Wabi-Sabi indretning

Indretning efter japansk wabi-sabi

Japansk Wabi-Sabi

Wabi-sabi er en japansk livsfilosofi, hvor man accepterer det uperfekte. Det er en tilgang til livet og til tilværelsen, men kan også udfolde sig i den måde, som du indretter dit hjem på. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du skaber indretning efter japansk wabi-sabi. Læs også hvordan det kan være vejen til at skabe rolige, langsomme hjemlige rammer, og hvad indretningen kan betyde for din tilværelse.

Undgå livets stress og jag

Wabi-sabi består af to japanske ord. Wabi som betyder harmoni, fred, ro og balance og sabi som er en betegnelse for, at ting ældes med ynde. Til sammen udgør de en tilgang til livet, hvor man ser skønhed i det ufuldkomne og i naturen. Denne tilgang, eller livsfilosofi, stammer fra buddhismen.


Indretning efter wabi-sabi

Hvis du vælger at tage springet og indrette dit hjem i denne enkle og funktionelle japanske stil vil du pludselig opleve, at små skønhedsfejl i dit hjem bliver mindre betydelige. Fokus bliver fjernet fra et poleret hjem, hvor der forsøges at opnå et fejlfrit udryk, som man ser det i boligmagasiner.

Her lader du tværtimod tingene i sig selv tale, og lader dem få den rette plads i hjemmet. Her er fokus på funktionalitet og et simpelt udtryk.

Alt sammen noget, som i høj grad adskiller sig fra den måde, som danskere almindeligvis indretter sig på. Så måske vi kan tage ved lære af den japanske tankegang?

Mange danskere oplever i dag en stresset tilværelse, og det er i høj grad knyttet til den måde, som vi lever på. Der er mange ting, vi som enkeltpersoner ikke kan ændre på noget. Men én ting, som vi hver især kan sikre er hjemlige rammer, som indbyder til harmoni, fred og ro.

Sådan opnår du en wabi-sabi indretning

Første skridt på vejen for at opnå en wabi-sabi indretning er at acceptere at du ikke lever i et hjem, som skal indgå i boligmagasinerne. Du kan sagtens leve pænt med en wabi-sabi indretning, men her er det ikke det polerede ydre, der er i fokus.

Det er tværtimod det faktum, at dit hus eller lejlighed er et sted, hvor du bor. Det er altså et sted, hvor der skal kunne udfolde sig et dagligdags liv. En helt almindelig hverdag, med plads til familie, venner, børn og leg. Og alt det andet, som du synes er dejligt i hverdagen.

I et wabi-sabi hjem er der mere fokus på samvær med familien, end på hvilket mærke de forskellige møbler og genstande i hjemmet har. Der er altså fokus på det, som kan siges virkelig at give livet værdi.

En “ægte” wabi-sabi tilgang indebærer derfor også, at en ødelagt vase pga. boldspil eller lignende ikke anses som en katastrofe. For i wabi-sabi accepteres det, at alting ikke varer for evigt. Og at en vase med et lille skår også kan være smuk, på trods.

Dermed ikke sagt, at du ikke skal være glad for dit hjem, og passe på dine ting. Det handler blot om at have en mere afslappet tilgang til de rammer, der omgiver dig og skaber dit hjem. Og en afslappet tilgang til, hvis noget ikke varer for evigt.

Materialer

En wabi-sabi indretning bygger på materialer, der er økologiske og håndlavede. De håndlavede materialer og genstande er prikket over i’et fordi de aldrig er ens såsom fabriksfremstillede materialer. Derfor er de smukke på trods af sine småfejl.

Denne forskellighed og unikke udtryk er blot autentisk og original, og understreger dit hjem som et wabi-sabi hjem.

Når det er sagt er det også ærgerligt, hvis du smider alle dine møbler ud lige nu og her, blot fordi du vil prøve dig ad med wabi-sabi. Du kan med fordel overveje, hvilke møbler du reelt har brug for. Hvis der er møbler, som du synes er overflødige, kan du eksempelvis sætte dem til salg, eller give dem til nogen du kender, som kan mangle det.

Det vil være stik imod en wabi-sabi tankegang at smide ud og købe nyt, blot fordi det skal passe ind til “din nye stil”. Wabi-sabi er ikke en døgnflue. Det er som sagt en måde at anskue livet på, som også manifesterer sig i den måde, man indretter sig på i sit hjem. Hvis du har møbler nu, som fungerer upåklageligt kan de sagtens udgøre startskuddet for dit nye wabi-sabi hjem.

Det handler i aller højeste grad om, at skabe et hjem som er simpelt og funktionelt, og som ikke er blankpoleret og upersonligt.

