der.

En anden måde at sørge for, at møblernes levetid ikke halveres drastisk, især med sofaer, er at købe eller sy et dække til den. Det kan gøres så nemt, at du bare køber et stort stykke stof, der presses ned mellem puderne, lidt ligesom når du reder sengen. Så kan farven ændres, når du har lyst til det. Det er nemt at gøre rent når det bare skal en tur i vaskemaskinen, og hvis det går helt galt, kan det nemt skiftes ud, hvilket er meget billigere, end hvis der skal en hel ny sofa til.

Det betyder også, at når børnene bliver ældre, og kan tage bedre vare på møblerne, kan stoffet tages af igen.

Uden børn

Har du ikke børn, eller er de fløjet fra reden, giver det dig på mange måder frie hænder til indretning af stuen. Nu behøver du ikke overveje børnenes plads i hjemmet, og du behøver ikke at akkommodere til deres behov eller andre faktorer der eventuelt følger med at have små børn i hjemmet.

Du kan stadig bruge kurve til opbevaring af ting og sager. Det kan for eksempel være strikketøj, og andre kreative ting, som du gerne vil have ved hånden i stuen.

Du kan også sagtens lave, ikke et børnehjørne, men en hyggekrog. Måske med en blød lænestol, en fodskammel og måske en bogreol til at holde dine yndlingsbøger. Et lille bord ved siden af, hvor du kan ligge den bog du er i gang med og måske en kop te eller kaffe til at holde dig med selskab. Så har du et godt sted at slappe af.

Børnebørn

Bare fordi du ikke selv har små børn, betyder det ikke at du ikke har haft det, og at der ikke kommer nogle på besøg. Det kan derfor være en god idé, at beholde noget af det legetøj som dine egne børn legede med, da de var små.

Her kan du også bruge blandt andet kurvene til at opbevare det i. Du kan have dem stående i stuen, eller du kan have kurvene i et andet rum, eventuelt i et skab, og så finde dem frem, når børnebørnene kommer på besøg.

Når du har det i en kurv, er det nemmere at hente frem og tilbage, og du behøver ikke at bekymre dig over at børnebørnene ikke kan finde på noget at lave.

Lejlighed

I en lejlighed, er køkken og stue ofte i et rum. Det giver nogle unikke udfordringer i forhold til indretning af stuen. Især hvis der også lige skal presses et spisebord og stole ind. Det kan derfor virke lidt uoverskueligt at gå i gang med indretning af stuen uden en klar plan for brugen af stuen først.

Multifunktionalitet

Ved indretning af stuen, især en lille stue, der allerede har en masse funktioner i forhold til hele hjemmet, er det en god idé at anskaffe sig møbler der har flere funktioner.

Du kan for eksempel anskaffe dig en sovesofa. Så kan du både have overnattende gæster, men også virkelig skrue op for hyggen, når du holder filmaften.

En anden måde, er at anskaffe sig møbler, som for eksempel borde eller stole, hvor der er indbygget opbevaring. Det gør, at du ikke skal bekymre dig om, at ting står og roder og optager endnu mere plads, hvilket godt kan virke uoverskueligt og stressende.

Reoler og Tv-borde er to ting, der nemt kan slås sammen. Med en reol med plads til Tv’et eliminerer du et helt møbel, og der er ofte både hylder til bøger og pyntegenstande, men også skabe til anden opbevaring. Du kan for eksempel have brætspil, spil til konsoller eller ekstra bestik, tallerkner og glas til at stå der, hvis der ikke er plads til det i køkkenet.

Villa

I en villa har du lidt mere frihed til at indrette, da du har pladsen til virkelig at udfolde dig. Det kan stadig være en god idé med multifunktionelle møbler, men det er ikke en ting, der er et must.

Ved indretning af stuen i en villa, har du muligheden for at fylde på i forhold til møbler, men det er også en idé, at holde det simpelt, hvilket kan give en afslappende atmosfære i det store rum.

Kontrastfarver

Hvis du synes, at den typiske indretning af stuen kan være lidt kedelig, men du alligevel godt kan lide det simple og elegante look, kan du prøve dig frem med kontrastfarver.

