Japansk indretning

Japansk indretning

Japansk indretning har ligesom nordisk indretning rødder i det simple og minimalistiske. Det betyder ikke at det er nemt at indrette med. Når du vil indrette i den mere minimalistiske stil skal der være mere fokus på detaljerne og funktionen af tingene du bringer ind i dit hjem.

Du skal holde tungen lige i munden og virkelig overveje, hvad der er værd at investere i. Giver det noget til din indretning eller er det bare noget meningsløst og materialistisk, som samfundet mener at du burde have?

Japansk indretning åbner op for en masse muligheder alt efter hvilken retning du vælger at tage. Måske den traditionelle eller den mere moderne? Du kan også prøve dig frem med vestlig og østlig fusion for at give det et friskt pust.

Der er mange muligheder, og det er selvfølgelig helt op til dig, hvad der passer bedst ind i dit hjem og til din personlighed.

Her er der dog samlet lidt inspiration, hvilket kan gøre det lidt nemmere at komme i gang med planlægningen.

Wabi-sabi

En afgrening af japansk indretning er wabi-sabi, der kan beskrives som det perfekte i det uperfekte eller den fejlfulde skønhed.

Wabi-sabi omfavner det æstetiske i det asymmetriske, simple og rå. Det sætter stor fokus på naturlige objekter og processer såsom aldring.

For eksempel kan det være møbler du køber i genbrug, som er slidte og har set bedre dage. Funktionen er der stadigvæk, men det slidte aspekt af dem giver det en mere levende karakter.

DIY og upcycling

Når der i wabi-sabi er fokus på det uperfekte er det en fantastisk mulighed for dig med en kreativ personlighed at bruge det i indretningen af dit hjem.

Du kan for eksempel bruge ting fra naturen, sten, træ og andre materialer til DIY projekter. Du kan eventuelt lave simple pyntegenstande til dit hjem. På Pinterest kan du finde en masse inspiration til projekter som du kan give dig i kast med.

En anden ting du kan give dig i kast med er upcycling, hvor du genbruger gamle materialer. Du kan for eksempel finde gamle møbler i genbrug og give det nyt liv.

Det kan være noget så simpelt at give det en omgang maling eller en ompolstring, men du kan også sagtens lave noget der har en helt anden funktion end den originale hensigt.

Her finder du en guide til upcycling. Det behøver ikke at være indviklet og vigtigst af alt skal et upcycling eller DIY projekt være sjovt. Det kan eventuelt være noget du lavet sammen med familien.  

Enkelt og funktionelt

Japansk indretning er kendt for at være simpelt og funktionelt, idet rummene har mere end en funktion for beboeren.

Det simple kommer sig af, at møblerne eller manglen på dem, har gjort, at det har været nemmere at ændre funktionen af rummet.

Møbler

Møbler i japansk indretning holder sig ofte tæt nede ved gulvet. Gulvet er i det hele taget samlingsstedet for de fleste aktiviteter, når det kommer til japansk indretning.

I Danmark, er det at give gulvet funktion som et møbel ikke noget vi gør os så meget i, men det kan være en god mulighed for dig.

Det er selvfølgelig en bonus, hvis der er gulvvarme i dit hjem, det gør det hele lidt nemmere om vinteren.

Spisestue

Som tidligere nævnt, foregår de fleste aktiviteter nede på gulvniveau. Dette gælder også for måltider. Det betyder dog ikke at det skal være en ubehagelig oplevelse.

I spisestuen kan du have et lavt bord stående. Du kan eventuelt prøve dig lidt frem med højde, for at finde, hvad der passer til dig. I stedet for stole, kan du bruge puder. Det kan selvfølgelig også være lidt af en udfordring, men det er muligt at få ”stole”, der består af sædet og et ryglæn. Så får du stadigvæk komforten uden at gå på kompromis.

Soveværelse

I forhold til soveværelset kan japansk indretning inkorporeres på et par forskellige måder. Især i forhold til sengesituationen.  

Du kan for eksempel investere i et futonsengestel hvor du så skal købe futonen separat.

Du kan også købe en seng, med lave ben, eller en, hvor det er muligt selv at save benene af.

En anden, og måske både den simpleste og billigste måde, er at investere i en madras, og simpelthen have den til at ligge på gulvet. Det er ikke det mest sofistikerede, men det er også en del af wabi-sabi stilen.

Udsmykning

Der er stor fokus på natur, tekstur og foranderlighed i japansk indretning. Det kan der komme en masse spændende muligheder ud af, især hvis du tænker en smule uden for boksen.

Udestue

Papirskærme i stedet for vægge er nok ikke og bliver ikke aktuelle i Danmark, på grund af vejret, men hvis du har en udestue i dit hus, kan du simulere disse. Hvis din udestue har vægge lavet af glas, kan du eventuelt bruge glasmaling eller lime papir på, for at få papirskærme effekten.