Farver

En tilværelse og indretning med inspiration i japanske wabi-sabi indebærer at gå tilbage til naturen. At prioritere naturlige frembragte ting, og se skønheden i disse. Derfor vil mange møbler, materialer med mere befinde sig i en farve-palette af brune, grålige, hvid, sort og sølvlige nuancer.

Derfor er det oplagt at male din eksisterende møbler, hvis du lige nu har møbler som egentlig fungerer fint. Som allerede beskrevet vil det nemlig være stik imod en wabi-sabi tankegang, hvis du udskifter absolut al inventar i dit hjem blot for at følge en wabi-sabi tankegang og levevis.

De naturlige farver vil derudover skabe en ro over dit hjem, som kan hjælpe dig til at komme helt end i gear. Selvom stærke farver kan være sjove og give noget pift til indretningen kan de også skabe en følelse af kaos.

Møbler

Hvis du skal indrette dit hjem fuldstændig efter wabi-sabi skal du nøjes med at indrette dit hjem med de møbler, som du faktisk har brug for. I et land som Danmark kan dette være vanskeligt at gøre op, da vi er vant til en vis mængde materialitet.

Derfor er det op til dig selv at afgøre, hvad du reelt har brug for. Møblerne bør afgøres at det, som giver dig funktionel værdi. Hvis I vil have plads til masser af samvær og tid med familie og venner er det måske at foretrække et stort spisebord. Her kan I alle være samlet og hygge jer over et måltid.

Nøgleordene her er simpelhed og funktionalitet. Hvis du vælger dine møbler herudfra er du godt på vej mod en indretning med wabi-sabi.

Pris

Prisen for de møbler du vælger er ikke så sigende – og dog. Ideen med wabi-sabi er, at tingene skal være holdbare, eller være til at reparere. Derfor bør du vælge dine møbler med omhu, og undgå dårlig kvalitet. Vælg gode, solide materialer som måske koster mere her og nu. De er meget billigere på den lange bane set i et bæredygtighedsperspektiv. Og de er til at reparere, hvis nu de skulle gå hen og gå stykker.

Udsmykning

Den typiske udsmykning i danske hjem består af billeder, vaser og lysestager fra de helt rigtige mærker. I en wabi-sabi indretning er fokus en anden. Her kan udsmykning være genstande, som man har arvet fra tidligere generationer. Det kan være planter, og andre ting, som forener hjemmet med naturen. Dét er i wabi-sabi ånden.

Planer er netop en af de ting, som du nemt kan få ind i dit hjem. Det er bæredygtigt, skaber et godt klima i dit hjem, og koster ikke mange penge. Du kan læse med fordel læse vores artikel om forskellige planter til hjemmet.

Andre former for udsmykninger kan være bøger, som indbyder til ro og fordybelse, eller bløde puder, der indbyder til afslapning.

Bæredygtighed

Wabi-sabi kan i høj grad siges at knytte sig til en bæredygtig tankegang. Af selvsamme årsag ville være skamligt, hvis en inspiration af indretning efter japansk wabi-sabi betyder, at du skal skifte absolut alle møbler ud men nye, økologiske og bæredygtigt producerede møbler.

Det vil netop ikke være særligt bæredygtigt.

En mulighed for at nærme dig indretning efter japansk wabi-sabi med små skridt, er i første omgang at indrette dit hjem efter Japandi. Japandi er en kombination af japansk indretning og skandinavisk minimalistisk indretning. Denne type indretning vil gøre det muligt at anvende den inventar du har i dit hjem nu, og ikke skulle smide ud eller investere i en masse nye ting.

Herefter kan du gradvis øge din wabi-sabi indretning når nogle af dine møblers “livscyklus” stopper.

Wabi-sabi – ikke bare en måde at indrette dit hjem på

Ved at indrette ud fra den japanske wabi-sabi filosofi vil du opleve, at du frigør dig selv fra et ydre pres. Et pres, der omhandler at have et perfekt hjem, som til hver en tid fremstår det, som var det taget ud af et boligmagasin.

Du frigør dig derudover fra at bruge penge på ting til hjemmet, som du i bund og grund ikke har behov for. Dermed også fra timevise at shoppingtimer i møbelforretning og shopping af nipsting, som ikke har nogen funktion. Timer, som du i stedet kan bruge på at være sammen med din familie, dine børn og dine venner.

Indretning efter japansk wabi-sabi kan altså være en hjælp til at finde ud af, hvad der egentlig giver værdi her i livet. At indrette dit hjem efter denne filosofi kan give mere ro i dit liv. Særligt når du befinder dig der, hvor du netop skal lade op: i dit hjem.


Er du interesseret i at udleve wabi-sabi som livsfilosofi, og ikke kun holde det til indretning, kan du læse mere om wabi-sabi her.