Dette kan opnås på flere måder. Du kan for eksempel holde omgivelserne i hvidt, lys grå eller beige. Neutrale farver, og så bruge dine møbler til at udtrykke kontrasten.

En anden måde at inkorporere kontrastfarver i din indretning af stuen er at male en væg i din valgte kontrastfarve. Så kan du holde resten af din indretning i neutrale farver, eller du kan vælge, at indrette i farver, der komplimenterer din kontrastfarve.

Planter

Andre ting du har plads til i din stue, hvis du bor i en villa, er planter. Ikke kun små potteplanter, der kan stå i vindueskarmen, men også større planter som frugttræer og palmer kan du have stående.

Her kan du finde en guide til planter i hjemmet.

De giver dit hjem et friskt pust. De kan eventuelt fungere som dine kontrastfarver eller komplementærfarver, og så hjælper de på inde miljøet i dit hus.

Rækkehus

Ved indretning af stuen i et rækkehus, kan du godt komme ud for nogle af de samme problemer, som du møder i en lejlighed. Du har måske lidt mere plads, men det er stadig en god idé med multifunktionelle møbler, så unødig plads ikke bliver opbrugt.

Køkkenalrum

Ofte i rækkehuse er stuen og køkkenet ud i et. Det giver et mere åbent rum, måske mere lys, men det giver også nogle begrænsninger i forhold til indretningen.

En måde at indrette det på, er at dele det åbne rum op i mindre ”øer”, så du ved, hvad der kommer til at foregå i de forskellige dele af rummet. Dette kan for eksempel gøres ved en køkkenø eller spisebord til at afgrænse køkkenet fra stuen. Du kan eventuelt også bruge en reol som rumdeler, hvis det er en uden en bagside, lukker den ikke helt af for rummet eller lyset, men giver stadig en naturlig opdeling af de to rum.

Kontor

I mange rækkehuse, er der ikke et sted til at arbejde. Du kan derfor bringe dit kontor ind i stuen. Et skrivebord, en stol og måske en lampe, og så er du allerede godt på vej.

Overvej et skrivebord med skuffer, så behøver du ikke bruge så meget af pladsen omkring dig på at opbevare dine papirer.

Det er også bedre for din søvnrytme, at have dit arbejde i et andet rum end soveværelset, hvor det måske kunne være fristende at have det stående. Så hvis du har muligheden er det en rigtig god idé, at sætte dit kontor op inde i stuen.

Klassisk stil

Er du til den klassiske indretning af stuen skal du heller ikke snydes. Du vil bare gerne have en hel almindelig stue uden svinkeærinder og overvejelser om hvad der er in og out.

Det lyder som et simpelt projekt, men med alle andre stueindretninger, kræver det lidt planlægning. “Jeg skal bare have det mest nødvendige,” tænker du sikkert. Det er også fint, men det er en god idé, at starte med en plan, også selvom det du vil have er simpelt.

Det kan nemlig hurtigt blive uoverskueligt og rodet, hvis du ”bare” går i gang, uden et farvetema eller størrelsen af rummet til at gå ud fra.

Mange har en tendens til at presse så mange møbler ind i stuen som muligt, hvis de ikke har en klar plan at følge. Prøv først at måle rummet op og lave en skitse. Med møbler, er det godt, hvis der er lidt plads i mellem dem, det giver rummet mere luft.

Hvis du vil have et tæppe, er det også vigtigt at overveje størrelsen og placeringen af dette. Hvis det skal dække hele stuegulvet, er det selvfølgelig ikke et stort problem, men med et mindre, er det en god idé at overveje, om møblerne skal stå på det eller ej.

Det er nemlig ikke sjovt, hvis halvdelen af et bord eller en stol står på tæppet og resten på gulvet. Det giver et ujævnt underlag, og tæppet kan krølles sammen, når man for eksempel skubber stolen frem og tilbage, hvilket ikke ser pænt ud, men også udgør en faldrisiko.

