Indretning af udestuen

Indretning af Udestuen

Indretning af udestuen er et stort påtagende. En udestue har en masse potentiale, og det kan derfor være svært at finde ud af hvad du gerne vil have ud af den.

Skal det være et sted, som du kan bruge hele året, eller kun i sommerhalvåret? Har du børn, er de fløjet fra reden eller vil du nyde dit otium? Er du til planter eller det mere elegante?

Indretning af udestuen kan både indeholde fest og farver, et mere nedtonet look eller DIY ting, som du har fundet og lavet selv. Ved indretning af udestuen på en måde, der passer til dig, måske dine hobbyer eller dine fritidsaktiviteter åbnes der op for en masse muligheder til, hvad du kan bruge den til.

Det skal være en fornøjelse både at indrette din udestue, men især også at bruge den bagefter.

Her er der samlet nogle ideer til dig, så du nemmere kan tage beslutninger om, hvad der skal være i din udestue.

Sommerstue

Traditionelt set er udestuen brugt om sommeren, og hvis det er det du er ude efter, skal du ikke snydes. Der er mange måder at gøre udestuen indbydende til en varm sommeraften, og her får du lidt inspiration.

Farver

For at give dig sommer vibes, kan du holde din udestue i lyse farver. Prøv at holde dig til hvid, og suppler så med andre farver. Måske en lys blå? Eller pastel farver. Det er helt op til dig. Brug de farver, som gør dig glad, og som får dig mest i sommer humør.

Du kan også holde dig til hvid og så en kontrast farve. Du kan udforske forskellige mønstre til puder og tæpper i din valgte kontrast farve. Prøv dig frem og vær kreativ.

Bring havet ind i hjemmet

Der er ikke meget andet der skriger sommer som havet. Næste gang du er ved stranden, kan du indsamle ting til at dekorere din udestue med. Husk dog at vaske dem først, lugten af rådden tang er ikke det mest behagelige.

Du kan for eksempel bruge skaller og sten. Du kan stille dem som simpelt pynt, men du kan også bruge lidt mere tid og kreativitet på dem.

Måske pynter det mere, med malede skaller, eller hjemmelavede urtepotteskjulere. Her er der en masse DIY ideer til dig.

En anden idé er at lave et ministrandterrarium. Her er der en detaljeret fremgangsmåde, du kan få inspiration fra.

Du kan eventuelt få børnene med på den, og lave en tur til stranden og kreativ eftermiddag ud af det.

Vinterstue

Det behøver ikke kun at være om sommeren, at udestuen bliver brugt. Du kan for eksempel installere varme i din udestue. Stille en brændeovn op eller bruge en elektrisk rumopvarmer når du sidder derude.

Gør det ekstra hyggeligt med massere af tæpper og varme drikke og stearinlys, når du nyder din udestue om vinteren.

OBS!

Vær opmærksom på, at hvis du vil installere varme i din udestue, skal den registreres som tilbygning hos BBR (Bygnings- og Boligregistret), hvor den blandt andet også skal leve op til krav om for eksempel isolering.

Du kan læse mere om kravene om tilbygninger her.

Hyggekrog

En udestue er et fantastisk rum at gøre til en hyggekrog for hele familien. Med bløde sæder, puder og tæpper er det et sted der kan trække folk til sig.

Du kan eventuelt have brætspillene til at stå derude, og holde en hyggeaften i udestuen én gang om ugen når vejret er til det sommeren over.

Lys

Sæt stemningen med stearinlys og lyskæder til de hyggelige aftner. Du kan også have en lysekrone til at hænge, hvilket giver er gammeldags og elegant skær til den hyggelige stemning.

Stof

En anden måde at bringe stemningen på, er at drapere stof fra loftet, så det føles som om, at I sidder inde i en pavillon eller et telt. Du kan også tænke det som en drømmeseng, men et helt rum i stedet.

Du kan både gøre det simpelt, med hvidt stof eller prøv noget i pastelfarver til at give din lille hule en drømmeagtig atmosfære. Sørg for at stoffet er let. Det gør det både nemmere at hænge op, men kan også virke næsten eventyrligt, når det svajer i en sommerbrise.

