Indretning af stue

Nordisk indretning af stuen

I din nordisk indretning af stuen er det vigtigt at finde de elementer der passer ind i dit hjem. Alt efter hvilken stil dit hus eller lejlighed er bygget efter kan der være nogle muligheder og begrænsninger i din indretning.

Farvemæssigt er der for eksempel en del veje du kan gå. At finde en grundfarve er et godt sted at starte. Det er en god idé at gå en mere naturlig inspireret rute, hvis du vælger at indrette med nordisk stil. Det kan du afspejle ikke bare i dit farvevalg, men også i de materialer og de møbler du vælger at indrette med.

Du kan også vælge at gå skridtet videre og bruge planter i din indretning, hvad end de ”bare” er til pynt, eller du vælger nogle, du måske kan få noget ud af.

Der er mange muligheder, og det er selvfølgelig helt op til dig, hvad du vælger at gøre med din nordisk indretning af stuen, og hvad nordisk indretning i det hele taget betyder for dig.

Farver til indretning af den nordiske stue

Farver er vigtige i nordisk indretning af stuen. Den nordiske stil er kendt for dets minimalistiske træk og dette ses tydeligt i valget af farver. Som udgangspunkt er det en god idé at holde sig til de mere simple farver, men det skal ikke holde dig fra at eksperimentere lidt.

Hvid – Et simpelt udtryk

Hvid er selvfølgelig det nemme valg i din nordisk indretning af stuen. Det kan være smart at starte med hvid som en grundfarve og så bygge op omkring den. Hvid er en af de farver, der passer godt sammen med de fleste andre farver. Med den som grundfarve kan du nemt prøve dig frem med andre farver i din nordisk indretning af stuen.

Afdæmpede farver som et twist

Andre farver, der passer godt ind i din nordisk indretning af stuen er afdæmpede farver. Det kan for eksempel være beige, brun og grå, men også pasteller og ”støvede” farver i blå og grøn.

Det er en god idé at holde din indretning til de mere naturlige farver, når du vælger en nordisk indretning af stuen. Især da der er stor fokus på naturen i denne form for indretning.

De naturlige farver kan for eksempel bringes ind i indretningen via naturlige materialer, som der kommer mere om længere nede.

Kontraster – Et personligt udtryk

Der må gerne være kontrastfarver i din nordisk indretning af stuen. Det er dig der bestemmer og som udgangspunkt kan det give et mere interessant og personligt udtryk i din indretning.

Du kan for eksempel lave en kontrastvæg, hvor en af væggene enten er malet i en stærkere farve, eller måske er lavet af et andet materiale. Det kan eksempelvis være mursten eller træ som også nævnes og gås mere i dybden med længere nede.

Derudover kan du også vælge at inkorporere kontrastfarverne blandt dine møbler. Sofaen er altid et godt sted at gøre dette, da den er en centerpunkt i din stue.

En blå sofa kan for eksempel være en mulighed. Farven holder sig nemlig stadig inde for de naturlige farver, men der er lidt mere knald på den og den trækker dermed opmærksomheden til sig.

Rene linjer til nordisk indretning af stuen

I forhold til møblerne, er det en god idé at holde sig til det lidt mere simple. Glatte linjer er altid en god vej at gå, men du skal heller ikke være bange for at bringe noget mere rustikt ind i din indretning.

Simple møbler skaber nordisk stil

En måde at inkorporere nordisk indretning af stuen på, er ved at holde dine møbler simple. Det kan gøres ved at holde sig til én gennemgående farve. Eventuelle mønstre og farver kan du have på pyntegenstande som puder, tæpper og måske duge.

Møbler der passer sammen i formen, så de næsten danner et puslespil kan også være en god måde at indrette på. Det kan for eksempel være dette bord og den mindre version af bordet. De kan både rykkes sammen, så du kun bruger det ene, men kan også danne en triptrap effekt, som kan gøre det mere interessant at se på. Derudover introducerer det både hvid som grundfarve og træ som et naturligt materiale ind i din nordisk indretning af stuen.

