Terrasse med indretning

Indretning af Terrassen

Indretning af terrassen kan være en overvældene ting, for hvad er det egentlig du går efter? Er det en hyggekrog, et sted at holde sommermiddage eller noget helt tredje? Det er derfor en god idé at finde inspiration online. Her er der samlet nogle forskellige forslag til, hvad du kan gøre.

Indretning af terrassen skal komme helt an på dig og dine behov. Overvej, hvor meget du bruger din terrasse, og hvor meget mere du vil få ud af den, når den er indrettet rigtigt.

Hvad enten du er til det hyggelige, det praktiske eller det helårlige er der her noget for dig til indretning af terrassen.

Hyggekrog

For mange er terrassen et sted, hvor man kan sidde og spise eller hygge sig i løbet af dagen, når det er varmt ude. Derfor er det en god idé at gøre pladsen så hyggelig og indbydende som muligt.

Der er mange måde at opnå hyggen på, her er et par stykker til at få ideerne i gang hos dig.

Siddeplads

Det vigtigste at have på terrassen er et sted at sidde. Bonus, hvis det er behageligt.

Hav eventuelt bænke eller sofalignende siddepladser, med hynder og puder, så I kan sidde blødt og hygge ude. Et tæppe liggende over armlænet fuldender looket, og så kan du sidde derude indtil efter solnedgang med et glas vin og hygge dig.

Lys

Belysning er en nem måde at skrue op for hyggen. Hvem har ikke siddet en sommeraften, efter solen er gået ned, måske med et tæppe omkring sig?

Prøv at fremkalde hyggen ved at hænge lyskæder op omkring siddepladserne, for at give det et festligt og hyggeligt skær.

En anden måde at fremkalde hyggen på, er ved at sætte stearinlys på alle mulige overflader. Hvis der er mange myg, kan I eventuelt bruge myggelys. Levende lys i det hele taget er et automatisk boots til hyggen.

Bålplads

Ild er noget der bare oser hygge.

En bålplads kan laves på mange måder. Omkranset af sten, på jorden eller, i et metalfad. Det kommer helt an på, hvordan din terrasse er bygget.

Hvis den er flisebelagt, kan du nemlig selv lave bålpladsen ved at tage et par fliser op, og bruge dem til at lave en kant. I hullet kan du så stable kul eller brænde.

Det nemme alternativ er at købe et fad lavet til bål. Den kan du have til at stå, hvor det passer dig.

Det er rart at have muligheden til at lave snobrød eller risteskumfiduser ude, især når vejret er til det.

Hvad end du vælger, så husk altid at have en spand vand klar, hvis ulykken er ude, eller til når bålet skal slukkes.

Mad

Terrassen er et sted, hvor vi samles i de lange sommernætter, det er et sted, hvor vi hygger og spiser grillmad med familien. Derfor er det en god idé at indrette terrassen, så det indbyder til brug.

Mad har altid været et samlingspunkt, og hvad end det bliver indtaget indendørs eller udenfor, har veldekorerede omgivelser en effekt på atmosfæren.

Udekøkken

Mange har en grill stående på terrassen, men hvorfor ikke flytte dele af køkkenet ud?

Det er nemt at sætte et bord op, med plads til at skære grønsager og kød. Overvej at montere en vask. Så kan al afvaskning af grønt gøres ude og lige før serveringen.

Bordet kan eventuelt også bruges som anretningsbord eller som et slags buffetbord, så maden ikke optager al pladsen på terrassebordet.

Spiseplads

Det er selvfølgelig hyggeligt, at sidde i en dyb, blød sofa ude og spise, men det kan blive lidt problematisk. Især hvis du taber maden ned blandt puderne.

Anskaf dig i stedet et terrassebord. Dette er ideelt når du har gæster. Det er stort, nemt at gøre rent, og så kan det foldes, så det ikke optager al pladsen på terrassen til dagligt.

Dette terrassebord kan eventuelt bruges til dagligt brug, når der ikke er så mange til bords, eller hvis din terrasse ikke er så stor. Det kan også foldes og stilles af vejen, når der ikke er behov for det.

Overdækket eller ej

Der er både fordele og ulemper ved overdækkede terrasser. Det samme med terrasser der ikke er overdækket. Det kommer helt an på, hvilken brug du vil have ud af dem og hvad du har mulighed for.

Overdækket

En overdækket terrasse kan opnås på flere forskellige måder. Det kan både være permanent, eller semipermanent, alt efter, hvad der passer til dine behov.

Permanent overdækket

Du kan for eksempel bygge et halvtag. Her kan du både bruge gennemsigtige og ikke gennemsigtige tagplader. Hvis du vælger de ikke gennemsigtige, virker terrassen mere som et ekstra rum, eller udestue. Med de gennemsigtige, får du sollys oppefra, hvilket stadig giver dig følelsen af at sidde under åben himmel.

En anden god ting ved en overdækket terrasse er, at du kan sidde derinde når det regner, og nyde lyden af dråberne tromme mod taget over dig.

Semipermanent

En semipermanent løsning på en overdækket terrasse, er at have en persienne sat op. Den virker ligesom et halvtag, bortset fra, at den kan rulles ind og ud alt efter behov. Det giver dig lidt mere frihed i forhold til, vejret, men alt efter hvilken slags persienne du vælger, skal du være forberedt på, at det kan blive dyrt med montering da mange er elektroniske.

Ikke overdækket

Har du en terrasse, der ikke er overdækket, og overvejer du ikke at dække den, er det også helt fint. Du kan finde nogle løsninger der passer dig. Dog kan det godt ske, at du ikke kan få så meget brug ud af din terrasse, når det for eksempel regner.

