En proteinbar har samme formål som proteinpulver, men kommer blot i en anden form. Desuden bestemmer indholdet af næringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) barens formål. De 2 typiske proteinbar varianter, der findes på markedet, er protein og energi barer. Herunder kan du læse om hvad en proteinbar typisk indeholder, hvornår den skal indtages samt andre nyttige oplysninger. Når du ved hvad en proteinbar er for en størrelse er det lettere at forstå forskellen imellem den og en energibar som bruges til helt andre formål. Det hele behøver slet ikke være så dyrt… du kan nemlig lave dine egne proteinbarer og energibarer ved at bruge en af vores opskrifter.
Det er en god idé at læse artikeln om protein og proteinpulver inden du læser videre. Der får du en grundforståelse for proteintilskud og du kan læse den ved at klikke her: Protein & Proteinpulver
Hvad er en proteinbar?
Ligesom proteinpulver er en proteinbar også en måde at få dækket sit proteinbehov. Hvad af disse der er at foretrække, er helt op til den enkelte. Denne artikel vil dog forsøge at stille skarpt på informationer og fakta vedrørende proteinbarer:
Hvornår skal jeg spise en proteinbar?
Det er ikke anbefalelsesværdigt, at du spiser en proteinbar, lige inde du skal til at træne – det gælder både motions- og styrketræning. Hvis du spiser en bar lige inden træning, kan din mave nemlig få problemer, da den kæmper hårdt for at fordøje den.
Det optimale er at spise en proteinbar, med et højt indhold at kulhydrater, ca. 1 time før træning, så kroppen kan få tid til at fordøje baren, og så baren kan få tid til at producere energien. Proteinbarer med et højere antal af fedt og protein, vil tage endnu længere at fordøje (ca. 2 timer), end barer der mest indeholder kulhydrater.
Ikke alle barer indeholder det samme indhold af protein, fedt og kulhydrat. Hvis du derfor vil købe og spise barer, er det en fordel at have dit formål i baghoved. Er det energi eller et proteintilskud, du er ude efter?
Hvis dit primære formål er at få et energitilskud igennem barer, skal du sigte efter et højt indhold af kulhydrat. Læs mere om denne type af barer længere nede i artiklen.
Hvis du derimod ønsker et proteintilskud, skal du logisk nok gå efter proteinbarer med et højt indhold af protein. Hvis det er dit formål, kan det anbefales at man eventuelt spiser sin bar efter træning, hvis ikke man foretrækker proteinpulver i stedet – se artiklen Protein & Proteinpulver for mere information om dette emne. Samme artikel indeholder også fakta om de forskellige typer af protein der findes, samt hvornår man vil have den ene type frem for den anden. Dette er også vigtigt at tage stilling til, når det kommer til protein barer, hvad enten det er valle, kasein eller soya protein, du er ude efter.
Det sidste næringsindhold som en protein bar typisk indeholder, er fedt. Det er ikke anbefalingsværdigt at gå efter barer med et højt fedtindhold, da det ikke har et formål i forhold til din træning. Desuden indeholder fedt også mere end dobbelt så mange kalorier end protein og kulhydrat, så hvis man også ønsker at tabe sin med sin træning, skal du helst undgå barer med et højt fedtindhold.
Husk at drikke vand til din proteinbar!
En proteinbar er typisk meget komprimeret, så det er altid en fordel at drikke en masse vand efter indtagelse. Du skal ca. drikke en halv liter vand mens du spiser den, og desuden skal du drikke endnu en halv liter inden træning. Studier har vist, at du ca. skal drikke 500 gram vand for hver 30 minutter, du træner. En lille metode for at teste om du får nok vand under en træningssession, er ved at se på farven af din urin. Hvis den er meget kraftig gul i farven, har du drukket for lidt vand under din træning, mens hvis den er for hvid, har du drukket for meget. Så husk at drikke masser af vand!
Husk at en proteinbar kun er et tilskud til din almindelige kost, så spis proteinbarer med omtanke og med dit formål for øje!
