Træ til indretning

Træ til Indretningen

Træ er et af de materialer, der har været kendt og brugt i længst tid. Nu til dags er det rigtig populært at bruge træ til indretning i de danske hjem.

Det er alsidigt og kan formes til næsten alt hvad hjertet begærer.
Det kommer i mange forskellige farver, størrelser, styrker og fleksibilitet og kan derfor have flere forskellige funktioner, alt efter hvad det ønskede slutprodukt er.
Det har været populært i mange år til indretning af hjemmet, og som det ser ud, vil det forblive sådan.

Historisk brug af træ

Træ har været brugt til mange ting i tidens løb. I starten blev det brugt til at lave redskaber og til brænde.
Senere begyndte mennesker at bygge huse og møbler.
Vi begyndte at bygge skibe og både. Så vi kunne undersøge verden omkring os. Vi brugte også bådene til at fange fisk til mad. Vi opfandt ploven og begyndte at dyrke jorden, med hjælp fra træ.
Vi lavede træsko og tønder, jernbanesveller og mange andre ting, der har hjulpet os til det niveau af teknologi vi har i dag.
Metal og andre materialer som plastik, har på mange måder overtaget træs formål. Da træ på i nogle sammenhæng er et porøst materiale idet det ændrer form når fugtighedsniveauet eller temperaturen ændres, og det kan både brænde og rådne.

Men med den rette overfladebehandling, kan træ overleve i flere hundrede år, og opretholde den samme styrke som den dag det blev fældet.

Inspiration til træsorter i hjemmet

Der findes mange forskellige sorter af træ, der har forskellige egenskaber og udseender. Før du giver dig i kast med at indrette dit hjem med træ, bør du researche lidt om, hvilke typer, der er bedst for dig. Det kan både være, farve, men også hvilken funktion dit træ skal have. Her er der samlet fire typer der kunne være i din interesse.

Eg

Er er et af de træer der er kendt for dets holdbarhed. Træets struktur er lukket, derved kan vand ikke trænge ind i hulrum og ødelægge det. Det indeholder garvesyre, hvilket gør træet mere modstandsdygtigt over for insekter og svamp.
Det er blevet brugt til at bygge bygninger og skibe og man finder det også i mange kirker, hvor det for eksempel har været brugt til alterborde.
I dag bruges eg primært til planke- og parketgulv og møbler, som for eksempel Hans Wegners Y-stol.
Med sin lyse farve passer den ind i ethvert hjem.

Valnød

Valnødder er ikke bare sunde for dig, med deres antioxidanter og umættede fedtsyrer. Selve træet er også brugbart.
Valnød bruges som møbeltræ, plankegulv og geværkolber.

Med sin mørkere farve og definerede årringe, er det et elegant, måske lidt retro pust til dit hjem.

Mahogni og teak

Mahogni anvendes især til møbler og gulve. Derudover er det også populært blandt instrumentbyggere, da det giver en varm, rund og klangfuld lyd.

Mahogni er en af de mere kostbare sorter og man har importeret den til Danmark siden 1600-tallet.

Ligesom mahogni er teaktræ populært som møbelproduktion.

Begge sorter har en smuk rødbrun farve og har derfor været favoritter hos danske designere. Kay Bojesen har blandt andet lavet legetøjsfigurer i teaktræ, den mest kendte er Aben.

Brug af træ til indretning i moderne hjem

I gamle dage var så godt som alt lavet af træ, men det er af gode grunde ikke optimalt. Derfor er brugen af træ indskrænket lidt i det moderne danske hjem. Både på grund af brandfaren, men også på grund af den danske stil, der har ændret sig ekstremt meget i de sidste hundrede år.

Trægulv

Trægulve er måske det mest i øjenfaldende, når man træder ind i et hjem. Det kan diktere, hvordan du eventuelt kan indrette dit hus, men også give dig en masse muligheder at vælge imellem.

Hvad end det er lyst eller mørkt, planke- eller parketgulv kan det hjælpe med at give dit hjem personlighed.

Møbler

Der findes mange forskellige møbler, i mange forskellige træsorter. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at holde dig til en sort. Prøv at mikse og matche. Mørk og lyst træ kan komplimentere hinanden på mange måde, ligesom sort og hvid.

Det betyder dog ikke at du skal bruge så mange træsorter som overhovedet muligt. Gør det du synes passer til din stil. Hvis en sort er nok for dig, så gør det.

Træ til indretning – Gør det selv

Går du med en lille tømrer inden i? Du behøver ikke at være uddannet til at lave ting til dit eget hjem. Prøv med noget simpelt til at starte med.

Dette fikse lille sofabord til armlænet kunne måske være en idé. Det er et nemt projekt der ikke tager for meget tid og ender med både at se godt ud og være funktionelt.

Et andet projekt, der ikke kræver al din tid, men som stadig vil være noget der ser godt ud, når du er færdig er denne rustikke bakke. Lidt træ, læder og et par skruer kan gøre det. Igen, flot og funktionelt.

Hvis du vil prøve noget, der er lidt mere indviklet, men stadig nemt, så kan du prøve at lave denne moderne, asymetriske reol, med kun fem steps kræver den kun tid at lave. Anika, der har bloggen, har både lavet skriftlige instruktioner og en video, så der er ingen undskyldning.

 

Træ har været en stor del af vores historie og udvikling. Det har haft en stor indflydelse på hvordan vores teknologi ser ud i dag og det ser ikke ud som om, at vi stopper med at bruge det lige foreløbigt.
Der er selvfølgelig mange ting, som vi startede ud med at lave i træ, som vi senere har fundet ud af, er bedre at lave i et andet materiale, men træ vil altid være højtelsket.
Så hvad end du vælger at give dig i kast med at lave dine egne ting af træ, eller det mest kreative du kan finde på er at samle et IKEA møbel, skal der være plads til det hele.