Hobbyrum

En udestue, er et perfekt sted at sidde og bruge tid på hobbyer. Det kan give dig den ro og inspiration til at udfolde dig kreativt, som en stue måske ikke kan, fordi Tv’et hele tiden kører i baggrunden og distraherer dig.

Du skal selvfølgelig indrette med hvad inspirere dig til at kreere med din hobby, men her er der et par ideer til at hjælpe dig i gang.

Maler

Hvis du maler, kan du opstille et lille atelier, med et staffeli i din udestue. Så kan du kigge ud på haven mens du maler, og få inspiration til dine kreationer.

Omring dig med klare farver og massere af planter og eventuelt et musikanlæg til dine yndlingstoner, som alt sammen kan hjælpe dig til at få kreativiteten til at flyde.

Musiker

En anden hobby du kan bruge udestuen til, er musik. Dine instrumenter kan optage meget plads, men udestuen kan være et rigtigt godt sted at opbevare dem og øve sig.

Hav en masse siddepladser, så der er plads til eventuelt publikum, men sørg også for, at dørene kan lukkes, så du kan øve dig i fred uden at du også skal bekymre dig om at forstyrre resten af familien eller blive forstyrret af dem.

Håndarbejde

Kan du lide at strikke, hækle, sy eller andre former for håndarbejde?

Hvorfor ikke sætte et hjørne op til det i din udestue?

Der er ikke noget der skriger håndarbejde mere end en gyngestol eller blød lænestol. Hav en kurv ved siden af til dit håndarbejde, og du kan sidde derude og nyde sommeraftnerne. Stil eventuelt et lille bord ved siden af med en lampe, så du kan tælle maskerne, når det bliver for mørkt.

Hvis dine kreative udfoldelser kræver lidt mere end en stol, så sæt et skrivebord op. Træk en forlængerledning til symaskinen, og organiser skufferne med dine materialer. Du skal også have pladsen til at udfolde dig.

Miniastronomer

Har du en interesse i universet, og hvad der måske kan være derude? Sæt et teleskop op i udestuen. Her kan du bruge mange timer på at udforske rummet og kigge på stjerner.

Du kan eventuelt, have en logbog, hvor du skriver ned, de ting du ser og opdager hver dag. Du kan også finde atlasser over stjernehimmelen, som du kan have til at ligge derude, så du kan slå op, hvad du finder.

Indretning med børn

Når man har børn kan man godt tillade sig at indrette mere skørt og farverigt end man måske ellers ville. Gennemleve barndommen gennem deres øjne. Du kan lave udestuen til et samlingspunkt for hele familien, og gøre det til et sted hvor børnene gerne vil opholde sig.

Farver

Prøv for eksempel at finde stole der ikke er ens, og så male dem i forskellige pangfarver. Du kan holde dem i én farve, eller hverve dine børn til at male motiver og mønstre på dem, det gør også at børnene har noget at skulle sige om indretningen.

Du kan også overveje at ligge tæpper på gulvene. Nogle gange foretrækker børn at ligge på gulvet i stedet for at sidde på stolene. Det er ikke ens betydende med, at de skal have det ubehageligt. Med tæpperne kan du også prøve dig frem med farver.

Udfoldelse

Giv dem et sted, hvor de kan udfolde sig og være dem selv. Det kan for eksempel være med et kreativt hjørne, hvor de kan få lov til at tegne og male. Dette gøres nemt med et bord og stole eller skamler. Brug kasser til at opbevare deres tegneartikler i.

Du kan også sætte et badebassin op på midten af gulvet, og bruge det som et boldbassin eller en Lego grav. Når det er varmt kan du også fylde vand i, men der kan godt komme noget oprydning bagefter. Du kan også bare hive det udenfor, når det bliver aktuelt.