Nordisk

Den nordiske stil har gjort sit indtog som en slagskib i de sidste årtier. Det er en simpel ren stil, der inddrager naturen og hyggen, som findes her i Skandinavien.

Der er derfor nogle elementer, der er et must, hvis du vil have din indretning af stuen til at reflektere den nordiske stil.

Træ

Træ er et af de materialer, der er vigtigt, til din indretning af stuen, når du vil have den nordiske stil. Andre naturmaterialer, du kan overveje at bringe ind i din stue, er sten, flet og læder. Alle disse materialer er med til at bringe varme og hygge ind i dit hjem. De bringer også en vis råhed, eller rustik ind i hjemmet.

Her er der en guide til dig, hvor du kan finde ud af, hvilke træsort, der passer bedst til din version af den nordiske stil.

Lys

Lys er en af de vigtigste elementer i den nordiske indretning. Det har måske noget at gøre med, at det er mørkt halvdelen af året.

Der er flere måder, at opnå det lyse, indbydende look på ved indretning af stuen. Det kan du for eksempel opnå, ved hjælp af de farver du bruger. Du kan holde dine vægge og møbler i hvidt eller andre lyse farver. Beige og lys grå er også velkomne i det nordiske look. Da det handler meget om de lyse, neutrale farver.

Store vinduer, stearinlys og lamper, hjælper også på lyset i den nordiske indretning af stuen. De hjælper også med at bringe den nordiske hygge ind i hjemmet.

Farverig

Er du en fri sjæl, med smag for det lidt mere vilde? Bare fordi alle andre omkring dig, holder sig til den mere traditionelle indretning af stuen, betyder det ikke at du skal indrette dig efter status quo. Der er mange måder at vise sin personlighed på, og en af dem er ved indretningen af dit hjem.

Ved brug af mange farver, som du normalt ikke vil se i de traditionelle danske hjem, kan du være sikker på at skille dig ud fra mængden.

Boheme

Ved indretning af stuen i et boheme tema, kan det være nemt, bare at fylde på, med puder og alskens pyntegenstande. Langt hen af vejen, hjælper det også på indtrykket, men vær opmærksom på funktionaliteten af rummet.

Stuen er et sted at samles og slappe af. På mange punkter er en boheme stil indbegrebet af afslappet og der er flere måder at opnå det på. Farverige tæpper og puder. Pyntegenstande fra rejser kan give det et berejst og kunstnerisk indtryk.

Andre gode ting at bringe ind i dit boheme hjem, er materialer som træ, flet og fjer. Planter er også et must.

Væggene kan du holde i hvide, for ikke at bringe alt for meget travlhed og mørke ind i rummet. Du kan dog overveje en kontrastvæg. Billeder, malerier, rejsegenstande og spejle er gode at hænge op. Du kan for eksempel holde dem i den samme farvekategori. Overvej i det hele taget, hvilken farvefamilie du vil holde din stue i, da mange farver både kan støde sammen og gøre helhedsindtrykket travlt og stressende i stedet for afslappende.

Men vigtigst af alt, hav det sjovt med at indrette din stue i boheme stilen.

Minimalistisk

Begrebet minimalistisme stammer fra asien og i indretningen af stuen er rene liner, naturlige teksturer og simple og neutrale farver i fokus.

Kendetegn ved minimalismen er store åbne rum, hvor der er fokus på lyset. Alle møbler skal have et formål, måske flere, og geometriske former går igen i indretningen. Rummet skal ikke være travlt, alting har sin plads, og unødige ting eller ting der ikke bruges så ofte gemmes væk.

Af farver vælges neutrale, naturlige og nedtonede farver. Én gennemgående farve vælges for hele indretningen af stuen.

På mange måder minder den nordiske stil og minimalismen om hinanden, dog er det tilladt at eksperimentere mere med den nordiske stil.

Det skal dog ikke helt afskrække dig, hvis du gerne vil prøve et minimalistisk udtryk. Regler er til for at blive brudt. Prøv bare ikke, at bryde med, hvad grundtanken af minimalismen er.

Mindre rod, mindre stress, færre bekymringer.

