Upcycling

Opbrug på dansk, bedre kendt som upcycling er et koncept, hvor man tager materialer fra et eller flere produkter og lave et andet produkt af højere værdi.

Du har sikkert et møbel eller noget andet, som du synes er spild at smide ud, men det passer ikke helt ind i din version af dit hjem.

Hvorfor ikke prøve upcycling?

Det giver dig et projekt. Det giver dig også en mulighed for at sætte dit personlige præg på noget der kan findes i dit hjem, og det giver dig en mulighed for at være kreativ på en mere utraditionel måde.

I den her artikel får du blandt andet lidt baggrundsviden omkring upcycling. Derudover får du også nogle ideer til upcycling og nogle ressourcer, hvor du kan finde flere ideer.

Upcyclings oprindelse

Ordet upcycling blev første gang brugt i bogen Upsizing: The Road to Zero Emissions- More Jobs, More Income and No Pollution i 1998 skrevet af Gunter Pauli, men officielt cementeret i det mainstream i 2002 i bogen Cradle to Cradle: The Way we Make Things, skrevet af William McDonough og Michael Braungart.

Men upcycling er ikke et nyt koncept.

Genbrug af materialer og det at omdanne dem til andre produkter, var noget tidlige mennesker også gjorde. Noget vi i dag måske kunne tage mere ved lære af.

Forskellen mellem upcycling og recycling

Upcycling og recycling kan lyde som to meget ens koncepter.

Ved upcycling genbruger du materialer, således at du laver et nyt produkt af højere kvalitet eller værdi end det originale. Ved upcycling bruger du flere forskellige produkter til at danne noget nyt. Det kan for eksempel være at sy en gammel t-shirt, som du ikke bruger mere, om til en indkøbspose eller lave en vinflaske om til en lampe.

Upcyclede ting kan muligvis godt recycles senere, det kommer an på, hvilke materialer der originalt er brugt.

Recycling er når skrald konverteres om til genbrugsmateriale. Det kan for eksempel være det papir du smider ud, der bliver genbrugt og omdannet til et anden papirrelateret produkt. Vigtigt her, er at recycling er at materialet bliver omdannet til noget der minder om det originale produkt, men også at det mister noget af sin “værdi”. Du kan for eksempel aldrig genbruge al papir, da fibrene det er lavet af bliver afkortet i genbrugsprocessen, hvilket gør at det kun kan genbruges et hvis antal gange før det for alvor skal smides ud.

Meningen med upcycling

Meningen med upcycling er at lave brugbare ting fra hvad nogen ser som skrald, gamle ting du har stående og andre uønskede produkter.

Du bruger dem på en måde, der højner værdien af det endelige produkt. Derudover hjælper det med at reducere skrald og forbedrer effektiviteten, hvormed ressourcer bruges.

Værdien der kommer ud af det, kan blandt andet findes økonomisk, men også miljømæssigt. Idet der ved upcycling mindskes mængden af skrald og forlænger levetiden af de enkelte materialer.

Eksempler på upcycling

En af meningerne med upcycling er at du ikke behøver at bruge en masse penge på materialer. Det er derfor rigtig godt, hvis du har materialer derhjemme eller du kender nogen, der har materialer som de vil give til dig.

Genbrug er også et godt sted at gå på eventyr. Her kan du finde massere af ting, som andre ikke vil have, som ikke har mistet deres “værdi” helt.

Måske skal det være dig, der giver det nyt liv?

Her er der nogle eksempler på, hvad upcycling kunne være for dig.

Møbler

Et gammelt møbel kunne for eksempel være en god ting at starte med.

Har du et møbel, som du ikke er helt klar til at sige farvel til? Noget du måske har arvet, men som egentlig ikke passer ind i din hverdag selvom det har en sentimental værdi for dig.

Eksempler på, hvad du kan gøre ved det kan være: Sand det af, mal det. Put eventuelt noget tapet eller kontaktplast her fra Panduro.

Det er en hurtig og nem måde at genoplive et gammelt møbel på. Det giver dig friheden til at personliggøre det, og det har stadig de minder du associerer med det.

Corkpropper

Vinpropper er noget der findes i de fleste danske hjem. Nogle samler på dem, andre bruger dem måske som optænding i brændeovnen.

I stedet for at smide dem ud, kan du limes en magnet på den lange side. Skære et lille hul i toppen og putte en lille sukkulent i. Hæng dem på køleskabet eller giv dem som gaver. Her er der en nem guide til hvordan du kan gøre det.

Du kan også lime dem sammen til en bordskåner, både som en almindelig firkant, eller med et mønster som denne.

Andre ideer til corkpropper kan være julepynt. Måske en stjerne eller et juletræ? Urtepotteskjuler, fuglehuse og mange andre ting. Pinterest er et fantastisk sted at finde ideer og der findes mange andre ting end hvad du kan bruge corkpropper til.

Tøj

Upcycling er ikke begrænset til møbler og pyntegenstande i dit hjem. Tøj er også en ting, du kan bruge dine kreative evner på. Du behøver ikke engang at kunne sy for at lave noget.

Den klassiske er en oversized kjole som du måske fandt i din lokale genbrug. Mønstret eller farven er perfekt, men den ligner en kartoffelsæk på dig.

Frygt ej!

Youtube findes der massere af videoer, som du kan følge med i, hvordan du syer din kjole om til en ny kjole, eller måske et sæt med trøje og nederdel?

Kanaler som coolirpa, der har en serie, hvor hun syer tøj købt i genbrug om til noget der passer hende eller hendes nærmeste er et godt sted at starte for inspiration. For eksempel denne kjole, som hun syer om fra noget der ligner en kjortel, til en sommerkjole.

Hun er dog langt fra den eneste på youtube, der upcycler sit tøj, youtube har endda lavet en hel liste af videoer der kun omhandler upcycling af tøj.

Hvad er downcycling?

Downcycling er, hvor du splitter en ting ned til de elementer or materialer den består af. Hvis det er muligt genbruges disse elementer, men ofte ender det ud med en lavere værdi.

Kun de produkter der ikke kan genbruges bliver smidt væk.

Målet med downcycling er at reducere spild og at forbedre brugen af ressourcer.

Upcycling ses som værende bedre end downcycling, da det højner værdien af det endelige produkt.

Til slut

Hvis upcycling lyder som et projekt du vil give dig i kast med, er et godt sted at starte Pinterest, hvor du kan få ideer og inspiration fra mange andre, der har valgt at dele deres processer.

Det er nemmest at starte i de små projekter og så arbejde dig op til de større, da det godt kan virke lidt uoverskueligt at skulle bruge flere dage på et projekt.

En måde at starte på kunne være at se på de materialer du har til rådighed og lave en liste over de produkter du gerne vil ende op med.

Er der nogle af de materialer du har, som du kan bruge til at lave et produkt?

Så er du allerede godt på vej.