Indretning af stue med store vinduer

Stue med store vinduer – inspiration til indretning

Har du en stue med store vinduer, åbnes der for nogle unikke muligheder i forhold til indretningen. Ved indretningen af en stue med store vinduer er der selvfølgelig også nogle forholdsregler, der er gode at tage. Især i forhold til blokering af det naturlige lys.

Det betyder dog ikke at du skal holde dig fra, hvad du synes passer ind i din indretning. Det kan dog være en god idé at være opmærksom på det naturlige lys, da det kan have en stor indflydelse på udseendet af din stue og hvordan det tager sig ud i løbet at dagen.

Gardiner

Selvom det er fantastisk at have en stue med store vinduer, kan det være rart nogle gange at lukke verden ude. Dette kan gøres nemt ved hjælp af gardiner.

Der er nogle forskellige måder du kan gribe det an på, alt efter hvilken indretningsstil du går efter.

Gennemsigtige

For et blødt og sart look kan du hænge lette og næsten gennemsigtige gardiner for vinduerne. Det kan give et magisk skær mellem dig og den udvendige verden. Det giver selvfølgelig ikke fuldkommen privatliv, men det sætter ligesom en barriere op.

Ugennemsigtige

Du kan også gå den stik modsatte vej og hænge ugennemsigtige gardiner op. Det cementerer splittet mellem ude og inde og du får virkelig dit privatliv.

I forhold til farver kan du gå mange veje.

Den traditionelle er hvid. Hvide gardiner passer ind i alle former for indretning, men der er selvfølgelig større risiko for at eventuelle pletter ses tydeligt.

Du kan også gå efter mørkere farver. Blå, rød eller grå, men pas på, at det ikke gør udseendet af rummet mindre.  

Effekten af et stort vindue med gardiner

Har du flere vinduer ved siden af hinanden, kan du lave effekten af et stort vindue ved at hænge gardiner på hver side af vinduessektionen.

Det afgrænser vinduessektionen på en helt anden måde, og kan også være med til at åbne rummet mere op.

I modsætning til, hvis du hænger gardiner på hver side af hvert vindue. Der kan få stuen til at virke mindre, og er et mere traditionelt look.

Planter

I en stue med store vinduer har du muligheden for at have planter stående, som har brug for meget lys. Du kan selvfølgelig også have planter i stuen, der ikke kræver så meget sollys. Dem kan du bare stille længere ind i rummet.

Det er en god idé at undersøge, hvilke planter der kan passe ind i dit hjem. Både i forhold til lys, vand og hvad du kan passe. Der findes både krævende planter og planter der ligesom passer sig selv. Det er bedst at starte med en plan før du køber en masse pæne planter.

Især når du har en stue med store vinduer er der nogle unikke muligheder du kan overveje. Her kan du finde inspiration til planter i hjemmet. Både dem der er nemme, dem der er lidt sværere og dem der kan have en positiv effekt på inde miljøet.

Du kan også finde lidt inspiration nedenfor.

Hængeplanter

I en stue med store vinduer kan du eksempelvis indramme vinduerne med hængeplanter. Du kan eventuelt hænge dem fra loftet. Skru en skrue ind og hæng så potten derfra.

Du kan også lave en hylde over vinduet eller på tværs af vinduet, så planter og andre pyntegenstande kan stå der. Det kan give rummet et mere interessant udseende.

Du kan selvfølgelig holde det til en enkelt plante eller to i hvert hjørne af vinduerne, eller du kan overveje at gøre det lidt mere jungleagtigt ved at hænge mange planter. Det kan selvfølgelig blokere lidt af lyset, men det kan også være en rigtig fin effekt at lyset skal gennem de grønne blade før det når ind.

Træer

En anden mulighed hvis du har en stue med store vinduer er at have større planter stående. De store vinduer kan give en illusion af et større rum og ved at bringe større planter ind, kan det virke som om du bringer endnu mere af naturen ind i hjemmet.

Du kan også slå to fluer med et smæk og have frugttræer som citron og oliven til at stå. Om sommeren, når temperaturen er til det kan de stå udenfor, mens de har bedst af at være inde om vinteren. Derudover kan du være heldig og kan høste frugterne når de er modne.

Igen skal du selvfølgelig være opmærksom på hvor meget planterne blokerer for lyset.

Forskellige niveauer

Du har hængeplanterne og du har træerne, men hvad med mindre planter? Hvis de står på gulvet kan de nemt blive gemt og glemt væk bag de større planter.

En måde at give dit plantehjørne et mere interessant udseende er at stille mindre potteplanter højere op. Det kan for eksempel være på en skammel eller noget der minder om. Du kan også have skamler af forskellige højder stående ved siden af hinanden.

Du kan også tænke lidt alternativt og for eksempel stille denne teak stige op ad væggen for så at have planter der klatrer op af den.

Det at stille planterne op på flere niveauer kan give din indretning et mere unikt look og gøre det mere personligt og interessant.

Møbler foran vinduerne?

Som udgangspunkt er det en god idé at undgå at placere møbler foran vinduerne, da det kan være med til at blokere det naturlige lys og dermed give illusionen af at rummet er mindre. Især hvis vinduerne går fra gulv til loft, men der er dog nogle ting du kan gøre.

Siddeplads

Vælger du alligevel at placere møbler som for eksempel sofaen eller en andre siddepladser foran vinduerne, er der nogle ting der er gode at overveje.

Det er eksempelvis en god idé at sørge for at sofaen har et lavt ryglæn, så lyset ikke bliver blokeret for meget. Denne sofa kunne være en mulighed.

Du kan også overveje at have en siddeplads uden ryglæn stående. Det kan både være en bænk, men også en daybed er en god mulighed.

Bord

Hvis du gerne vil have noget andet stående foran vinduerne, kan du eventuelt overveje at placere et bord der.

Dette bord kunne være en god mulighed. Det kan stilles i et hjørne og optager derfor ikke særlig meget plads, både i rummet, men også i forhold til vinduerne. Her kan du overveje at have nogle potteplanter og andre pyntegenstande stående for at gøre det mere interessant.

Skab

Du kan stille et skab foran vinduerne. Det lyder sikkert ikke som den bedste idé, men det kommer helt an på, hvilket slags skab du vælger at stille der.

Det kan for eksempel være en mulighed at stille et glasskab der. Det blokerer kun minimalt for det naturlige lys og det kan give en slags spotlys bagfra for de ting du vælger at udstille i skabet. Dette glasskab kunne for eksempel være en mulighed.

Alternativt

Har din stue med store vinduer udsigt ud til haven og er vinduerne fra gulv til loft? Så kan du overveje at udskifte et af vinduerne med en glasdør, så du kan få endnu mere glæde af haven. Har du pladsen, kan du også eventuelt overveje at bygge en terrasse, hvis du ikke allerede har en.

Her kan du finde lidt ekstra inspiration til hvordan terrassen kan indrettes til at blive et samlingspunkt og en rigtig hyggekrog.

En stue med store vinduer kan alternativt også fungere lidt som en udestue. Her kan du også få mere inspiration til at indrette stuen mere som en udestue.

Til slut

Der er mange beslutninger der skal tages ved indretningen af din stue med store vinduer. Det kan derfor være en god idé at lave en plan på forhånd.

Alt efter hvilken stil du går efter i din indretning af stuen kan det have en effekt på, hvad du vil gøre med vinduerne. Hvilke gardiner, hvis nogen, du vælger. Om du vælger at stille noget foran vinduerne, som møbler eller planter, eller at holde dem fri for at få mest ud af lyset.

Du kan også tage inspiration fra andre dele af huset, blandt andet kan en udestue og en stue med store vinduer minde en del om hinanden.

Der er mange muligheder, og inspiration skal du absolut ikke mangle. På Pinterest kan du altid finde gode ideer der kan hjælpe dig i gang.