Nordisk indretning af stuen – Råt og rustikt

I din nordisk indretning af stuen kan du også inkorporere nogle mere rustikke og rå elementer. Det kan både være i de materialer du vælger at bruge, men også i det du bruger til at skabe en hyggelig stemning i din stue.

Rustikke og rå ting kan også være noget du selv har lavet. Det kan virkelig være med til at give din indretning et endnu mere personligt præg.

Materialer

Du kan for eksempel give dig i kast med noget DIY og upcycling for eksempel med drivtømmer. Du kan bruge det som undskyldning for en masse strandture. Finder du nogle store stykker på stranden kan du eksempelvis lave det om til et rustikt sofabord.

Pels er også noget du kan bruge i din nordisk indretning af stuen. Det kan både være ægte og faux, alt efter hvad du er til. Brug det i en fletstol, der i sig selv også bringer noget naturligt og rustikt, men samtidig noget elegance ind, eller læg den på gulvet som et tæppe.

Ild

Brænde og brændeovn er en anden måde du kan bringe den rå nordiske stil ind i dit hjem. Det er også med til at skrue max op for hyggefaktoren i vintermånederne, så det kan kun være et win.

Stil en blød lænestol, eller måske en gyngestol med at strikket tæppe over armlænet lidt fra brændeovnen og du har en virkelig hyggelig krog at sidde i.

Hvis du ikke har muligheden for en brændeovn, er det oplagt at bruge stearinlys. De er helt klart også med til at skabe en hyggelig stemning, så du skal ikke være bange for at have mange stående. Husk bare at holde øje med dem.

Store vinduer eller andet lys skaber et nordisk udtryk

Har du en stue med store vinduer kan det virkelig hjælpe på din nordisk indretning af stuen. I den nordiske stil sættes der nemlig stort fokus på naturligt lys. Det er selvfølgelig ikke sikkert at dit hjem har det, og det kan der ikke gøres så meget ved.

Nogle måder du dog kan overveje at indrette på er ved at nøje udvælge dine gardiner og de ting der kommer til at stå i vindueskarmene eller foran vinduerne.

Gardiner

Har du store vinduer er der nogle flere muligheder i forhold til hvilke gardiner du kan have til at hænge. Dette er selvfølgelig kun retningslinjer, du kan gøre lige hvad du vil, men for at få mest naturligt lys som muligt kan det være godt at overveje.

Du kan for eksempel have næsten gennemsigtige gardiner, der ikke fuldstændigt lukker verdenen ude af stuen. Her går du selvfølgelig på kompromis med privatlivet, alt efter hvor dine vinduer vender hen, men med gennemsigtige gardiner får du stadig glæde af sollyset.

Du kan også vælge at have gardiner der ikke er gennemsigte. Her kan du selvfølgelig prøve dig frem med forskellige farver. Hvid er selvfølgelig den klassiske og vil passe godt ind i nordisk indretning af stuen, men det er selvfølgelig din egen stil der bestemmer.

Med mindre vinduer kan du selvfølgelig også hænge almindelige og gennemsigtige gardiner foran. Du kan dog også overveje nogle, der kun dækker den nederste halvdel af vinduerne. Så får du både privatliv, men også glæde af sollyset.

Ting stående foran vinduerne

Har du vindueskarme, eller gulv til loft vinduer, kan det være fristende at stille møbler og andre ting foran. Det er heller ikke forbudt, du skal bare være opmærksom på, at de kan blokere for det naturlige lys der kommer ind.

Det kan derfor være en god idé at begrænse sig. Planter og blomster har selvfølgelig brug for lyset, så de er gode at stille i vindueskarmene, men hvis vinduerne går fra gulv til loft er det en bedre idé at holde dem så fri som muligt. Hvis det ikke er muligt, så prøv at gå efter møbler der er lave.