Afrikansk

Har du en sjæl præget af den sydlige halvkugle, kan indretning af stuen i en afrikansk stil måske være noget for dig.

Rød, orange, beige og brun er en farvepallet, der er god at holde sig til. Fletkurve og stole kan også hjælpe på indtrykket. Vil du gå lidt længere kan du købe et mønstret tæppe, eller måske et der ligner et dyreskind.

Andre måder at inkorporere et afrikansk udtryk i dit hjem, er ved mønstre. Det kan for eksempel være tæppet eller måske puderne i sofaen. Prøv med noget, der giver en kontrast til resten af indretningen. Farvemæssigt er det også en god idé, at vælge to farver, der komplimenterer, men også står i kontrast med hinanden. Det kan for eksempel være sort og hvid.

Du kan gå efter en afrikansk vibe, men du kan også gå efter ét specifikt land. Valget er dit.

Asiatisk

Vil du have en mere asiatisk stil, kan du overveje at inkorporere den mere minimalistiske stil ind i dit hjem. Som tidligere nævnt, stammer minimalismen fra Asien og kan på mange måder hjælpe dig til en mindre stressfuld hverdag.

Du kan overveje at tage dine aktiviteter ned på gulv niveau. Anskaf dig et lavt stuebord og puder til at sidde på. Det er også muligt at få stole uden ben, hvis du har brug for et ryglæn, når du sidder ned.

Vil du have et østasiatisk look, kan du holde din indretning af stuen i simple farver, som hvid, sort og træ, men vær ikke bange for at putte et pop af farve ind. Dette kan for eksempel gøres med røde blomster eller måske et bonsaitræ? Vestasien skyer ikke fra brugen af stærke farver, og det er selvfølgelig helt op til dig, hvilket udtryk du går efter.

En anden måde at inkorporere et asiatisk flair i dit hjem på, er ved kunst. Du kan for eksempel have malerier, skulpturer og andre ting, der minder om den kultur du gerne vil emulere.

En god idé, hvis du gerne vil indrette din stue i en asiatisk stil, er at overveje Feng Shui. Det er en kinesisk filosofi, der har til formål at skabe ro og et harmonisk samspil mellem menneskerne og deres omgivelser. Overvej, hvilken energi du gerne vil have i din stue. Her er der en guide til indretning med Feng Shui. 

Retro

Ved den retro indretning af stuen har du en stil, der rigtig kan leges med og udforskes. Du kan give din stue et retro look, ved at inkorporere mørkt træ og klare farver, men du kan også tage skridtet videre, og prøve at indrette efter et bestemt årti.

En god måde virkelig at transformere din stue på, er ved at ændre væggene. Find et tapet, der har et mønster og farve, som fandtes i det årti du har valgt. Så er du allerede langt i din indretning.

Andre ting at fokusere på, er detaljerne. Hvilke farver, former, materialer og pyntegenstande du har i stuen. Vær dog forsigtig med at bringe for mange ting ind.

I de sidste par år, har grammofonplader og afspillere også fået deres comeback, og det er ikke så svært at finde en, der kan passe ind i din stue og dit årti. Det giver et ekstra boost til din indretning, og der er noget nostalgisk ved at høre plader, også selvom du ikke voksede op med dem.

Genbrug

Nogle gode steder at finde møbler, vaser og andre genstande til din stue, er i din lokale genbrugsbutik. De har ofte et udvalg af inventar, som kan passe perfekt ind i dit hjem.

Hvis du finder den perfekte stol eller sofa, men betrækket hænger i laser, skal du ikke fortvivle. Her er der en gennemgang af upcycling, og hvordan det kan hjælpe dig med at puste nyt liv i gamle genstande, som du måske ellers bare ville smide ud.

Inventar

I dit forsøg på at indrette din stue lige efter dine behov og din stil, kan det godt ske, at du glemmer et vigtigt element, som det er svært at finde plads til senere, når det bliver opdaget. Her finder du en inventarliste af de mest almindelige ting, som du finder i hjemmene, og som du kan bruge som inspiration af din indretning af stuen.

