Planter til enhver

Ved du at et kæledyr er lidt for svært eller meget for dig at holde, men vil du alligevel gerne have noget at passe på? Hvorfor ikke prøve dig med planter?

Som det ser ud i dag, bliver flere og flere unge ”plante forældre”, fordi de enten ikke har tiden eller pladsen til et kæledyr.

Det kan også være, at du bor i en lejlighed, hvor du ikke må holde kæledyr. Så kan planter være et godt alternativ. De kan også bruges som en slags prøve, før du giver dig i kast med et rigtigt kæledyr. Der kræver en del pleje og omsorg.

Har du brug for noget nemt. Noget der er godt for dig, noget du eventuelt kan bruge i køkkenet eller noget du kan bruge din fritid på at passe, er der her nogle ideer til at få dig startet.

Nemme planter

Arbejder du meget, eller glemmer du at passe dine planter? Bor du et sted, hvor der ikke kommer så meget sollys ind?

Det er ikke altid lige nemt at huske at planter også skal have omsorg, men bare rolig. Der findes massere af planter, der ikke kræver det helt store at tage sig af.

Sukkulenter

Er en bred familie af planter, der er kendt for at være hårdføre. De findes normalt i ørkner og ørkenlignende områder, men det er forskelligt, hvor meget sollys de kræver. De fleste vil dog gerne have indirekte sollys.

Vand derimod behøver de ikke så ofte. Da vand opbevares i deres tykke blade og stængler, skal jorden i potten tørre ud mellem hver vanding, ellers risikerer du at der kommer svamp i rødderne. Er der blevet overvandet, kan du altid sætte planten et varmere sted i et stykke tid.

Eksempler på sukkulenter er: Aloe Vera, Kaffesladder, Svigermors skarpe tunge, Kinesisk Pengetræ og Paradistræ.

Fredsliljen

Kommer fra den store plantefamilie Araceae. Den stammer fra Mellemamerika og det nordlige Sydamerika.

Den trives bedst i let til fuld skygge og skal ikke vandes særlig ofte. Den har fine hvide blomster, der omkranser en kolbe, der kan variere fra cremet til gul.

Den pynter fint i et nordvendt værelse eller i soveværelset. Den har også nogle andre gode egenskaber, som du vil høre om længere nede.

Sommerfuglekløver

Er en del af surkløverslægten, som man oftere ser som ”ukrudt” i haven. Dette gør også at den er nem at holde.

Den tåler ikke at tørre for meget ud og du ser hurtigt hvis den mangler vand ved at bladene klasker sammen, men den kan nemt friskes op igen. Den skal bare have vand og et par timer, så er den klar igen.

I løbet af dagen har den godt af et par timers sollys, og den skal generelt stå lyst, men den tåler ikke for meget direkte sollys, da dette kan udtørre bladene.

Den har lilla, trekantede blade og violette blomster. Den vokser hurtigt og et par stiklinger kan hurtigt blive til en stor busk. Du kan altid tage et par stiklinger og plante dem over i en anden potte. Den er også en hurtig og nem værtindegave, hvis du står og mangler sådan en.

Godt for inde miljøet

Dit inde miljø har en effekt på dit helbred og det er derfor en god idé at omringe dig selv, med planter der er i stand til at rense luften for dig.

Vi ved godt at planter omdanner CO2 til ilt, men vidste du også at nogle planter kan optage giftstoffer fra luften og neutralisere dem? Her er et par eksempler på planter, der kan forbedre dit inde miljø.

Fredsliljen

Som vi allerede ved fra tidligere er ikke bare nem at holde, men den kan også reducere giftstoffer som benzen, ammoniak og acetone i hjemmet.

Det betyder, at den kan hjælpe mod hovedpine, kvalme og muligvis også nedsætte risikoen for kræft.

Det er derfor en ideel plante at have til at stå i dit hjem. Da den kræver mindre end den giver igen.

Gebera

Er ikke bare en flot blomst, der fås i mange farver og kan pynte både inde og ude i dit hjem. Den kan også hjælpe med at rense luften.

Den kan neutralisere benzen og formaldehyd. To stoffer, der findes i mange rengøringsmidler og vaskepulvere.

Som alternativ er det en god idé at tjekke hvad dine rengøringsmidler består af, men Geberaen er en mulighed.

Guldranken

Er en gammel kending, der ikke bare ser flot ud i vindueskarmen med de gulbrogede blade, men også hjælper med at fjerne ozon, der findes i bilers udstødning.

Det betyder at den kan hjælpe mod ozons effekt på din vejrtrækning, hjertet og nervesystemet.

Brugsplanter

Vil du gerne have, at du også får noget ud af dine planter, ud over at de ser pæne ud og hjælper på luftkvaliteten i dit hus eller lejlighed?

Hvad med at anskaffe dig nogle planter du kan spise? Det behøver ikke nødvendigvis at være dem, der vokser sig store og skal plantes ud, som tomater og agurker. Det er ikke sikkert at du har haven eller terrassen til det.

Her er krydderurter et godt alternativ. De kan nemt sættes i vindueskarmen ude i køkkenet. Så kan du plukke dem og bruge dem friskt i din mad. En anden måde at bruge dem på, er at tørre dem og bruge dem senere.

Her er en fremgangsmåde til nemt at tørre krydderurter.

Nogle urter, der nemt kan dyrkes inde i køkkenet er: basilikum, timian, rosmarin og mynte. De giver desuden også en dejlig duft til rummet.

Hobby

Vil du gerne have, at dine planter bliver mere i form af en hobby for dig? Noget du kan bruge din fritid på?

Her er et par interessante planter, der enten kræver mere pasning og pleje, eller som er fascinerende at have til at stå i din stue.

Bonsaitræer

Er dværgtræer der har været et fokuspunkt i den kinesiske og japanske havekunst i mange år.

Der findes nogle sorter, der ikke kræver det helt store inden for pasning, men hvis du drømmer om at bruge din tid på at beskære den og pudse om den som man ser i filmene, findes der bonsaitræer, der gror kraftigt og som derfor skal beskæres oftere end andre.

Her er der en vejledende guide, hvis du overvejer at anskaffe dig et bonsaitræ. Der er også en guide til de forskellige sorter af bonsaitræ, så du kan finde det der passer bedst til dig.

Kødædende planter

Er nogle fascinerende skabninger, der kan trække dig tilbage til film som ”The Little Shop of Horrors”. Vær dog ikke bange, da kødædende planter ikke vokser sig store nok til at spise mennesker og generelt er mest glade for fluer og mindre insekter.

Du kan selv fodre den, men de kan for det meste godt klare sig selv. Nogle kan endda klare sig op til et år uden at blive fodret, men med nedsat vækst.

Her er en oversigt over de mest almindelige kødædende planter, der findes i de danske hjem, og hvordan du passer dem.

Orkideer

Er planter, som mange har, men måske ikke helt ved, hvordan skal passes. De får fine blomster, men de kan godt være lidt besværlige at holde. Der findes tre typer, der alle har forskellige behov. Så for at få en orkide der trives, skal du først finde ud af, hvilken type du har med at gøre.

Her er der en guide til de tre typer af orkideer, og hvordan du passer dem.

 

Du kan eventuelt kæle lidt for planten med denne potte, eller måske denne glaslanterne, hvor en lille sukkulent vil se sød ud i.

Hvis den ovenstående liste ikke er grund nok til at anskaffe dig en eller flere planter til dit hjem. Så kan videnskaben det måske. Det er ved flere undersøgelser bevist at planter nedsætter stress, gør dig glad og hjælper med din koncentration.