Lamper

Naturligt lys er selvfølgelig for det meste at fortrække, men hvis vinduerne ikke er så store eller når det bliver aften, må du ty til andre midler. Det er derfor vigtigt at overveje hvilke lamper du har i din stue.

Hvilke lamper har du til at hænge? Det skal være nogle der kan lyse hele rummet op eller i kombination med andre kan. Det kan for eksempel være denne lampe. Der passer perfekt ind i den minimalistiske nordisk indretning af stuen.

Du kan også både have lamper stående på gulvet, som denne lampe, der både farvemæssigt matcher den anden, men som også bringer sit eget i form af træfoden, hvilket også passer rigtig godt ind i den nordisk indretning af stuen. Den kan også være med til at lave en hyggelig læsekrog i hjørnet af sofaen, eller ved en lænestol.

Bordlamper kan også være med til at bringe rummet sammen. Det kan for eksempel være denne lampe, der med sin hvide skærm holder temaet, men bringer det rå element ind i din indretning med sin bulede kobberfod.

Materialer til nordisk indretning af stuen

Materialerne er vigtige. Især når det gælder nordisk indretning af stuen. En måde at få den nordiske mentalitet og natur ind i din indretning er ved at bruge naturlige materialer. Det kan også give et mere afslappet udseende til din indretning af stuen.

Træ

Træ er et af de materialer, der er vigtigst i nordisk indretning. Møbler, gulv og andre detaljer, som pyntegenstande er gode steder at inkorporere træ. I forhold til pyntegenstande kan det eksempelvis være skåle, vægpynt og detaljer på møblerne.

For virkelig at bringe råheden ind i din nordisk indretning af stuen, kan du overveje at anskaffe dig træstubbe. Dem kan du enten bruge som borde eller som skamler. De kan være lidt tunge at flytte rundt på, så find et sted at stille dem permanent. Du kan eventuelt bruge dem til at stille planter og pyntegenstande på.

Her finder du en masse inspiration til forskellige træsorter du kan inkorporere i din nordisk indretning af stuen.

En anden idé til at bruge træ i din nordisk indretning af stuen, kunne være at lave en træ væg som en kontrast i stuen. Dette kan gøres ved at skrue eller lime planker op på den udvalgte væg. Her er der en fremgangsmåde du kan tage inspiration fra.

Læder

Et andet materiale der er godt at inkorporere i din nordisk indretning af stuen er læder. Dette kan nemt gøres gennem møblerne. For eksempel er lædersofaer nemt at få fat på. Der er det mest almindelige sort læder, men for at gøre det lidt anderledes kan du overveje at finde møbler med brunt læder.

Du kan eksempelvis matche din brune lædersofa med denne læderlænestol, der helt klart bringer det rustikke, men også stilrene aspekt af nordisk indretning ind i din stue.

Genbrug

Mange klassiske møbler kan nemt inkorporeres i din nordisk indretning af stuen. Du kan derfor forsøge at finde møbler i dine lokale genbrugsbutikker. Passer de møbler du finder alligevel ikke helt ind i din version, kan du overveje upcycling som en god måde at give møbler nyt liv.

Du kan for eksempel ompolstre stole, eller give træbordet et nyt lag olie eller maling for at give det nyt liv. Upcycling behøver ikke at være store projekter, det kan sagtens være små rettelser og justeringer så det passer ind i din indretning.

Her finder du en gennemgang af upcycling og gode ideer til hvordan du kan upcycle møbler. Et andet sted, hvor du kan få inspiration til upcycling er Pinterest, her findes der et utal af ideer til dig der vil prøve noget nyt.

Planter

Når nu der ligges stor vægt på at bringe naturen ind i nordisk indretning af stuen, er planter selvfølgelig den åbenlyse måde at gøre det på. Du kan prøve dig frem med hvilke planter, der passer bedst ind i din indretning og til dine evner.