Det nedsætter selvfølgelig synligheden og mængden af naturligt lys, så sørg for at én eller flere af vinduerne kan åbnes eller skubbes til side, så du kan få glæde af naturen og det naturlige lys om sommeren.

Natur

Natur er en vigtig bestanddel i japansk indretning. Både for dens skønhed, men også for dens foranderlighed og det uperfekte den symboliserer.

Du kan inkorporere naturen på flere måder i japansk indretning, herunder får du et par ideer.

Planter

Planter er en god og nem måde at får naturen ind i hjemmet på. Det kan både være ved almindelige husplanter, blomster, eller hvis du virkelig vil give dig i kast med japansk indretning, så kan du prøve dig frem med bonsaitræer.

Du har måske hørt, at bonsaitræer er svære at tage sig af, men det behøver de overhovedet ikke at være. Her er der en guide til bonsaitræer til dit hjem, og her finder du en overordnet guide til planter som du kan have glæde af der hjemme.

Materialer

Ud over papirskærmene, er der et materiale mere, som virkelig er åbenlyst at bruge i japansk indretning. Det er selvfølgelig træ. Med træ, er der utroligt mange muligheder og det kan derfor være svært at finde rundt i, hvad der passer bedst til dit hus.

Med traditionel japansk indretning er det en god idé at bruge mørkere træsorter. Det gør selvfølgelig, at rummet virker mørkere og giver måske en illusion af at der er mindre plads, men hvis du går efter den minimale møbelstil, udligner det sig.

Du kan eventuelt også prøve dig frem med fusion af det japanske og det nordiske og bruge lyse træsorter i din indretning. Det giver indretningen et mere moderne look, der nemt kan inkorporeres i danske hjem.

Her finder du en guide til forskellige træsorter, som du eventuelt kan bruge i din indretning.

Du kan også prøve dig frem med at mikse træsorter for et friskt look, der virkelig blander det traditionelle og moderne med det vestlige og østlige.

Farver

Da der bliver lagt så stor fokus på naturen i japansk indretning, er mange af farverne også holdt i neutrale og naturlige nuancer.

Brun og hvid er to farver der går igen i meget af japansk indretning. Med de to farver som base, er det nemt at bruge andre til at skabe kontrast. Her kan du for eksempel bruge sort og rød, som er meget populære i japansk kunst.

Du kan også have eventuelt betræk på siddepladser i en kontrastfarve. Det trækker fokus til den del af rummet, hvor de er placeret, hvilket kan give en naturlig opdeling. Især, hvis du har et minimalt antal af møbler.

Kunst

Kunsten er et andet sted, hvor du virkelig kan tage inspiration af japansk indretning.

Du kan holde det simpelt, med plakater og billeder af japanske kunstnere og designere. Både i farver, men også nedtonet i sort og hvid, måske med en kontrast farve.

Her kan du også give dig i kast med at male noget selv, som tidligere nævnt, kan det give wabi-sabi æstetikken, med det uperfekte og foranderlige. Det kan også gøre din indretning en smule billigere.

Andre elementer at bringe ind i dit hjem er vaser. Forskellige størrelser, former og farver kan virkelig vise det uperfekte. Prøv at lede efter vaser, der går godt sammen næste gang du er i en genbrugsforretning, her kan du helt sikkert finde en masse gode ting.

Belysning

Lys er altid vigtigt i hjemmet, lige meget hvilken stil du vælger at indrette efter. Det er derfor vigtigt at du overvejer, hvor solen står i forhold til de forskellige rum, og installerer lys alt efter hvad der er brug for.

En lampe, der både kan følge med det moderne, men også har elementer af wabi-sabi er denne lampe til 709 kr. Da den er lavet i glasfiber har den ikke den perfekte overflade, men giver et råt og naturligt look til dit hjem, på trods af farven og materialet den er lavet i.

Til et bord kan denne lampe til 799 kr. for eksempel bruges. Igen, med den uperfekte fod passer den perfekt ind i wabi-sabi stilen og japansk indretning.

Til slut

På trods af, at japansk indretning er minimalistisk og simpelt er der mange muligheder for at bringe det ind i dit hjem og gøre det til en del af din indretning.

Du kan gå ”all out” og indrette hele dit hjem i japansk stil, eller tage elementer som resonerer med dig og din vision.

Der er også mange muligheder med at blande traditionelt og moderne, østlig og vestlig stil, idet der er en del ligheder mellem japansk indretning og nordisk indretning, både i det minimalistiske tiltag, men også i materiale valg.

Det skal dog ikke afholde dig fra at prøve dig frem. Lav en plan og alt skal nok gå godt. Pas dog på med ikke at ville for meget. Det er nemt at finde en masse smukke ting, som der ikke er plads til i hjemmet, hvis du vil holde det minimalistisk.