Nipsting til hjemmet

Det er typisk kvinder, der elsker nipsting – og mænd, der hader de her overflødige små ting.

Hvad er nipsting i det hele taget, og hvad skal de bruges til?

Ja, det handler denne artikel om.

Nipsting – hvad er det egentlig for noget?

En nipsting er en (u)nyttig ting, der i langt de fleste tilfælde ingen funktion har, men blot pynter i for eksempel hjemmet.

Nipsting kan være alt fra bloklys, små skåle, blomster – levende som kunstige, vaser, billeder, figurer og æsker i alle afskygninger. Mange kvinder har tendens til samlinger og opsætninger på hylderne, bordene og vindueskarmene i stuen.

Opsætninger omkring håndvasken på badeværelset og små genstande på natbordet i soveværelset er også ret almindelige.

Nipstingene kan være nyttige, hvis for eksempel de små skåle på badeværelset indeholder smykker eller barbergrejet har en særlig flot æske at stå i.

Amagerhylden og apotekerskuffen

I 1700- og 1800 tallet blev amagerhylden kendt og udbredt i Europa. Dengang hed det faktisk en pyramidehylde, men ændrede senere navn til amagerhylden.

Af udseende ligner den en trekant i træ med 3 hylder, hvor den nederste hylde er størst. Allerede dengang i 1800 tallet blev den brugt til opstilling af for eksempel kaffekopper og små nipsting som fx porcelænsfigurer.

I dag er amagerhylden stadig populær i mange hjem. Den bruges til nipsting som små billeder, figurer og blomster. Det er også blevet ret trendy at male hylderne i forskellige farver og hænge dem på børneværelset til pensler og skriveredskaber.

Et andet lille hyldesystem, der gik fra at være skuffe til hylde, er apotekerskuffen i træ.

Skuffen blev i gamle dage brugt som fordelingsskuffe hos apotekeren. Det smarte ved skuffen er, at den er inddelt i forskellige små rum, og dermed alle tiders hylde til nipsting den dag i dag.

Mange bruger eksempelvis apotekerskuffen til souvenirs fra verdenshjørnerne, fund på stranden eller andre små ting, der passer ind i de små fordelingsrum.

Årstidernes nips og pynt

Vi kender nok alle ”The Julekalender”, hvor Gertrud Sand ikke kan finde den store kasse med julepynt og dermed pynte endnu mere op til jul, end der allerede er i forvejen. Hendes mand Oluf Sand er ikke så vild med oppyntningen og synes, den tager overhånd.

Gertrud, og mange andre kvinder elsker, når de kan få åbnet den store kasse med julepynt, så de kan berige deres hjem med julenipsting.

Nipsting i julemåneden indebærer nisser, engle, kugler, nøddeknækkerfigurer, lys og den helt store opsætning af et nisselandskab. Derefter også juledekorationer, kalenderlys og adventskrans med nipsting og gran.

Julepynten får nogle steder lov til at stå helt til Påske. Ligesom strofen ”Julen varer lige til påske” i sangen ”Nu’ det jul igen.” Kender du typen?

Pynt til påske

Oppyntning til påske er også en stor ting mange steder. Her kan det igen tage overhånd for selv den mest rummelige mand.

Påsken byder nemlig på små gule kyllinger alle vegne. Kunstige reder med æg og dunede kyllinger, samt diverse ophæng og udklip fra harefamilien.

Halloween

Til Halloween skal der pyntes med græskar i forskellige farver, klamme edderkopper, spindelvæv og skræmmende fyrfadslys.

Når traditionerne lægger sig og al jule-påske-halloween pynten forsvinder, så er de sædvanlige hverdagsnipsting tilbage.

Måske har de faktisk aldrig været væk, men blot dækket til af andre nipsting?

Hvad skal vi dog med alt det nips?

Spørgsmålet kan besvares ganske kort: Det er hyggeligt!

Alle nipsting er med til at skabe varme og personlighed i hjemmet. Hjemmet er det sted, hvor du skal føle dig allermest tryg og godt tilpas, og den følelse er de små nipsting med til at skabe.

Har du for lidt nipsting, så er det bare at komme i gang med at samle og købe.