Er du til de nemme planter der knap skal vandes, eller til dem der kræver lidt mere opmærksomhed? Kan du godt lide at de har en positiv effekt på inde miljøet, eller vil du gerne have at du også får noget andet ud af dem? Det kan jo være at du gerne vil have planter der giver noget spiseligt igen.

Her finder du en guide til forskellige planter, der er gode at have i dit hjem. Både de nemme, de lidt sværere og dem der giver tilbage.

Træer

Det mere rå look i nordisk indretning af stuen kan du opnå på flere måder. Du kan for eksempel inkorporere træer i din indretning. Det behøver selvfølgelig ikke være store træer, men en stuebirk kan være en mulighed. Den kræver ikke det helt store, og så ser den rigtig flot ud i din stue. Stil den lyst i indirekte sollys, eventuelt ved siden af et vindue så den rigtig kommer til sin ret.

Du kan også have oliventræer stående. Det er selvfølgelig ikke sikkert at der kommer frugter, men det er en mulighed.

Store blade

Andre planter der virkelig er indbegrebet af nordisk indretning af stuen er planter med store blade. Her er fingerphilodendron et godt valg. Den får ikke bare store blade, men der er også mønstre i bladene, hvilket kan give den et interessant udseende.

Palmer kan også fungere rigtig godt i nordisk indretning af stuen. Selvom de måske ikke virker så nordiske.

Husk at undersøge, hvor meget sollys og vand planterne skal have før du køber dem. Så ved du, hvad du har plads til. En stor plante i et lyst hjørne kan virkelig bringe et helt rum sammen, så hvis du har muligheden for det, så grib den.

Motiver

Planter kan nemt optage en masse plads i stuen. Dog findes der alternativer til at inkorporere planter i din nordisk indretning af stuen.

Du kan for eksempel have pyntepuder i sofaen eller i lænestolen med plantemotiver. Der findes mange forskellige motiver af planter på puder, alt efter om du er til det mere pangfarvede eller måske noget mere nedtonet. Det er selvfølgelig helt op til din vision af indretningen. Her er der et eksempel fra IKEA.

En anden måde du også kan inkorporere plantemotiver i din nordisk indretning af stuen, er ved at hænge dem på væggene.

Du kan overveje at lave en gallerivæg, hvor du både kan hænge billeder af planter, men også andet kunst, der kan gå godt sammen med dem. Her finder du en guide til en gallerivæg.

Med plantemotiver kan du både gå den realistiske vej, men også den mere abstrakte. Du kan også blande de to for et unikt udseende i din nordisk indretning af stuen.

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilken vej du vælger at gå i forhold til din indretning.

Til slut om nordisk indretning af stuen

Du kan gå mange veje i din nordisk indretning af stuen. Både i forhold til de farver du vælger at indrette med, men også i forhold til de møbler og materialer du inkorporere i din indretning.

Når du giver dig i kast med nordisk indretning af stuen, er det vigtigt at tænke på rummets størrelse og hvor lyset kommer fra. Dette kan hjælpe med placeringen af møbler, men også i forhold til eventuelle planter du vælger at bruge i din indretning.

Før du påbegynder din nordisk indretning af stuen, er det vigtigt at du ligger en plan. Så opstår der ikke uforudsete problemer, der nemt kan undgås.

Det er en god idé at have farvetemaet, opmålinger og en generel idé før du begynder. Hvilke møbler vil du have og hvordan skal de stå i forhold til hinanden er også godt at finde ud af. Især da disse kan være, hvor der sker fejl.

Men mest af alt er det vigtigt at din nordisk indretning af stuen kommer til at blive lige efter din smag. Her kan du selvfølgelig holde den strengt nordisk, men for et mere unikt og personligt look kan du også tage inspiration fra andre typer af indretning.

Det er i sidste ende dig der bestemmer fordi du skal bo i det.