Ligesom proteinpulver er proteinbarer også kun et tilskud til kosten, for at få sit proteinbehov dækket. Derfor skal du også være opmærksom på at få protein nok igennem din almindelige kost og ikke blot igennem tilskud.
Hvad er så en energibar?
Overordnet er indholdet i en energibar mest kulhydrat, og ikke så meget af protein. Formålet med energibarer er, som navnet afslører, at tilføje kroppen energi. Det er nemlig igennem kulhydrater, at kroppen får det meste af sin energi. Der er deraf en klar sammenhæng mellem mængden af kulhydrat i kosten og den fysiske ydeevne. Jo mere kulhydrat, des bedre ydeevne får du. Ligeledes jo højere intensitet din træning består af, jo mere kulhydrat forbrænder din krop.
Hvornår skal jeg spise en energibar?
I forhold til hvornår det er mest optimalt at tage en energibar, er der en lille forskel i forhold til proteinbarer. Det tager netop ikke så lang tid at fordøje en energibar, som det gør med en proteinbar. Du skal stræbe efter at tage din energi bar ca. 1 time før træning, for det mest optimale resultat. Desuden kan en energibar både spises efter og som sagt før træning. Efter træning fordi din krop higer efter kulhydrater.
Hvordan kan jeg se forskel på en energibar og en proteinbar?
Den primære forskel mellem det ene og det andet produkt er indholdet af henholdsvis protein og kulhydrat. Kulhydratindholdet er større i en energibar, og proteinindholdet er større i en proteinbar. Endvidere er det ikke særligt fordelagtigt at begynde at spise energibarer, hvis man ikke er seriøs med sin træning. Hvis det skal hjælpe at indtage energibarer, skal du ikke være den type af motionist, som blot går en tur i skoven i ny og næ. Du skal derimod være en motionist, der for eksempel dyrker hård spinnings træning et par gange om ugen, ellers har energibaren ikke den optimale effekt. Den eneste virkning det har, er på kalorieniveauet, som ikke er at foretrække for mange mennesker, især hvis man træner for at tabe sig.
Hvad indeholder energibarer?
Udover et mindre indhold af protein og fedt, indeholder energibarer selvfølgeligt også kulhydrat. Kulhydrat er dog ikke bare kulhydrat. Typisk består energi barer af 100 % langkædede kulhydrater i form af disakkardier tilsat polyakkardier.
Disakkardier består af 2 mono-sakkarider, som kan stamme fra forskellige sukkerformer, for eksempel frugtsukker, mælkesukker, druesukker m.v. Disakkardierne er flydende, og er den ene bestanddel i en energibar.
Energibarer består også af et andet kulhydrat – polysakkardier. Dette kulhydrat er af fast form, og er med til at binde energibaren sammen. Denne stivelse kan for eksempel være kartofler eller havregryn, og er energibarens anden bestanddel.
Udover disse former for kulhydrat, indeholder en energibar typisk også smag (aroma), salte (natrium, kalium og andre næringssalte) og antioxidanter i form af vitamin C og/eller E.
Husk at en energibar kun er et tilskud til din almindelige kost, så spis energibarer med omtanke og med dit formål for øje!
Som det også er tilfældet med proteinbarer og pulver, er energibarer også blot kun et tilskud. De fleste af dine kulhydrater skal du derfor få igennem den normale kost.
Lav din egen proteinbar eller energibar derhjemme
Hvis du ikke har pengene til at købe proteinbarer, kan du også selv lave dem med en hjemmelavet proteinbar opskrift. Det er selvfølgeligt mere tidskrævende end hvis du blot købte dem, men der er penge at spare.
Du kan selv forsøge dig frem, med en god proteinbar opskrift. De efterfølgende opskrifter kan bruges som inspiration, for at lave netop de proteinbarer der smager dig bedst:
En energibar er altså KUN for folk der IKKE vil tabe sig og en proteinbar er altså primært til brug sammen med træning… hvis du primært er ude på at tabe dig på en sund og naturlig måde kan jeg anbefale at downloade min komplette guide på lydfiler. Du kan få adgang med det samme ved at udfylde dit navn og e-mail her: