Indretning af lille lejlighed

Smart indretning af en lille lejlighed

Selvom du ikke har meget plads at gøre godt med i din lejlighed er der stadig masser af muligheder for, at skabe dig et hyggeligt og dejligt hjem. Læs med her og få inspiration til, hvordan du sikrer en smart indretning af en lille lejlighed. Her får du helt konkrete tips til, hvordan du skaber dig et hyggeligt hjem på lidt plads.

Fravalg og prioritering

Mange vil synes det er vanskeligt at indrette sig pænt på få kvadratmeter. Det er da heller ingen hemmelighed, at det kræver prioritering af dine ting, og hvad der skal have plads på de få kvadratmeter.

For der er ikke plads til det hele. Derfor er første skridt i din indretning at gøre op med dig selv, hvilke ting du ikke kan leve foruden. Et eksempel på en prioritering, der kan gøres, er valget mellem en sofa og en lænestol. Der er ikke nødvendigvis plads til begge dele, så hvad er vigtigst for dig? Hvad bruger du mest?

Udnyt rummet

For at sikre en smart indretning af en lille lejlighed bør du udnytte rummene mest muligt. Det vil sige, at du ser på din lejlighed og de forskellige rum, og overvejer, hvad der reelt vil være den smarteste indretning.

Er der eksempelvis et lille indhak i væggen ved stuen, hvor det vil være oplagt at placere sofaen? Eller er stuen aflang, så du kan placere spisebord i den ene ende og lave en hyggekrog i den anden ende? Det kan gøre, at du føler at du har to forskellige rum i ét, fordi de to dele af rummet anvendes forskelligt.

For at udnytte rummet mest optimalt handler det om at tænke multifunktionelt og udnytte pladsen. Det gør du ved både at udnytte i højden og i bredden.

Ting med flere funktioner

Har du meget lidt plads at indrette dit hjem på kan det være en god idé at indrette efter, at tingene skal have flere funktioner. Det kan du gøre ved konkret at købe møbler, som kan bruges til flere ting. Eksempelvis en sovesofa, som kan forvandles om til en seng om aftenen.

For at udnytte lejligheden i højden kan du vælge at indrette dig med en køjeseng. Det behøver ikke være forbeholdt børneværelset. Ved at hæve sengen får du mere plads at gøre godt med. Under sengen kan eksempelvis indrettes skrivebord eller et hyggeligt område med sofa.

En anden måde at udnytte pladsen på er ved at have en skammel, som kan bruges som siddeplads om dagen og natbord om aftenen. Eller en puf med sofaen, men som samtidig kan anvendes til opbevaring.

Mulighederne er mange – det er blot et spørgsmål om at se dem.

Vælg løsninger, der kan foldes sammen

For at udnytte pladsen optimalt kan du vælge løsninger, der kan foldes sammen. Eksempelvis en ekstra stol, som kan findes frem, hvis der er gæster. Eller en simpel form for gæsteopredning, som nemt kan gemmes helt væk igen.

De kloge valg

Det er dejligt at have en stor sofa, hvor alle dine gæster kan sidde, eller et stort spisebord, hvor du kan invitere hele familien til middag. Men det er ikke sikkert at det er i dit hjem på få kvadratmeter, hvor det er oplagt. Sæt forventningerne ned, og accepter, at du ikke har meget plads at gøre godt med. Ellers risikerer du at overfylde dit hjem. Det kan gøre, at det er mindre behageligt at opholde sig i, og i værste fald give en følelse af, at der simpelthen ikke er plads til at være. Der skal altså også gøres plads til ingenting i din lejlighed, så de udvalgt ting får plads og luft omkring sig og ikke bliver klemt.

Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilke behov du i din lejlighed, og hvad der skal gøres plads til, inden du begynder at købe møbler.

Tænk i miniature

Det er generelt en god idé at tænke i miniature i alle ting de ting, som du skal have i lejligheden. I alt fra møbler, mindre inventar til pynt. Du kan eksempelvis vælge mindre middags tallerkener, så de passer til et mindre bord. Istedet for at have en stor vase med en stor buket blomster kan du have en lille vase med en enkelt blomst. Du går på den måde ikke på kompromis, men vælger blot løsninger, som passer til dit hjem.

Opbevaring

Selvom du har et lille hjem er der stadig behov for opbevaring – ligesom i alle andre hjem. Både til tøj, ting, sengetøj, håndklæder, soveposen og alt det andet grej. For at sikre en smart indretning af en lille lejlighed er det en god idé at sikre, at der er nok opbevaring. Selvom du bor på lidt plads betyder det ikke, at du skal smide alle dine ting ud. Ved at tænke opbevaring ind med det samme, og sikre gode løsninger, sikrer du plads til alle dine ting.

Et stort skab i soveværelset er et oplagt valg. Selvom det gør soveværelset mindre sikrer du en masse opbevaringsplads. Det er oplagt at vælge en gulv til loft skab, så du får udnyttet pladsen.

Du kan med fordel læse vores artikel om indretning af garderoben. Her kan få gode tips til, hvordan du skaber en garderobe med plads til andet end dit tøj, og hvordan du udnytter pladsen.

Valg af opbevaring i soveværelset gør, at du ikke tager pladsen fra dit primære opholdssted, stuen. Her er det også en god idé med skab, men du kan i stedet vælge et mindre. Og et skab, som passer ind i rummet i form og størrelse.

En klassisk løsning er, at udnytte pladsen under sengen til opbevaring. Det kan eksempelvis være ved, at bygge sengen op på store skuffer og skabe. Det kan også være ved at købe dertil lavede skuffer til at placere under sengen.

Lukket opbevaring

For at sikre en smart indretning af den lille lejlighed er det en rigtig god idé at vælge lukket opbevaring. Det betyder først og fremmest, at dine ting ikke er synlige, hvilket medvirker til at skabe ro for øjet. Et åbent skab kan modsat gøre rummene rodede.

En lukket opbevaring gør desuden, at der bliver mindre støvet i din lejlighed. Selvom åben opbevaring kan være smuk, og fungere som en form for udstilling, så er det upraktisk i en lille lejlighed. Her ophober sig nemt meget støv.

Som alternativ kan du have en lille reol, eller en hylde, hvor du kan stille dine aller fineste ting så de kan ses. Så opnår du stadig hygge og muligheden for, at vise nogle personlige ting frem.

Fleksibel opbevaring

Der er mange muligheder i, at skabe fleksible opbevarings løsninger som del af en smart indretning af en lille lejlighed. Du kan vælge at lave opbevaring over døre, eksempelvis i entreen, for at det fylder mest muligt.

Istedet for at lade dig begrænse af en skråvæg, som findes i mange danske hjem, kan der bygges opbevaring omkring den. Det vil på samme tid skabe et unikt hjem.

Spisebord

Der findes masser af fine, små spiseborde, hvor man stadig kan sidde 4-6 personer. Hvis du ofte har gæster vil det være fordelagtigt at vælge et spisebord med tillægsplade. På den måde kan du trække bordet ud, når der er brug for lidt ekstra plads.

Spisebordsstole

Vælg spisebordsstole, som kan stilles helt ind under bordet, og som ikke har armlæn for at minimere pladsen der bruges. På den måde kan du gemme stolene under bordet, når ikke de er i brug. Det giver mest muligt gulvplads. Spisebordsstole med armlæn fylder mere og kan synes mindre lette i rummet.

Sofa

Selvom det er dejligt med en stor sofa, hvor man kan slænge sig med familie eller venner, er det ikke sikkert det lige er det, der er plads til i din lille lejlighed. Vælg en sofa, som er behagelig og hyggelig, men som ikke indtager hele rummet. Det kan risikere at gøre rummet tungt.

Hvis du vil have følelsen af, at man kan slænge sig, kan du vælge at have en puf ved siden af sofaen. På den måde kan du smække benene op og slappe af – næsten som at have en større sofa.

Pynt

Pynt i lejligheden i form af kunst eller billeder på væggen, små nipsting såsom skulpturer, vaser eller lysestager er super hyggelige. De gør et hjem personligt og er ofte med til at pifte et hjem op med farver og former. Ved indretning af en lille lejlighed er det dog en god idé at begrænse pynten. Selvom det hænger på væggen eller ikke fylder meget kan det risikere at bidrage til, at gøre rummet overfyldt. Udvælg derfor dine yndlingsting, og gem resten af tingene væk. Så kan du løbende skifte tingene ud, hvis du har brug for at skabe et nyt udtryk i lejligheden.

Vælg eventuelt enkelte, store ting, og ellers begræns dine nipsting til mindre items.

Planter i den lille lejlighed

Planter kan i sig selv være pynt. De kan derud over være en måde at skabe liv i hjemmet på. Desuden har de en fantastisk effekt når det kommer til indeklima. De er nemlig med til at holde luften sund. De forvandler nemlig kuldioxid til ilt og det betyder, at kvaliteten af luften i dit hjem bliver forbedret.

I en lille lejlighed kan en god løsning være, at placere planterne på en anderledes måde end normalt. Det kan eksempelvis tage meget af pladsen på stuegulvet at have en stor plante til at stå. Et alternativ kan være, at lade planterne hænge ned fra loftet, eller i vindueskarmen. Du kan også købe planter, der kravler, og placere den må en hylde på væggen. På den måde får planten stadig fylde i rummet, på trods af sin mindre størrelse.

Læs vores artikel om planter og få mere inspiration til, hvilke planter du kan vælge til dit hjem.

Køkkenet i en lille lejlighed

I køkkenet i en lille lejlighed er det essentielt kun at have det, der er aller mest nødvendigt. Undgå at købe unødvendige ting såsom pynteting.

For at spare plads – og stadig gøre køkkenet nysseligt – kan du købe forskellige glas, krukker og dåser til dine madvarer. Det kan være til eksempelvis mel, pasta, havregryn, kaffe eller lignende. Det er i sig selv pyntende at have det stående fremme i køkkenet på bordet eller på en hylde.

Selvom det kan være ærgerligt bør du overveje, hvor mange køkkenmaskiner du har brug. Køkkenmaskiner fylder helt enormt meget, og det er ofte dem, der tager meget plads i køkkenet – både i skabe og på køkkenbordet. Det kan være, at du ikke har brug for en mikrobølgeovn – eller at du i hvert fald kan undvære den i den tid, hvor du bor i en lejlighed på få kvadratmeter.

Igen er det en god idé at tænke i miniature og skabe god opbevaringsplads.

Snyd dig til flere kvadratmeter

Nogle af de sidste ting, du kan overveje for at sikre en smart indretning af din lille lejlighed kan gøre, at lejligheden synes større end den egentlig er. Det handler om at snyde sig til, at lejligheden synes større. Det kan du gøre ved at.

 1. At sikre så meget sollys som muligt
  Ved at sikre så meget sollys som muligt i lejligheden kan den synes større. Hold derfor igen med de store, tunge gardiner og lad lyset strømme ind.
 2. Ved hjælp af et stort spejl
  Et stort spejl, eller flere spejle i rummet, kan være en hjælp til at få lejligheden til at synes større. Derudover er spejle enormt dekorative og er i sig selv pynt i hjemmet. Placer dit spejl på en måde, så det skaber fokus på fine hjørner i dit hjem.
 3. At indrette med lyse farver
  Lyse farver er en tredje måde at få lejligheden til at synes større. Lad både vægge og møbler være i lyse nuancer, så vil få en fornemmelse af et større rum. Du kan selvfølgelig godt indrette med nogle mørke elementer, men blot sikre et overvægt i lyse nuancer.
 4. God belysning
  God belysning i lejligheden er et fjerde råd til, hvordan du kan snyde dig til en større lejlighed. Ligesom indretning med de lyse farver gør god belysning af lejligheden en stor forskel for rummet. Ved at skabe forskellige former for belysning i samme rum, kan du give en fornemmelse af at have flere rum i ét.
Mulighed for at rydde op i dit liv

At du bor i en lille lejlighed kan du se som en mulighed for, at få ryddet op i gemmerne. Vi kender alle sammen til, at tingene hurtigt hober sig op, og at man har en masse ting eksempelvis på loftet, som man aldrig rigtig bruger.

At flytte til et mindre sted, eller at gentænke dine få kvadratmeter, er en oplagt mulighed for, at gennemgå alle dine ting. Vi har i dagens Danmark en tendens til at anskaffe os enormt mange ting. Vi lever i en materiel verden, hvor mange menneskers hverdag har forbrug som omdrejningspunkt. Det er vanskeligt at være med på det, når du skal bo på få kvadratmeter i en lejlighed. Så hvorfor forsøge?

Oprydningen kan være i gamle bøger, skoleting og andre gemte sager. Men det kan også være oprydning i dit tøj. Du kan eksempelvis vælge at give alt det, til genbrug, som du ikke har brugt det seneste år. På den måde sikrer du, at du kun har det tøj i skabet, som du faktisk har lyst til at bruge. Så spilder du ikke en masse plads unødigt.

Ekstra opbevaring

Det er desværre ikke alle lejligheder, der har et kælder- eller loftrum tilknyttet. Hvis du simpelthen ikke har plads til alle dine ting i din lejlighed, uanset hvor smart og gennemtænkt indretning er, findes der stadig en løsning.

Du kan vælge at gøre brug af et opmagasinerings steder, som tilbyder et rum for en mindre skilling. Du kan vælge meget få kvadratmeter, og på den måde bliver det en lille udgift. Det kan være en rigtig god løsning, hvis du eksempelvis ved, at du skal flytte i noget større på et senere tidspunkt. Da vil det være ærgerligt at skille dig af med en masse ting, som du ved du får brug for senere hen.

Få hjælp til indretning

Hvis du synes det er vanskeligt at indrette dit hjem, så får udnytter din plads helt optimalt kan det være en idé at søge hjælp. Der findes mange indretningsarkitekter, som er specialister i at udnytte pladsen i en lille lejlighed. Det vil koste en ekstra skilling, men det kan også betyde, at dit hjem bliver lige præcis som du gerne vil have det. Fagfolk med forstand på indretning er vant til at se løsninger, som ikke nødvendigvis alle kan få øje på.

Det betyder desuden at du får et helt unikt hjem, som er tilpasset netop dine behov og ønsker.

Inspiration og planlægning

Der er masser af inspiration at hente når du skal indrette din lille lejlighed. Sæt god tid af til at planlægge, og finde ud af, hvordan din lejlighed skal være.

Det kan være vanskeligt at finde ud af, præcis hvor meget plads der egentlig er i en lejlighed, selvom man har antallet af kvadratmeter. For at skabe overblik kan du tegne din lejlighed og dens rum, og skrive mål på. Herefter kan du klippe dine møbler ud i tilsvarende størrelsesorden, og placere dem som du havde forestillet dig, du vil gøre i virkeligheden. Det giver et godt indblik i, hvor meget de forskellige møbler og ting fylder, og hvor meget – eller hvor lidt – plads det efterlader i lejligheden.