Møbler

Af møbler er der de essentielle, sofaen er en af de vigtigste og kan man virkelig kalde det en stue uden? Denne sofa for eksempel er simpel og passer ind i mange indretningsstile.

Et sofabord er ikke et must, men mange synes at det er rart at have, da man kan lægge bøger, blade, fjernbetjeningen eller måske glas og mad derpå. Dette sofabord passer ligesom sofaen ind i mange indretninger, men især nordisk og minimalistisk vil den være god til. Med dens lyse træ, kan den passe ind i din stue i mange år fremadrettet.

Tv’et skal ikke snydes. Alt efter hvilket Tv du har, om det er monteret på væggen eller skal stå på et bord, er der nogle variationer for dig. Dette Tv-bord matcher stuebordet, og de to lyse træmøbler giver en god kontrast til den lidt mørkere sofa. Dette Tv-bord kan også både stå og hænge på væggen under Tv’et.

Lænestole er heller ikke noget der skal være i din stue, det kan være en god idé, hvis du vil have flere siddepladser, men ikke har plads til en ekstra sofa. Denne lænestol matcher sofaen perfekt, men hvis du vil bruge den som et statement piece, findes den også i blandt andet gul, blå og orange, så du kan virkelig lege med det udtryk du vil have i din stue.

Billeder

Stuen er et sted, hvor du virkelig kan udfolde dig. En god måde at gøre det på, er ved at hænge billeder op. Du kan både købe malerier ved genbrug, i diverse supermarkeder eller, hvis det er noget for dig, på auktioner. Det kommer helt an på, hvad du leder efter til din indretning.

Billigere måder, at opnå cirka samme effekt på, er at købe plakater og indramme dem. Det er har selvfølgelig ikke den samme tekstur og udseende som et maleri, men hvis du ikke har råd, eller det maleri du gerne vil have hænger i et museum, kan en plakat være den helt rigtige løsning.

Du kan selvfølgelig også have billeder af din familie. Dem kan du både få hængerammer og stårammer til. Så skal du bare finde ud af, hvad du vil gøre med dem.

Tæpper

Tæpper kan virkelig hjælpe med at understrege den indretningsstil du går efter i din indretning af stuen. Gå efter farver og mønstre, som du gerne vil have i dit hjem. En anden ting tæpper er gode for, er at skåne gulvet for eventuelle bord- og stoleben, især hvis gulvet er af træ.

Gulv

Gulvet kan også helt klart give et godt skub i retning af den stil du vil have til indretningen af din stue. Du kan overveje trægulv, som kan findes i flere forskellige farver. Fliser eller sten er også en god mulighed. Især da de kan være nemmere at holde rene, hvis det er noget der tiltrækker dig.

Alt efter hvilken stil du har, er der noget til dig. Her kan du i hvert fald kigge lidt på forskellige træsorter der har været brugt i hjemmet, og som stadigvæk bruges hjemme hos mange.

Teknik

Stuen er også et sted, hvor der findes meget teknik. Det er i mange hjem her Tv’et og diverse spillekonsoller har deres plads.

Lamper er også en god ting at kigge på. Har du et hjørne med en blød lænestol, kan en gulvlampe være værd at overveje.

Over sofabordet er det en god idé at have en eller flere lamper hængende. På en reol eller en skænk kan du også have en bordlampe.

Det er vigtigt at fokusere på lyset i dit hjem, især i et af de vigtigste rum, hvor du og din familie opholder sig allermest.

Til slut

Nu er har vi gennemgået samtlige stile af indretning af stuen. Der findes selvfølgelig mange andre, men disse burde være et godt skub til at få dig i gang. I det mindste bare med at planlægge din indretning af stuen.

Husk at selvom alle disse stile har nogle regler og guidelines er det ikke ens betydende med, at du skal overholde dem. Der er ikke nogen, der skal afholde dig fra at mikse og matche mellem alle de forskellige stile og kreere noget, der er helt unikt og dit eget.

Indretning af stuen skal selvfølgelig være funktionelt og indbydende. Det er et sted, som gæster ser, men mest af alt skal det være sjovt og være lige præcis det du ønsker det skal være.