Hvis du vil have et projekt du kan lave sammen med børnene, kan du overveje at lave vinduesmalinger med dem. Det er nemt, at finde motiver online og printe dem ud, så de har noget at male efter. Så kan de også pynte vinduerne i udestuen.

Et sted at samles

Mange familier bruger middagsbordet som et samlingspunkt, hvor de slapper af efter en lang dag, og fortæller om hvad der er sket i den tid de har været fra hinanden.

Hvorfor ikke bruge udestuen til det? Det behøver ikke specifikt at være spisestue. I kan også have et bord og stole, og så bruge stedet til at hjælpe med lektier. Eller have en sofa til at stå, hvor i kan sidde sammen og hygge om aftenen.

Indretning uden børn

Hvis du ikke har børn, der skal tages hensyn til, er det helt klart din egen stil du skal udfolde. Nu skal der ikke tages hensyn til sengetider og madpakker og hvad de ellers medbringer, derfor kan du nu indrette pladsen i dit hjem med lige det der passer til dine behov.

Hjemmets perle

Du kan for eksempel indrette din udestue som en hjemmebar. Find en bardisk, og suppler den med barstole. Du kan også fremvise dine flasker med dette vitrineskab. Så er det nemmere at finde ud af, hvad du har og hvad dine gæster kunne tænke sig.

Find eventuelt inspiration til drinks på Pinterest. Der er massere af muligheder at vælge imellem. Både for nybegynderen og den øvede.

Morgenmadens midtpunkt

Når du har børn, kan morgenmaden godt virke som det hektiske måltid på dagen, men hvis børnene er fløjet fra reden, kan det nu være et afslappende morgenritual. Der er ikke et bedre sted at starte dagen end ved at sidde ude i udestuen, med en god kop kaffe og avisen.

Stil et bord, måske rundt, så det bryder med rummets hjørner. Overvej også at stille en blød stol i et hjørne eller en sofa, til weekenden, når der er mere tid til at nyde hindanden.  

Mindfulness

Når nu du har stilheden til det kan du overveje at begynde på mindfulness. Du behøver ikke tage til dyre timer i fitnesscentret hvis du vil starte yoga. Du kan klare dig med en måtte, en hynde eller et tæppe. Hvis du vil have noget at følge med, kan det også nemt klares. Yogawithadriene har en masse videoer, som selv begyndere klare, alt sammen helt gratis.

Du kan også begynde at meditere. Det betyder ikke at du skal sidde i skrædderstilling i en time. Du kan sagtens starte i det små med to minutter og så arbejde dig op. Du kan også sagtens sidde i en behagelig stol og bare slappe af i et par minutter.

Indretning som pensionist

Nyder du allerede dit otium, finder du måske dig selv som en globetrotter. Det er derfor rart at komme hjem til et stille hus efter en hektisk tur.

Det betyder dog ikke, at du skal glemme alle de oplevelser du har fået med i kufferten hjem. En god idé til at få minderne frem er at tage souvenirs med hjem fra rejserne, og indrette dit hjem, men mere specifikt her, din udestue med dem.

Indret med et væld af kulturer, oplevelser og minder. Bring Afrikas sletter og Asiens arkitektur ind i dit hjem. Print billeder og stil dem på møbler og overflader.

Garanteret at når børnebørnene kommer på besøg vil de elske at høre om alle de eventyr I har været på.

Bring naturen ind

En udestue er et rigtigt godt sted, at have planter stående. Du kan have de kendte stueplanter stående, som ikke kræver det helt store at tage sig af eller nogle lidt mere eksotiske. Her finder du en guide til hvilke planter der måske passer dig.

Men du kan også tage det skridtet videre, med din indretning af udestuen. Neden for er der et par ideer til dig.

Drivhus

I mange udestuer er tre af væggene lavet af glas. Det kan du udnytte ved at omdanne din udestue til et drivhus. Her kan du have tomater, agurker, pebre og mange andre nytteplanter til at stå.

Krydderurter er også en mulighed. Ud over, at du kan bruge det til madlavning når de er friskt plukket, kan du også give dig i kast med at tørre dem til vinterhalvåret. Her er der en nem guide til krydderurter, hvis det er noget du vil give dig i kast med.