Parasol

En hurtig, effektiv og billig løsning er at have en parasol på terrassen. Den kan stå i et hjørne, når den ikke er i brug, og kan hurtigt slås op, hvis der bliver behov for det.

Prøv om du kan finde en, hvor holderen har hjul på, så er den nemmere at rokere rundt med. En holder med vægt i kan også sagtens bruges, det gør det bare lidt mere besværligt at rykke den rundt alt efter hvor lyset kommer fra.

Pavilloner

Et alternativ til parasollen er en pavillon. Den er dog lidt mere permanent, idet du normalt ikke sætter den op og tager den ned hver eneste dag. Du kan eventuelt have en til når du holder terrassefest, og vejret virker lidt lunefuldt.

Her er der et eksempel på en pavillon.

Overdækket, men ikke helt

Et sjovt og unikt look, er at bygge strukturen til et halvtag, måske med en side, der virker mere som et hegn end en væg. I stedet for at dække strukturen til med tagplader, kan du plante klatreplanter, som fremadrettet, vil danne et naturligt tag.

Der er et eller andet magisk ved at sidde under en løvhimmel. Det giver på en måde en følelse af at sidde ude i skoven på en sommerdag, når solen skinner gennem grønne blade.

Få mere inspiration til planter på terrassen længere nede.

Vinter eller sommer

Traditionelt set, er terrassen et sted, du bruger mest tid om sommeren, men det betyder ikke, at du ikke må bruge den om vinteren.

Du kan eventuelt overveje, at gøre den til en slags udestue. Hvis du allerede har halvtaget, kan du nemlig prøve at sætte vægge af vinduer hele vejen rundt. Sørg for, at de enten kan åbnes, eller overvej at lave dem, så de sidder på skinner, og kan skubbes sammen. Hvilket åbner rummet op til en helt almindelig terrasse.

Det gør, at du kan transformere din terrasse fra udestue til terrasse på få minutter. 

Planter

Terrassen er et ideelt sted at stille potteplanter, der kan tåle at stå ude i sommerhalvåret, eller hele året.

Det liver stedet op, og hvis haven eller de grønne fingre ikke er til det, er det et godt sted at starte i det små.

Nytteplanter

Der er et eller andet tilfredsstillende ved at have planter, der giver noget, som kan spises. Det kunne for eksempel være citrontræer, oliventræer eller vindruer. En vindrueplante, der kravler op og rammer terrassen kaster et idyllisk skær over stedet.

Hvis de andre planter virker lidt for overvældene, kan du overveje at have krydderurter stående i potter på terrassen. Det ville passe godt med dit udekøkken, så kan du krydre dit kød med friske urter.

Her finder du inspiration til forskellige planter og krydderurter du kan have.

Pynteplanter

Planterne behøver ikke at producere frugter for at stå på din terrasse. Krukker, med blomster kan hjælpe med at live din terrasse op.

Hvis du har muligheden, er klatreplanter eller hængeplanter noget, der virkelig kan give din terrasse et unikt look.

En klatreplante kan nemt arrangeres. Hvis du har et hegn om din terrasse kan den eventuelt stilles, så den kan klatre op ad det, men hvis det ikke er muligt, kan et gitter, stige eller gammelt hegn stilles op ad væggen.

Hængeplanter kan hænges fra en holder, der skrues ind i væggen, eller hvis du har en overdækket terrasse, eventuelt fra tværbjælker. Hængeplanterne kan give terrassen et tropisk look, så du får lyst til at blive hjemme til sommer.

Altan

Har du ingen terrasse, men ”kun” en altan, skal du da ikke snydes. Det er ikke alle, der bor et sted, hvor en terrasse er en mulighed.

Se din altan, lidt ligesom en mini terrasse.

Ofte er den allerede overdækket, på grund af terrassen eller taget over dig, så det er ikke noget du kan ændre eller bekymre dig om.

Hyggekrog

Prøv i stedet at skrue op for hyggen. Det kan nemlig være nemt, bare at opbevare de ting, der ikke lige er plads til ude på altanen, hvilket gør den uindbydende og måske svær at manøvrere rundt på.

Som der blev startet ud med, så lav det til en hyggekrog. Find møbler, hvor du kan have en masse puder og tæpper på.

Bonus, hvis du kan opbevare puderne og tæpperne inde i møblerne, når de ikke er i brug, eller når vejret ikke er til det, så risikerer du ikke at de bliver våde og ulækre.

Hæng lys op omkring til at skabe stemning og hent stearinlysene frem, når der rigtig skal hygges.

Spiseplads

Du kan også have et lille havebord, så du kan sidde derude og nyde aftensmaden om sommeren. Det kunne for eksempel være dette havebord, men hvis du skal være økonomisk med pladsen, kan du prøve dette hængebord specielt til altanen. Det giver dig nogle flere muligheder i forhold til pladsen.

Planter

Flere planter.

Altanen er et godt alternativ til en baghave. Du kan have mange krukker med forskellige blomster og planter stående. Det eneste der begrænser dig er pladsen. Få inspiration fra tidligere i artiklen til hvilke planter du kan have stående.

Diverse

Altanen er også en god mulighed for at hænge vasketøjet op. Det er nemt, at få fat i et tørrestativ, der kan foldes sammen, når den ikke er i brug.

Indretning af terrassen har mange muligheder. Hvilket godt kan virke lidt overvældene, men hvis du ligger en plan før du går i gang, så kan du være sikker på at få et godt resultat.

Hvad end du er til det afslappede eller elegante look er indretning af terrassen et projekt, der kan tage tid at få ført ud i livet. Det behøver dog ikke være overvældene.

Prøv at gøre indretning af terrassen til en sjov aktivitet du kan dele med familien.