I sommerhalvåret kan du blive næsten selvforsynende med mange grønsager, og alt stadig i huset.

Især hvis haven ikke er så stor, og et rigtigt drivhus vil tage for meget af pladsen, kan dette være en mulighed for dig med de grønne fingre.

Orangeri

Et orangeri adskiller sig ikke alt for meget fra et drivhus. Begrebet stammer fra Frankrig, og man fandt i gamle dage orangerierne i overklassens huse. Dette er dog ikke tilfældet mere.

Orangerier bruges til at overvintre citrustræer og andre stedsegrønne planter, der ikke kan tåle at stå ude i frostvejr. Derudover bliver de også brugt til at opholde sig i, og er oftere bygget i klassisk stil og af bedre materialer end drivhuse. De er både til opbevaring, ophold og opvartning af gæster. Så vær sikker på at du har siddepladser til når de kommer.

Lidt plads

Nogle udestuer er ikke store nok til den helt store udfoldelse, hvilket ikke skal være en hindring. Med lidt overvejelser og strategisk placering af møbler kan du sagtens får en hyggelig atmosfære i et rum der ikke virker til at have potentialet ved første øjekast.

Møbler

For at udnytte pladsen bedre, så prøv at finde møbler, der kan foldes sammen og stilles til siden, når de ikke er i brug. Det kan give flere muligheder i forhold til rummet, men pas på, at du ikke har for mange møbler, ellers optager de alligevel pladsen, selvom de er foldet sammen.

Blød afgrænsning

En måde, du kan lukke rummet af, men ikke gøre det så brat, at det virker småt, er at bruge gardiner i stedet for døre. Når udestuen er i brug, kan de trækkes tilbage, hvilket giver en fornemmelse af at udestuen er en del af rummet, ofte stuen, det åbner op til.

Én funktion

En anden måde at sørge for, at bruge udestuen, men ikke at tage pladsen op med unødvendige møbler, er at designere én funktion til rummet.

Hav for eksempel en sofa eller daybed til at stå. Eller måske en lænestol eller gyngestol, beslut dig for, at det er her du sidder, når du drikker aftenkaffen, læser avisen eller strikker.

Det kan nemlig blive overvældene, når alting skal være multifunktionelt. Nogle gange er det også fint at give et sted én mening og holde sig til det.

Ombyg

Er indretning af udestuen ikke noget for dig, fordi du ikke helt ved, hvad du skal bruge en udestue til? Tager den egentlig bare plads? Så kan du overveje at rive den ned, eller ombygge den. Her er der et par ideer til, hvad du kan gøre.

Overdækket terrasse

Du kan for eksempel rive væggene ned, så det kun er tagstøtterne der står. Så har du en overdækket terrasse, der inviterer til mere udedørs hygge.

En overdækket terrasse kan bruges selv når det regner, så længe det ikke er alt for koldt.

Almindelig terrasse

Du kan også rive hele konstruktionen ned, og lave det om til en helt almindelig terrasse. Du kan eventuelt bruge en parasol når solen står højt.

Dette sofasæt er perfekt til når du skal ligge ude og sole dig.

Krøllen på halen

Indretning af udestuen kan være et overvældende projekt, der kan tage lang tid.

Ved den rigtige indretning af udestuen kan du formå at få det meste ud af lidt plads. Det kræver en masse planlægning, men vil i sidste ende vise sig at være en god idé for dig og dine behov.

Indretning af udestuen kan både være et familieforehavende eller et soloprojekt. Der er så mange forskellige måder, at personliggøre indretning af udestuen, at det ville være umuligt at komme ind på det hele.

Her er der samlet en god håndfuld ideer til, hvad du kan gøre med indretning af udestuen. Eller, hvad du kan gøre, hvis indretning af udestuen, eller en udestue i det hele taget ikke er noget for dig.

Der er massere af muligheder, og det er bare at tage fat. Får inspirationen og overvej det næste skridt i din indretning af udestuen.